
Rensing av bær ved skolekjøkkenet på
Sofienberg skole ca. 1940.
Norges første skolekjøkken startet i Sandefjord
i november 1890. Det ble opprettet på privat initiativ
med bevilgning fra brennevinssamlag og sparebank. Kristiania
fikk sitt første skolekjøkken i 1891.
Men her var det kommunen selv som bevilget penger til
et forsøkskjøkken på Kampen skole.
Initiativtakerne var lærerinne Helga Helgesen
og overlærer O. Ellefsen. Allerede i 1889 sendte
Ellefsen et brev til Kampen skoles tilsynskomité
for å søke om bidrag til skolekjøkkendrift.
Han mente at behovet for slik undervisning var stort,
og mente at folkeskolen måtte være den instans
som kunne gjøre noget for at raade bod paa den
med fabrikvæsenets udvikling tiltagende mangel
paa øvelse i og interesse for husligt stel hos
den kvindelige ungdom.
 |
"De
har forstaaet, at ukyndighed i huslige gjøremaal
er den største ødselhed saavel i det
enkelte hjem som for den hele nation..."
(Helga Helgesen, 1896) |
Helga Helgesen hadde begynt som lærerinne på
den nye Kampen skole i 1888. Hun oppdaget hvor mye nød
og elendighet det var på Kampen, og ville gjerne
lære pikene matstell på skolen så
husstellet ble bedre hjemme. Hun reiste over til Skottland,
og tok eksamen som skolekjøkkenlærerinne
i 1890.
 |
Helga
Helgesen i "Femaarsberetning fra Christiania
folkekjøkkener, dok 34, 1896 |
Noen lærebøker fantes ikke, men Helgesen
utarbeidet en detaljert plan for undervisningen. Den
hadde en teoretisk og en praktisk del. Teorien omfattet
matvarelære, bekledningsstoffer, lys og brensel,
barnepleie og sunnhetspleie. De praktiske øvelser
skulle omfatte innkjøp og beregning, matlaging,
rengjøring, vask, rulling og stryking. Jentene
hadde 1 time teori og 3 timer praktiske øvelser
i uken.
|