Berørte områder av ny vannforsyning i Oslo
Se hvordan du blir berørt av at Oslo bygger ny vannforsyning. Her finner du informasjon om planlagt arbeid og ulike tiltak i områdene som blir berørt.
Se om du blir berørt
Se om du blir berørt, og hvordan du blir berørt av arbeidet.
Les om våre ulike rigg- og anleggsområder og tunneltraseér.
Brukere på PC eller nettbrett: du kan søke opp adressen din for å se om din bolig ligger innenfor planområdet til prosjektet i venstre hjørne av kartet.
Brukere på mobil: ruk pilene til høyre for å fine adressesøk og se hele kartet.
Se kart og søk opp din adresse
Disse områdene blir berørt
Utbyggingen av ny vannforsyning til Oslo strekker seg over et stort område, og og særlig mye arbeid foregår ved Huseby i Bydel Vestre Aker, ved Stubberud i Bydel Alna og på Oset ved Maridalsvannet i Bydel Nordre Aker. Under kan du lese mer hva som skjer i de ulike områdene som blir berørt av prosjektet, og hvilke tiltak som blir gjort når det kommer til støy, støv og trafikk.
Vestre Aker
Deler av tunnelen som leder vann fra Holsfjorden til Oslo vil gå under bakken fra kommunegrensen i Bærum under Røa til Huseby.
Under Husebyskogen bygges det et gigantisk og topp moderne vannbehandlingsanlegg som skal kunne forsyne hele Oslos befolkning med rent drikkevann. I forbindelse med byggingen av tunnel og vannbehandlingsanlegg er Husebyjordet riggområde, og det foregår massetransport og transport av utstyr og materiell via en adkomsttunnel. Når arbeidene er ferdige blir det stående et driftsbygg for vannbehandlingsanlegget.
I Husebyskogen bygges et luftetårn for anlegget, i utkanten av skogen.
Ullern
En adkomsttunnel er etablert ved Husebybakken Skipark bak Smestad gjenvinningsstasjon. Her er det riggområde, og det transporteres masser og annet utstyr og materiell i byggeperioden. Når prosjektet er ferdig vil den eneste synlige installasjonen være en portal.
Mellom Sollerudstranda og Huseby er det bygget en tunnel for overskuddsvann fra vannbehandlingsanlegget.
Nordre Aker
Det bygges en 3 kilometer lang vannforsyningstunnel fra det eksisterende vannbehandlingsanlegget på Oset via Disen og videre til Sinsen. Hovedriggområdet blir på Oset. Steinmassene fra denne tunnelen transporteres ut via den eksisterende anleggsveien mellom Oset og Maridalsveien ved Brekke.
På Disen er et begrenset rigg- og anleggsområde for kobling mellom ny tunnel og eksisterende, lokalt vannforsyningsnett, samt rømningsvei ved eksisterende pumpehus på Disen. Den eneste synlige installasjonen etter avsluttet anleggsfase blir et mindre bygg på om lag 25 m².
Sagene
I Bjølsendumpa i Bydel Sagene skal ny og eksisterende vannforsyningsnett kobles sammen på Akerselvas østside. Eneste synlige installasjon etter endt anleggsfase blir et mindre bygg på om lag 10 m².
Noen innbyggere i bydelen vil kunne høre lyd når tunnelboremaskinen som borer rentvannstunnelen mellom Stubberud og Huseby passerer området.
Alna
Stubberud i Bydel Alna er hovedriggområdet for den 11 kilometer lange rentvannstunnelen som går mot Huseby i Vestre Aker og bores med tunnelboremaskin.
Det er laget en tunnel i retning de planlagte beredskapsbassengene under bakken øst for Trosterud.
Overskuddsmasse fra hele tunnelstrekningen fra Huseby via Sagene til Trosterud tas ut på Stubberud, og kjøres ut på E6.
På Haugerud utvides portalen ved parkeringsanlegget øverst i Haugerudveien.
Bjerke
I Bydel Bjerke vil det ikke bli synlige installasjoner over bakken, og innbyggerne vil kun påvirkes når tunnelboremaskinen som borer tunnel mellom Stubberud og Huseby passerer området.
Lier, Hole og Bærum kommune
Det bygges et vanninntak fra Holsfjorden ved Vefsrud i Lier kommune. Fra Vefsrud skal det bygges en 19 kilometer lang tunnel under bakken gjennom Lier, Hole og Bærum kommune, til Huseby vest i Oslo. Tunnelen vil i hovedsak gå dypt under bakken og under ubebygget område, men en del beboere i områdene Eiksmarka, Ila og Lommedalen vil kunne høre tunnelboremaskinen i en kort periode.
Les hvordan og når vi skal bygge ny vannforsyning i Oslo.
Tiltak (trafikksikring, støy, støv, transportveier osv.)
Det kan være belastende å ha et stort anleggsprosjekt der man bor. I prosjektet gjør vi omfattende tiltak for trafikksikring, og tiltak mot støy og støv. Generelt er det strenge retningslinjer og regelverk som prosjektet må forholde seg til, både når det gjelder støy, forurensning og vibrasjoner.
I forkant av oppstart av arbeider har det blitt gjort en rekke støymålinger, støvmålinger, bygningsbesiktigelser og målinger av bevegelser i bygninger og grunn (setningsmåling) innenfor de ulike områdene som blir berørt av prosjektet. Målinger av støy, støv, vibrasjoner og bevegelser i grunnen pågår gjennom hele prosjektet.
En rekke tiltak for å begrense belastningen fra prosjektet er på plass eller planlagt for områdene hvor arbeidene pågår. Dette innebærer blant annet spyling av kjøretøy og masser før utkjøring på vei, samt rengjøring av vei, støydemping av tunnelvifter og utplassering av trafikkvakter.
I kartet nedenfor kan du se flere detaljer som viser hvilke tiltak som blir gjort i ditt område. Her kan du også se hvor trafikken fra prosjektet vil bevege seg.
Se kart med beskrivelser av hva som vil skje i ditt område
Arbeidstider
Her er en generell oversikt over de overordnede arbeidstidene i prosjektet. Noen steder er arbeidstidene innskjerpet. De nærmeste naboene vil også få detaljert informasjon gjennom egne infoskriv i postkassen. Se kart over berørte områder og hvilke abøtende tiltak som er iverksatt de ulike stedene.
Arbeid over bakken
- Arbeidstider: I dagsoner (utenfor tunnel og inntil 50 meter inn i tunnelen) skal støyende arbeider kun skje mandag til fredag klokken 07.00-19.00, og lørdager og dagen før en helligdag mellom kl. 08.00 og 16.00. Transport og annet arbeid kan også skje i andre tidsrom så lenge det er innenfor støykravene.
Arbeid under bakken
- Sprengning under bakken skal kun skje mellom 07:00 og 23:00 på hverdager. Lørdag og dagen før helligdag skal sprengning kun skje mellom klokken 08:00 og 16:00. Søndager og helligdager er sprengning ikke tillatt. Andre arbeider under bakken kan gjøres dersom de ikke overskrider grenseverdier.
- Prosjektets tunnelboremaskiner borer minst 50 meter under bakken, som regel dypere. Maskinen har tillatelse til å jobbe hele døgnet, men det er bare noen få steder at det er fare for at grenseverier overskrides. Beboere har da tilbud om å overnatte på hotell. (Se mer informasjon om tunnelboremaskiner nedenfor.)
Energibrønner
Anleggsarbeidene kan påvirke eller skade energibrønner langs tunneltraséen, selv om det skjer med få brønner. Vann- og avløpsetaten kartlegger energibrønner i prosjektets påvirkningssone og erstatter ødelagte brønner. Det er viktig at alle energibrønner er registrert i den nasjonale databasen. Etablering av nye brønner er ikke tillatt i anleggsperiden. Les mer nedenfor.
Nasjonal Grunnvannsdatabase
Alle eksisterende energibrønner og drikkevannsbrønner skal være registrert i Nasjonal Grunnvannsdatabase, som føres av etaten Norges Geologiske Undersøkelse. På denne lenken kan du søke i databasen og undersøke om din brønn er registrert:
Om du ikke finner din brønn registrert i databasen, har du mulighet til å etterregistrere brønnen. Følg instruksjonene du finner på denne lenken:
Erstatning og midlertidige løsninger
Vann- og avløpsetaten har engasjert Futurum Energi for å kartlegge energibrønner i prosjektets påvirkningssone og for å lage en individuell risikobasert plan for energibrønnene. Dersom det er sannsynlig at en brønn kommer i konflikt med tunnelen, kobler vi fra brønnen og setter oppvarming på elektrisk drift. Vi kontrollerer energibrønnens funksjon og setter den i drift igjen etter at tunnelarbeidene har passert. Vann- og avløpsetaten dekker hele strømregningen i perioden brønnen er tatt ut av drift. Dersom energibrønnen skulle bli ødelagt i forbindelse med tunnelarbeidene, er prosjektet ansvarlig for å bore og betale for en erstatningsbrønn med like god kapasitet som den opprinnelige brønnen.
Etablering av nye energibrønner i regulert område
I området som er regulert til prosjektets arbeider, er det ikke mulig å etablere ny energibrønn før arbeidene i området er avsluttet. Når arbeidene er avsluttet eller tunnelarbeidene har passert din bolig, kan du søke Vann- og avløpsetaten om å etablere en ny brønn. Alle søknader behandles individuelt. Dersom brønnplasseringen ikke kan skade tunnelen, kan det bli gitt tillatelse å bore. Søknader som er sendt inn for tidlig vil bli avslått og må sendes inn på nytt når arbeidene er avsluttet.
Hvis du er usikker på om din bolig befinner seg i regulert område, kan du finne det ut ved å søke opp adressen din i dette kartet. Vil du ha informasjon om når arbeidene vil være avsluttet i ditt område, kan du kontakte oss på nabo@vav.oslo.kommune.no eller telefon 23 44 00 44.
Det gis ikke kompensasjon til grunneiere som ikke får anledning til å etablere energibrønner.
Rammer og regelverk
Det er en rekke faste regler og rammer som prosjektet må forholde seg til. Noen krav i prosjektet er også strengere enn i de fleste andre prosjekter. Prosjektet følger blant annet støykrav for industristøy i stedet for anleggsstøy fordi det skal pågå i lang tid.
I lenken under kan du blant annet lese mer om:
- støykrav
- behandling av støv
- vibrasjoner fra anleggsarbeid
- trafikkregler for anleggstrafikk
Les mer om regelverk og rammer for prosjektet