Støtte til reduksjon av utslipp fra båtvedlikehold i småbåthavner

Vedlikehold av fritidsbåter sprer plast, mikroplast og miljøgifter ut i fjorden. Støtteordningen skal bidra til å hindre at avfall og forurensning kommer på avveie gjennom miljøvennlige tiltak og løsninger for småbåthavnene i Oslo.

Frist for å søke

Frist for å søke er 1. juni 2024.

Kort om ordningen

Den totale rammen for støtteordningen er 1 500 000 kroner.

Formålet med støtteordningen er å minimere spredning av miljøgifter og mikroplast til Oslofjorden fra vedlikehold av fritidsbåter gjennom å:

  • bidra økonomisk til at småbåthavner og båtforeninger kan investere i løsninger som stanser spredning av plast, mikroplast og miljøgifter.
  • stimulere utviklingen av ny miljøvennlig teknologi og løsninger for båthavner.
  • gjøre det enklere for småbåthavnene i Oslo å håndtere avfall fra vedlikehold uten at det medfører en vesentlig økning i medlemsavgifter.

Forslag til tiltak kan finnes i Mepex og Hold Norge Rents. Veileder for redusert forsøpling og god avfallshåndtering i båthavner (PDF).

Kriterier for å søke

  • Tiltakene skal gjennomføres innenfor grensen til Oslo kommune.
  • Med tiltak menes tidsbegrensede investeringsprosjekter som omfatter løsninger og installasjoner for å hindre spredning av plast, mikroplast og miljøgifter. Det er mulig å søke om dekning av opptil 100 prosent av kostnadene knyttet til tiltaket.
  • Du kan søke om tilskudd til å dekke utgifter som er direkte forbundet med det aktuelle tiltaket, herunder prosjektspesifikke lønnskostnader. Vi gir ikke tilskudd til driftskostnader og utgifter som påløper uavhengig av tiltaket du søker om tilskudd til.
  • Tiltaket du søker om støtte til skal være realisert innen ett år etter mottatt tilsagnsbrev.
  • Det skal ligge et kostnadsoverslag til grunn for investeringen. Det er en fordel jo mer velbegrunnet dette er.
  • Tildelte midler deles ut senest innen kalenderåret 2024.

Bymiljøetaten kan gjøre unntak fra krav og vilkår etter avtale.

Hvem kan motta støtte?

Småbåthavner og båtforeninger i Oslo kommune kan søke om støtte. Aktører som søker om støtte må ha eget organisasjonsnummer.

Slik søker du

  1. Søk digitalt

    For å søke må du fylle ut digitalt søknadsskjema og følge instruksjoner.

Etter at du har sendt søknaden

Behandling av søknader

Vi registrerer alle søknader etter hvert som vi mottar dem. Vi sender ikke bekreftelse på mottatt søknad.

Vurdering av søknad

Vi behandler søknadene, prioriterer midlene og vedtar hvem som får midler.

Fordeling av midler til søkere gjøres ut i fra en helhetlig og skjønnsmessig vurdering av hvilke tiltak som gir best måloppnåelse.

Utover en skjønnsmessig vurdering vil tilskudd tildeles ut fra en samlet vurdering av blant annet

  • tiltakets økonomi og bærekraft
  • miljømessige og samfunnsmessige hensyn

Svar på søknad

Du mottar svarbrev på e-post når søknaden er behandlet. Utbetaling kan foretas når betingelsene som er satt i tilsagnsbrevet er godtatt.

Oppfølging og kontroll

Søkere som tildeles midler skal sende inn skriftlig rapportering senest innen mai 2024. Send inn digitalt skjema for sluttrapport ved fylle ut følgende skjema.

Logg inn med samme fødselsnummer som du sendte inn søknad for, så vil søknaden kobles til rapporteringen. Rapporten skal vise at tildelte midler er gått med på å realisere tiltaket det er søkt om støtte til.

Søker plikter å tilbakebetale mottatte midler dersom de ikke er brukt i henhold til formålet, krav og vilkår. For tilskudd over 200 000 kroner er det krav om revisorbekreftet regnskap.

Bymiljøetaten vil ha mulighet til å besøke småbåthavnen for å se resultatet av tiltaket.
Ved promotering og kommunikasjon skal det formidles at Oslo kommune har bidratt med støtte til tiltaket.

Klage

Ved avslag på søknaden, eller der søknaden ikke innvilges fullt ut, har søkeren rett til å klage på vedtaket. Send klagen innen tre uker etter mottatt vedtak. Send klagen til postmottak@bym.oslo.kommune.no.