Tilskudd for lærebedrifter
Ordinært tilskudd
Fylkeskommunen utbetaler tilskudd til bedrifter som har aktive kontrakter med lærlinger, praksisbrevkandidater, lærekandidater eller kandidater for fagbrev på jobb. Tilskuddet utbetales automatisk i juni og desember hvert år.
For lærebedrifter tilknyttet et samarbeidsorgan, vil tilskuddet utbetales til samarbeidsorganet.
Les mer om tilskuddet på sidene til Utdanningsdirektoratet
Se de gjeldene satsene for tilskuddet
Ekstratilskudd til opplæring i lærebedrifter
Lærebedrifter og samarbeidsorgan i Oslo kan søke om ekstratilskudd til oppfølging av lærlinger og lærekandidater.
Kriterier for tilskudd
- Under 25 år
- Bosatt i Oslo
- Forsterket behov for oppfølging. Behovet inkluderer svake norskferdigheter eller kort botid i Norge.
Ekstratilskuddet skal brukes til økt tilrettelegging eller oppfølging i lærebedriften og bidra til å dekke økte kostnader i forbindelse med:
- Tettere oppfølging
- Ekstra personellressurs
- Fysisk tilrettelegging
- Nødvendig utstyr
- Digitale hjelpemidler
Hensikten med ekstratilskuddet er å stimulere bedrifter til å gi flere muligheten til å oppnå et fag-/svennebrev eller grunnkompetanse. Målet er kvalifisering til arbeid innenfor både ordinært og tilrettelagt arbeidsmarked.
Hvem kan søke?
- Lærebedrifter som tar inn søkere til læreplass med spesielle behov. Behovene skal være kjent for skolen og lærebedriften på forhånd.
- Lærebedrifter som avdekker spesielle behov hos lærlingen/lærekandidaten underveis i læretiden.
Søknad om ekstratilskudd kan tidligst sendes til fylkeskommunen etter at lærekontrakten er godkjent.
Rammer for ekstratilskudd
Ekstratilskuddet avhenger av behovet lærlingen/lærekandidaten har i hvert enkelt tilfelle. Normalt tilskudd for ekstra personellressurs er 1-6 timer/uke med 250 kr/t. I særlige tilfeller kan det innvilges inntil 10 timer i uka. Alternativt kan det søkes om én engangssum på inntil 30.000 kr.
Søk om ekstratilskudd
Fyll ut elektronisk søknadskjema og legg ved dokumentasjonen som etterspørres. Begrunn behovet for ekstra tilrettelegging. Sakkyndig vurdering fra PPT, lege eller institusjon som beskriver behovet for tilrettelegging, bør legges ved søknaden.
Dersom Utdanningsetaten har vært involvert og kjenner saken, avtales det med saksbehandler hvilken dokumentasjon som legges ved sammen med beskrivelse fra lærebedriften av planlagte tiltak.
Søknadsfrist: løpende så lenge det finnes midler i ordningen.
Utbetaling
Ekstratilskuddet utbetales etter at søknaden er innvilget. Fylkeskommunen kan kreve at deler av tilskuddet tilbakebetales dersom kontrakten heves i løpet av tilskuddsperioden.
Har du spørsmål i forbindelse med tilskuddsordningen?