Helserelatert atferd
Med helserelatert atferd menes atferd som har vist å ha innvirkning på et helseutfall. Dette kan være for eksempel fysisk aktivitet, kosthold, bruk av tobakk og rusmidler. Det kan også omfatte for eksempel risikoatferd som kan gi utslag i skader og ulykker.
Røyking og snusbruk
Røyking øker risikoen for de store folkesykdommene: hjerteinfarkt og andre hjerte- og karsykdommer, kreft og lungesykdommen KOLS. I tillegg er røyking forbundet med økt risiko for en rekke andre sykdommer. Røyking er fortsatt den største risikofaktoren for helsetapsjusterte leveår i Oslo, viser tall fra Fylkesfordelt sykdomsbyrde. Det er betydelig sosial ulikhet i røyking (Vedøy, 2022).
Antall mennesker som røyker i Oslo er på vei ned, som i resten av landet. Statistikk for andel dagligrøykere og av-og-til røykere i Oslo finnes hos SSB, tabell 07662.
Snus har også negative helseeffekter og er like avhengighetsskapende som røyking. Samtidig som færre røyker daglig, har det blitt flere som snuser daglig. Statistikk for andel i Oslo som bruker snus daglig eller av-og-til finnes hos SSB, tabell 12510.
Tall fra Ung i Oslo 2021 viser røyke- og snusvaner blant ungdommene i Oslo.
Fysisk aktivitet
Hvert minutt med fysisk aktivitet teller. Å være fysisk aktiv kan gi glede, energi og være en arena for mestring og fellesskap. Samtidig er fysisk aktivitet en av de viktigste «medisinene» vi har i forebygging av store folkehelsesykdommer som hjerte-karsykdom, diabetes, KOLS, muskel-skjelettplager, enkelte former for kreft og psykiske lidelser som depresjon.
Det viktigste for helsa er å velge aktiviteter som gjør at man blir svett og andpusten. I følge Helsedirektoratet bør vi gjøre slike aktiviteter i 150 til 300 minutter hver uke. De som trener hardt trenger bare 75 minutter. Det er også anbefalt å trene styrke minst to ganger i uken. Overdreven trening gir ingen økt helsegevinst. Barn og unge anbefales å være aktiv i minst 60 minutter hver dag og begrense tid i ro.
150 minutter tilsvarer kun to prosent av vår tid i våken tilstand. Likevel oppfyller kun en av tre voksne i Norge anbefalingene for fysisk aktivitet. For mer informasjon om nordmenns aktivitetsnivå, se rapporter fra nasjonale kartleggingsundersøkelser publisert på Helsedirektoratet sine nettsider.
I Kommunehelsa statistikkbank finnes tall for Oslo som viser andel ungdom som oppgir lite fysisk aktivitet og andel på sesjon som oppgir å trene sjeldnere enn ukentlig.
I Statistisk sentralbyrås statistikkbank finnes tall som viser hvor mange som mosjonerer regelmessig, hvor mange som trener mer enn 2,5 timer hver dag, bruk av aktiv transport og hvor mange som sitter mer enn 10 timer hver dag for fylkene Oslo og Akershus: https://www.ssb.no/statbank/table/06189/
Kosthold
Kostholdet er avgjørende for vekst og utvikling i fosterlivet, spedbarnsalder og barne- og ungdomsårene. I tillegg er kostholdet viktig for å fremme god fysisk og psykisk helse og ikke minst for å forebygge sykdom. Et sunt og variert kosthold kan gi flere gode leveår og redusere risikoen for utvikling av sykdommer, som for eksempel enkelte typer kreft, hjerte- og karsykdommer og type 2-diabetes.
Helsedirektoratet har utarbeidet 12 kostråd hvor de anbefaler et variert kosthold med mye grønnsaker, frukt, bær, grove kornprodukter og fisk, og begrensede mengder bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker (lenke til kostråd). For mer informasjon om kosthold, se fhi.no
Overvekt og fedme
Overvekt og fedme er en av de store helseutfordringene og kan gi økt risiko for en rekke sykdommer. Viktige hjelpemidler for å unngå overvekt er fysisk aktivitet og et sunt kosthold. Kroppsmasseindeks (KMI eller BMI) er et mye brukt mål for å omtale vektforhold i befolkningen. KMI beregnes ved å dividere kroppsvekt på kvadratet av kroppshøyden (KMI= vekt(kg)/(høyde(m)2). WHO definerer KMI ≥ 25 som overvekt og KMI ≥ 30 som fedme. For mer informasjon om overvekt og fedme, se https://www.fhi.no/nettpub/hin/ikke-smittsomme/overvekt-og-fedme/.
I kommunehelsa finnes Oslo-tall på overvekt og fedme selvrapportert ved sesjon 1 og andel kvinner med overvekt inkludert fedme av alle fødende kvinner med høyde- og vektopplysninger fra første svangerskapskontroll, https://khs.fhi.no/webview/