Tilgjengelighet og universell utforming
Nettstedet skal være tilgjengelig for alle
Kommunens nettsted skal være universelt utformet. Det vil si at innholdet som er publisert her skal være tilgjengelig for alle. Tekst, bilder, funksjonalitet og design skal utformes universelt slik at det er så enkelt som mulig for alle innbyggerne i Oslo å finne, forstå og bruke informasjon fra kommunen.
Oslo kommunes nettsted skal følge alle de lovpålagte kravene. Vi blir målt av Digitaliseringsdirektoratet på dette.
Prinsipper for tilgjengelig innhold
Nettstedet skal følge retningslinjer for tilgjengelig innhold. Disse retningslinjene finner du i WCAG 2.0-standarden. Standarden består av fire prinsipper:
- Mulig å oppfatte
- Mulig å betjene
- Forståelig
- Robust
1. Mulig å oppfatte
Informasjon skal presenteres på en måte alle kan oppfatte. Derfor må bilder inneholde en alternativ tekst, video må være tekstet, og illustrasjoner som grafer og diagram må også forklares som tekst.
Design og funksjonalitet på nettstedet skal være forståelig og tydelig. Tekst skal utformes i klart språk og være lett å forstå.
2. Mulig å betjene
Det er viktig at alle kan navigere på og mellom sider, bruke knapper og forstå innholdet med det utstyret de bruker. Dette betyr for eksempel at det ikke kun skal være mulig å bruke mus, men at all funksjonalitet også er tilgjengelig med tastatur.
Lenker til nettsider og dokumenter må være enkle å klikke på og skille fra annet innhold.
3. Forståelig
Det skal være enkelt å forstå informasjon på nettsiden. Det betyr at innholdet og funksjonaliteten skal være forutsigbar og skrevet med et enkelt språk. For at en nettside skal være enkel å forstå må den være kodet på riktig måte. Det innebærer for eksempel at sidespråket må være oppgitt slik at teksten blir lest opp på rett måte for dem som bruker skjermoppleser.
4. Robust
Når vi innfører ny teknologi må vi sørge for at den er tilgjengelig og kan brukes av alle. På kommunens nettsted ivaretas dette i publiseringsløsningen, men hvis vi utvikle andre løsninger må spesiell koding til for å sikre god tilgjengelighet.
Sjekkpunkter for tilgjengelig innhold
Når vi endrer innhold på nettstedet må vi sørge for at det er utformet på en måte som gjør det tilgjengelig for alle. Da må du sørge for:
- god struktur
- klart språk
- få og tilgjengelige dokumenter
- alternativ tekst til bilder
- teksting til video
God struktur
Tilgjengelighet for alle er best ivaretatt gjennom enkelt, ryddig og strukturert innhold. Derfor skal tekst formateres som brødtekst med overskrifter på ulike nivå ved behov.
Klart språk
Unngå lange setninger, vanskelige ord, forkortelser og kulturelt betingede uttrykk.
Språkprofil for Oslo kommune (PDF)
Få og strukturerte dokumenter
Så mye som mulig av kommunens innhold skal presenteres i HTML. Hvis innhold skal presenteres som et dokument, må teksten være godt strukturert og formateres riktig slik at dokumentet er tilgjengelig for alle – også de som bruker hjelpemidler som skjermoppleser. Dokumenter skal aldri inneholde skannet tekst.
Mer om bruk av dokumenter på nettstedet
Alternativ tekst til bilder
Alle bilder på nettsiden skal ha en alternativ, beskrivende tekst. Du skal også unngå å ha tekst i bilder.
Mer om bruk av bilder og illustrasjoner på nettstedet
Teksting til video
Alle videoer skal tekstes. Teksten skal være separat og kunne leses som tekst, ikke som en del av videoen.