Opprustning og sykkeltilrettelegging i Oslo gate

Bymiljøetaten skal fjerne trikkeskinnene for å forbedre forholdene for syklister og kollektivtrafikk

Hva skal vi gjøre?

Det er behov for et trafikksikkert og trygt tilbud for gående og syklende i Oslo gate, mellom Bispegata og Schweigaards gate. Det skal også være tilstrekkelig kapasitet og fremkommelighet for kollektivtrafikken (buss). Oslo gate grenser til en rekke automatisk fredete, vernede og listeførte kulturminner, og grunnen har stor historisk dybde. Selve gateløpet er regulert til spesialområde bevaring.

Det skal gjennomføres enkel gateopprusning som:

  • Fjerne eksisterende trikkeskinner.
  • Reasfaltere kjørebanen.
  • Oppgradere dagens holdeplasser for buss.

Hvor skjer det?

Oslo gate går gjennom Gamlebyen i Oslo, fra foten av Ekebergåsen i sør til Schweigaards gate i nord. Delstrekning for dette prosjektet er en strekning på 350 m fra Bispegata til Schweigaards gate

30 m

En feil oppstod ved lasting av kart. - Failed to fetch

Hvorfor gjør vi dette?

Oslo gate er en viktig lenke i plan for sykkelveinettet i Oslo (Plan for Hovedsykkelveinettet 2018). I gata ligger trikkeskinner som ikke lenger er bruk, etter at trikken fikk ny trasé i Bispegata. Trikkeskinner innebærer en fare for syklende og skal derfor fjernes og kjørebanen reasfalteres, for å forbedre forholdene.

Det er 4 holdeplasser innenfor prosjektområdet i Oslo gate i dag, som betjener blant annet busslinje 34 og 70. Utformingen av holdeplassene er tilpasset trikken som tidligere gikk i gata. Holdeplassene Munkegata og St. Halvards plass skal oppgraderes med økt universell utforming for reisende og ny kantstein tilpasset buss. Prosjektet tar sikte på å opprettholde fremkommeligheten for buss i anleggsfasen.

Oslo gate er rushtidstengt med bom. Bommen gir bussene fortrinnsrett og rushtidstenger gata for biltrafikk på hverdager i mellom klokka 07–09 og 15–17.

Kulturminneloven er førende for planlegging av alle arbeider og inngrep i terreng i Olso gate. Tiltakene i gateløpet tar derfor sikte på minimalt med graving og inngrep. Alle tiltak i området skal godkjennes av Riksantikvaren, Byantikvaren samt koordineres med Kulturetaten. Oslo gate (tidligere Nordre strete), er en av byens eldste gateløp og var viktigste hovedfartsåre inn til bysentrum og Ekebergskrenten, fra nord.

Hvem er ansvarlig?

Bymiljøetaten er ansvarlig tiltakshaver for prosjektet.

Hva skjer når?

Vi forventer følgende fremdrift i prosjektet:

  • Første utkast til byggeplantegninger ble utarbeidet og tiltaket byggemeldt Plan og bygningsetaten sommer og høst 2024
  • Tiltak omfattes av Kulturminnevernloven og det blir søkt Byantikvar og Riksantikvaren vinter 2024/2025
  • Endelig utkast byggeplan og tegninger utarbeides vinter 2024/2025.
  • Anskaffelse av entreprenør vår 2025.
  • Anleggsfase forventes sommer til høst 2025

Endringer i fremdriftsplanen kan forekomme.

Kontakt oss

Prosjektleder
Hilde Johanne Mangerud
Telefon

Relevante lenker