Mulig svak farge, lukt og smak på vannet i Oslo
Viktig melding - fredag 21. mars, kl 12:45
Prosjekt Ny vannforsyning Oslo skal sikre byens innbyggere en fullgod reservevannforsyning innen 2028.
I dag forsyner Maridalsvannet 90 prosent av Oslos befolkning med drikkevann. En svikt i vitale deler av systemet som forsyner byen med vann, kan få alvorlige konsekvenser.
Det finnes i dag ingen reservevannkilde som kan sørge for drikkevann til alle innbyggerne i Oslo, hvis noe galt skjer med dagens vannforsyning. Oslo har dessuten kraftig befolkningsvekst. Derfor har vi satt i gang arbeidet med å få på plass en fullgod reservevannforsyning.
Vi bygger et vanninntak fra Holsfjorden ved Vefsrud i Lier kommune. Fra Vefsrud bygger vi en 19 kilometer lang tunnel gjennom Lier, Hole og Bærum kommune, til Huseby vest i Oslo.
Under Husebyskogen bygger vi et vannbehandlingsanlegg stort nok til å kunne forsyne hele Oslos befolkning med rent drikkevann.
På Husebyjordet har vi etablert et riggområde og en adkomsttunnel ned til det underjordiske anlegget. Her foregår transport av masser, utstyr og materiell. Når byggearbeidet er ferdig, vil det stå igjen et driftsbygg tilknyttet vannbehandlingsanlegget. Dette skal ligge på Husebyjordet over veien for Huseby skole.
Ved Husebybakken Skipark, bak Smestad gjenvinningsstasjon, er en adkomsttunnel til anlegget ved Huseby. Her er det riggområde og transport av masser og annet utstyr og materiell i byggeperioden. Når prosjektet er ferdig vil den eneste synlige installasjonen være en portal, og en adkomstvei inn til portalen.
Vi bygger også nye vannforsyningstunneler som frakter det rensede vannet ut til byen. Fra Stubberud i Bydel Alna bygges det en 11 kilometer lang tunnel til Huseby. Alle masser fra denne tunnelen tas ut på Stubberud og kjøres ut på E6. Det er etablert beredskapsbassenger i fjellet øst for Trosterud, samt en rømningsutgang på Haugerud, ved parkeringshuset i Haugerudveien
Mellom Oset ved Maridalsvannet og Disenjordet (Gransjordet) i Bydel Nordre Aker bygger vi en 3 kilometer lang tunnel. Hovedriggområde og masseuttak blir på Oset, mens det blir et mindre riggområde på Disenjordet (Gransjordet). Det blir i tillegg et påkoblingspunkt mellom det nye og det eksisterende vannforsyningsnett i Bjølsendumpa i Bydel Sagene.
Se vår interaktive brosjyre for mer informasjon, illustrasjoner og filmer (PDF)
Oppstart på anleggsplassene ved Husebyjordet, Husebybakken skipark og Sollerudstranda.
Utsprengning av adkomsttunneler og fjellhaller under Husebyjordet. Sprengning av Sollerudtunnelen.
Oppstart av rigg- og anleggsarbeider på Stubberud og på Oset ved Maridalsvannet.
Boring av vanntunnel mellom Holsfjorden og Huseby.
Boring av vanntunnel som fører drikkevann fra vannbehandlingsanlegget under Husebyskogen og ut til Oslo.
Oppstart av rigg- og anleggsarbeider på Disenjordet (Gransjordet).
Bygging og installasjon av det underjordiske vannbehandlingsanlegget under Husebyskogen.
Oppstart av rigg- og anleggsarbeider i Bjølsendumpa.
Arbeider i Bjølsendumpa med å koble ny vannforsyning på ekisterende vannforsyningsnett.
Testkjøring av vannbehandlingsanlegg og tunneler.
Alle arbeider ferdige.
Project progress in English (PDF)
Oslo kommune har store klima- og miljøambisjoner, og som byggherre har kommunen et viktig bransjeansvar. Kommunen har som mål å redusere klimagassutslippene med 95 prosent i 2030, sammenliknet med 2009-nivå. Veitrafikk, bygg- og anleggsbransjen og avfallsforbrenning står i dag for 90 prosent av klimagassutslippene i Oslo. Derfor er økt bruk av utslippsfrie og klimavennlige løsninger i store kommunale prosjekter som dette et viktig fokusområde.
Dette er noen av de viktige klima- og miljøtiltakene i prosjektet, som vil gi mindre støy og lokal forurensing fra anleggsplassene, i tillegg til lavere utslipp av CO2: