Etablering av sykkelfelt og tilrettelegging for nødetater i St. Olavs gate

Statens vegvesen stenger Ring 1 midlertidig. For å redusere ulempene dette medfører, har vi satt inn flere ulike tiltak, deriblant tilrettelegging for syklister og fremkommelighet mellom øst og vest for nødetatene i St. Olavs gate.

Hva skal vi gjøre?

  • Fjerne automatisk bom i St. Olavs gate og erstatte med pullerter.

Hva har blitt gjort tidligere?

  • Sykkelfelt i St.Olavs gate fra Ullevålsveien/Akersgata i retning St. Olavs plass (kommunalt gatenett) har blitt etablert.
  • Tidligere gateparkering på nordsiden av strekningen ble fjernet. Det innebærer at 12 parkeringsplasser har blitt fjernet.
  • Fortausutvidning foran St. Olavs gate 12. Vareleveringslommen ble oppgradert.
  • Reasfaltering veibanen og deler av fortauet. Det har blitt tatt hensyn til universell utforming og opprustning av fortau der det er behov for det.

Foreløpig ingen sykkelfelt ved St. Olavs gate 1-3

Deler av St. Olavs gate benyttes nå som riggplass på grunn av Oslobyggs arbeid med å renovere Edvard Munch VGS. Dette vil etter planen pågå frem til høsten 2026. Det blir derfor ikke mulig å etablere sykkelfelt ved St. Olavs gate 1-3. Vi vil likevel endre skiltingen i gata for å tillate sykling mot enveiskjøring. For å få dette til, har vi sørget for at kjørebanen er bred nok ved å innsnevre fortauet på nedsiden av gata som et midlertidig tiltak. Når renoveringsarbeidet til Oslobygg er ferdig, vil det anlegges sykkelfelt også her.

Hvor skjer det?

De planlagte tiltakene vil være mellom St. Olavs gate mellom St. Olavs plass og Ullevålsveien/Akersgata. Permanent løsning vil gjelde for hele strekningen, og midlertidig løsning vil gjelde for kvartalet mellom Ullevålsveien/Akersgata og Peder Claussøns gate.

20 m

En feil oppstod ved lasting av kart. - Failed to fetch

Når skjer det?

Arbeidene i St. Olavs startet opp i november 2023 og har pågått gjennom vinteren. Asfaltering og oppmerking av rød asfalt ble gjort våren 2024. Pullertene ble satt opp høsten 2024.

Hvorfor gjør vi det?

Statens vegvesens midlertidige stenging av Ring 1 innebærer store konsekvenser for trafikksystemet i Oslo sentrum. For å redusere ulempene som stengingen medfører, vil Bymiljøetaten sette inn flere avbøtende tiltak i byen.

Formålene med Bymiljøetatens avbøtende tiltak:

  • Sikre fremkommelighet for nødetatene og andre kritiske funksjoner
  • Skjerme boliggatene nord for Ring 1 for økt biltrafikk​
  • Opprettholde et trafikksikkert og fremkommelig tilbud for gående og syklende​
  • Opprettholde fremkommeligheten for kollektivtrafikken

St. Olavs gate er en viktig gjennomfartsåre med mye gang- og sykkeltrafikk. For å opprettholde et trafikksikkert, fremkommelig og sammenhengende tilbud for gående og syklende gjennom Oslo sentrum under den midlertidige stengingen av Ring 1, etableres det sykkelfelt her. Dette vil også redusere antallet som sykler på fortauet, og dermed forbedre forholdene for gående.

Satsingen på sykkeltilrettelegging i Oslo har utgangspunkt i Sykkelstrategi for Oslo 2015–2025. Strategien ble vedtatt av Oslo bystyre i 2015, med en visjon om at Oslo skal bli en sykkelby for alle.

Hensikten med strategien er å bidra til realisering av miljøvennlige transportløsninger, redusere press på byens transportsystem og gatearealer, skape mer byliv og bedre folkehelsen. Hovedtiltaket i sykkelstrategien er å bygge et sammenhengende sykkelveinett og i 2018 ble Plan for sykkelveinettet i Oslo vedtatt av Oslo bystyre. Planen legges til grunn for planleggingen av sykkeltiltak og inneholder forslag og anbefaling til sykkelveinett i Oslo.

Etter planen vil vi på sikt kunne utvide fortausbredden tilbake til opprinnelig størrelse, og vi vil også utjevne fortausbreddene i krysset ved Ullevålsveien/Akersgata for å sikre plass til syklende i begge retninger, samt gode løsninger for gående på begge sider av krysset.

Pullerter i St. Olavs gate

Stengingen av Ring 1 utløste et behov for alternativ kobling mellom øst og vest for nødetatene. Etter dialog med nødetatene ble det vurdert at den mest effektive løsningen vil være å tilrettelegge for kjøring over fortau i St. Olavs gate ved Pilestredet.

Bysykkelparkeringen ble fjernet for å muliggjøre kjøring over fortauet. For å sikre at veien skal ikke brukes av andre trafikantgrupper enn nødetatene, ble det etablert automatisk bom. Nødetatenes kjøretøy har mulighet å kjøre gjennom bommen. Tiltaket ble implementert av Statens vegvesen, som en del av endringer i krysset Pilestredet x St. Olavs gate.

Erfaringer etter stengingen har vist at bom ikke er en tilfredsstillende løsning for å hindre kjøring. Bymiljøetaten vil derfor erstatte bommen med senkbare pullerter. Nødetatene skal ha samme type tilgang som før.

Les mer om Oslo kommunes satsing på sykkel her

Les mer om bakgrunnen for Oslo kommunes satsing på sykkel her

Her finner du oversikt over Oslo kommunes pågående sykkelprosjekter

Relevante lenker og prosjekter i nærheten

Kontakt

Prosjektleder for Bymiljøetatens arbeid med Ring 1

Marit Stadheim

Telefon

23 48 20 30

E-post

postmottak@bym.oslo.kommune.no (E-post merkes Ring 1)