Levende byrom
I Levende byrom utforsker Oslo kommune hvordan vi kan gjøre det enklere for næringsliv og lokale aktører å bidra til mer byliv.
Gi innspill til uttesting i Kirkegata i 2025
Oslo kommune jobber med et forprosjekt for opprustning av Kirkegata og Stortorvet, der Kirkegata skal bli en gågate. Forprosjektet er planlagt med varighet fra 2024 til 2027. Gjennom prosjektet Levende byrom vil i 2025 teste ut ulike fysiske tiltak for å få kunnskap om hvordan vi skal bygge fremtidens gågate i Kirkegata.
Vi vil gjerne ha innspill om behov og utfordringer som vi kan undersøke, og senere teste, fra dere som bruker gata i dag. Innspillene er mulig å stemme frem, og vil danne grunnlaget for hva vi skal teste ut av fysiske tiltak i gata. Dette gir oss kunnskap om hva som er viktig for dere når gata oppgraderes.
Gi innspill og se hva andre mener
Lokale initiativ for mer byliv
Levende byrom ønsker å stimulere til og støtte private initiativ for byliv. Lokalt næringsliv og andre lokale aktører er noen av de viktigste nabolagsbyggerne over hele byen. De kjenner nabolagets muligheter og utfordringer, og kan være viktige bidragsytere til å skape de gode nabolagene.
Hvordan kan kommunen støtte?
Ved å la lokale krefter få utfolde seg med støtte fra kommunen kan vi sammen bygge fremtidens nabolag - med stort engasjement og sterkt lokalt eierskap. Levende byrom utforsker hvordan kommunen kan
- støtte opp om lokalt engasjement
- hjelpe lokale aktører med å utvikle og forme sitt eget nærmiljø
Nærmiljøutvikling, lokalt eierskap og sterke nabolag
Levende byrom legger til rette for at både kommersielle og ideelle aktører kan ta eierskap til sine lokalområder gjennom å bidra til å forme hvordan de er og hvordan de brukes. I tillegg kan lokalt eierskap bidra til at steder blir ivaretatt og vedlikeholdt over tid.
Kommunen som aktiv samarbeidspartner
Å delta aktivt i å bygge eget nabolag sammen med kommunen skaper bedre nærmiljø, mer eierskap og sterkere nabolag. Vi har også sett at kommunen, ved å bli en aktiv samarbeidspartner, kan være med på å
- underbygge engasjementet
- bidra til lokalt eierskap i gjennomføringen av prosjektene.
Samskaping i og utenfor kommunen
Samskaping krever at vi jobber på nye måter. Levende byrom jobber med problemstillinger som i sin natur går på tvers av etater og sektorer. Derfor er prosjektet godt egnet til å utforske nye samarbeidsstrukturer og hvordan vi skal ruste oss for å skape de gode nabolagene sammen.
Kommunen legger til rette for samskaping
Vi vet ikke hvordan alt skal gjøres, eller hvordan det skal bli, men sammen finner vi nye og verdifulle måter å jobbe sammen på. Ved at kommunen er tilgjengelig og legger til rette for samskaping, bygger vi også tillit mellom forvaltning og sivilsamfunn. Vi har erfart at samskapingsprosesser gir
- bedre løsninger
- økt bruk
- sterkere eierskap til løsningene
Hvordan jobber vi?
I 2024 har vi gjennomført utvalgte piloter hvor vi har samarbeidet tett med lokale initiativer. Det har vært et særlig fokus på Kvadraturen i forbindelse med 400-årsjubileet.
I den forbindelse har vi også bidratt inn i Oslo Urban Week med arrangementer og tiltak i byrommene i Kvadraturen. Vi har samarbeidet med mange forskjellige aktører, fra arkitektkontorer, utelivsaktører, skoler og utdanningsinstitusjoner til grunneiere, eiendomsutviklere og områdesatsingsprosjekter.
Pilotene har vært strategisk utvalgte og flere av dem har vært knyttet opp mot utviklingsområder eller prosjekter med lang tidshorisont, slik som Kirkegata og Brenneriveien.
Pilotprosjekter 2025
I 2025 vil vi jobbe videre med pilotprosjekter i tett dialog med næringsliv og lokale aktører for å øke kunnskapen om hvordan kommunen skal fortsette å bidra til mer byliv i samarbeid med lokale initiativ.
I 2025 vil det være et særlig fokus på Vaterland og Grønland i tillegg til hvordan midlertidige prosjekter kan bidra til kunnskapsutvikling i mer langsiktige utviklingsprosesser.
Bakgrunn for prosjektet
Levende byrom er en videreutvikling av prosjektet Levende gater, med større fokus på samarbeidsprosjekter med næringsliv og private aktører.
Les mer om prosjektet Levende gater (2022-2023)
Kontaktinformasjon
Arvild Bruun
Prosjektleder – Levende byrom
E-post: levendebyrom@pbe.oslo.kommune.no
Telefon: 91 52 54 56