Lokomotivverkstedet i Middelalderparken - konseptvalgutredning (KVU)

Lokomotivverkstedet er en av Oslo kommunes bevaringsverdige kultureiendommer. Vi skal utrede behovene for den fremtidige bruken av bygget.

Hva skal vi gjøre?

Oslobygg KF skal utarbeide en konseptvalgutredning (KVU) for Lokomotivverkstedet i Middelalderparken. Hensikten med utredningen er å komme frem til konsepter som kan løse både innhold, drift og finansiering.

Hvorfor skal vi gjøre det?

Lokomotivverkstedet er en bevaringsverdig kultureiendom i hjertet av Middelalderparken, som nå opparbeides som kulturminnepark og rekreasjonsområde etter Follobaneutbyggingen. Parken vil bli en viktig møteplass for beboerne i Gamlebyen, Sørenga og Bjørvika, som har lite grøntområder i nærheten.

Lokomotivverkstedet ble oppført av Norges Statsbaner og stod ferdig i 1893. Det har en beliggenhet og en bygningstype som gir mange muligheter, men rehabiliteringsbehovet er stort og bygget står derfor ledig.

Gjennom arbeidet med utredningen skal vi finne gode løsninger for rehabilitering av Lokomotivverkstedet, og hvordan bygget kan fylles med aktivitet og innhold for byens befolkning.

Rammer

Eiendommen ligger på og i et område med stor tidsdybde. Lokomotivverkstedet er vernet etter Plan- og bygningsloven, og oppført i et område som er fredet etter Kulturminneloven. Deler av middelalderruinen etter kongeborgen ligger under bygget.

Kravene til konseptvalgalternativene er blant annet at Lokomotivverkstedet, med tilhørende uteareal, skal tilby kulturaktiviteter for byens befolkning. Aktiviteter i bygget skal ha en lokal forankring i Bydel Gamle Oslo, og samtidig dekke byens behov innenfor et utvidet kulturbegrep. Bygget skal i stor grad fylles med åpen og publikumsrettet aktivitet, og det skal legges opp til fleksible løsninger og sambruk, slik at flest mulig har tilgang til lokalene.

Hva skjer når?

Arbeidet med utredningen startet opp våren 2023.

I første fase gjennomførte vi en behovsanalyse, hvor kommunens egne behov og behovene til innbyggere, interessenter og aktører ble kartlagt. Fristen for å melde inn innspill til denne fasen var 15. august 2023. Vi fikk inn 454 bidrag, 369 fra privatpersoner og 85 fra virksomheter/foretak.

Hovedtrekkene fra innspillene, og vår analyse av disse, ble beskrevet i et eget kapittel i behovsanalysen, som ble levert til Kulturetaten (KUL) og Byrådsavdeling (KIF) for kultur, idrett og frivillighet 1. september 2023. Behovsanalysen er en sammenstilling av bl.a. innbyggerinnspill, normative behov, relevante analyser og rapporter, og styrende dokumenter som f.eks. Kommuneplan for Oslo og Oslo kommunes kunstplan.

Behovsanalysen er nå forankret hos KUL og KIF, og fase 2 av konseptvalgutredningen har startet. Atelier Oslo med Bollinger+Grohmann og Norconsult bistår i denne fasen av utredningen.

Arbeidet varer frem mot sommeren 2024. I denne fasen vil det bli gjennomført nye medvirkningsaktiviteter.

Åpent informasjonsmøte 21.06.23

Onsdag 21.juni 2023 arrangerte vi et åpent møte for å informere om prosessen rundt utredningen, og om hvordan man kunne gi innspill til prosjektet i denne fasen.

Klikk på denne lenken for å lese presentasjonen fra møtet i PDF.

Klikk på denne lenken for å se videopptak av det åpne møtet.

Se video av bygget

Hvem er ansvarlig?

Oslobygg KF er ansvarlig for utredningen.

Overordnet bestiller er Byrådsavdeling for Kultur, idrett og frivillighet.

Kulturetaten er operativ bestiller.

Relevante lenker og dokumenter

Kontakt oss

Oslobygg KF

Kommunikasjonsrådgiver
Marit Falkum Enerhaug

Oslobygg KF

Prosjektutvikler
Linda Ørbekk Nikolaisen