Klimavennlig byutvikling på Furuset

Furuset er Oslo kommunes satsing på klimavennlig byutvikling og et forbildeområde i FutureBuilt. Furuset skal vise hvordan drabantbyer kan fornyes, og være en arena for nyskaping, samhandling og læring.

Hva skjer på Furuset?

Områderegulering for klimaeffektiv byutvikling på Furuset ble vedtatt 16. november 2016. Gjennom forbildeprosjekter skal ambisiøse miljømål bli konkrete og tilføre nye verdier for både beboere, besøkende og de som jobber i området.

Hvorfor skal vi utvikle området?

Målsettingene er å:

  • utvikle Furuset til et forbildeområde innen miljøvennlig og klimaeffektiv byutvikling.

  • legge grunnlag for markant redusert klimagassutslipp i fremtiden.

  • gå «fra senter til sentrum» – å skape og utvikle Furusets offentlige rom og møteplasser.

  • styrke den blågrønne strukturen.

  • etablere et robust trafikksystem med fokus på de myke trafikanter og kollektivtransport.

  • forsterke knutepunktet gjennom boligfortetting med nye boliger (1000-2000 boliger), større boligvariasjon og utvikle nye arbeidsplasser (1400-2800 arbeidsplasser).

  • videreutvikle den offentlige infrastrukturen.

Hvor ligger utviklingsområdet?

Furuset ligger nordøst i Groruddalen i bydel Alna. Området grenser til Ellingsrud og Lindeberg i syd, Høybråten og Haugenstua i øst og Hovedbanen og Alfaset i vest.

Hva skjer når?

1 Trygve Lies plass

Områdereguleringen legger opp til at Trygve Lies plass skal opparbeides som et flott torg midt i hjertet av Furuset. Det er planlagt at torget skal opparbeides i to deler der utbyggerne på Furuset bidrar til å bygge den nedre delen og bydelen skal betale for den øvre delen. Torget skal opparbeides som ett sammenhengende torg og skal bli et naturlig samlingspunkt på Furuset.

2 Felt S5

Felt S5 ligger nærmest Trygve Lies plass. Her skal Furuset Utvikling AS bygge et bygg som består av butikker i 1 etasje og leiligheter i de øvrige etasjene. Det er planlagt at prosjektet kommer i gang i løpet av 2025.

3 Bygata øst

Opparbeidelse av bygata er et viktig grep for den videre byutviklingen på Furuset.

4 Miljøvennlig byggeri i bygata – The Urban Village

Eiendoms- og byfornyelsesetaten har vært pådriver for den internasjonale konkurransen Reinventing Cities. Teamet OBOS Nye Hjem AS, LPO architects, SLA, Bollinger+Grohmann og Veidekke Entreprenør AS vant i 2019 og skal realisere sitt vinnerforslag «The Urban Village» i Bygata på Furuset.

OBOS fikk byggetillatelse for prosjektet i november 2023.

5 Kobling Bygata og Granstangen

Bygata skal kobles sammen med Granstangen helt øst på Furuset. Koblingen mellom Bygata og Granstangen er ett av de viktigste hovedgrepene i områdereguleringen og vil bidra til en bedre trafikkflyt gjennom Furuset samt bedre bussavvikling for Ruter. I tillegg skal både Bygata og Granstangen oppgraderes med gode gange-/ og sykkelfelt som vil skape bedre trafikkforhold for gående og syklende.

6 Karihaugveien 22

Karihaugveien 22 er JM sitt boligprosjekt der det er planlagt 650 boliger. Det er sikret fortrinnsrett for kommunale boliger og selve prosjektet har også inngått avtale med bydelen om tilvisningsrett for over 150 boliger. Prosjektet skal videre opparbeides med et stort sentralt torg som skal fungere som en naturlig forlengelse og forbindelse mellom turstiene i øst og Furuset sentrum i vest.

Prosjektet vil få støyskjermer i glass mot E6 som sikrer gode uteoppholdsarealer. Byggetillatelse for byggetrinn 2 ble gitt i 2023.

7 Mikroenergisystem

Klimaetaten er i full gang med å utrede og planlegge et mikroenergisystem under bakken på Furuset. Et mikroenergisystem består av et lokalt energinett som leverer energi til brukere i nærområdet, og som kan ta imot overskuddsenergi fra nærområdet.

8 Gjenåpning Bakåsbekken

Vann- og avløpsetaten og Bymiljøetaten har undersøkt hvordan bekken kan gjenåpnes. Bekkåpningen er planlagt fra tomta Karihaugveien 22 og fram til Granssletta barnehage. Det er gjennomført medvirkning i forprosjektet i nærmiljøet. Prosjektet er planlagt gjennomført i 2026/2027.

9 Verdensparken skole

Utdanningsetaten har fått bestilling fra byrådsavdelingen for utdanningen om å fortsette å utrede skole.

10 Trygve Lies plass 3 (gamle Furuset sykehjem)

Det gamle sykehjemmet på Furuset skal selges og er nå lagt ut til salg med krav til riving av bygget for å bidra til at planlagt byutvikling for tomten blir gjennomført. Eiendommen har også krav om felles detaljregulering med nabotomten i sør. Budfrist er 23. oktober. Finn-annonse: Utviklingseiendom sentralt på Furuset | FINN eiendom

11 Furusetveien 21

Regulering der forslagsstiller Muslim Senter Furuset jobber med adkomst, varelevering, renovasjon med mer.

Medvirkning og lokal frivillighet

En forutsetning for bærekraftig byutvikling er god stedsforståelse. Områdeløftet skal bidra til at fremtidens Furuset får gode løsninger for bærekraftig byutvikling. Tiltakene som blir gjennomført skal være basert på medvirkning og involvering av de som bor på Furuset.

Hvem er ansvarlig?

Eiendoms- og byfornyelsesetaten har ansvar for den overordnede koordineringen på Furuset og forhandler frem utbyggingsavtaler som sikrer bidrag til viktig infrastruktur som gang- og sykkelveier, torg med mer.

Bydel Alna har ansvar for områdeløft og midlertidige tiltak på Furuset.

Bymiljøetaten er ansvarlig for å bygge Bygata. Oppdager du feil og mangler på fellesarealer som gater, torg, friområder og idrettsanlegg kan du raskt og enkelt melde fra om dette på Bymelding.

Vann- og avløpsetaten har ansvar for å fornye/legge nye vann- og avløpsledninger langs med Bygata.

Utdanningsetaten har ansvar for å utrede ny Verdensparken skole.

Kontakt oss

Eiendoms- og byfornyelsesetaten

Prosjektansvarlig
Julie Biørn
Telefon

Eiendoms- og byfornyelsesetaten

Kommunikasjonsrådgiver
Solveig Stiberg Pettersen
Mobil

Dokumenter og relaterte saker

Området Furuset er også omfattet av Oslos områdeløftsatsing. Les mer om denne satsingen her.

Saksinnsyn: 200901319: Områderegulering Furuset senterområde.

Forbildeprosjekter FutureBuilt.