Bygata øst Furuset

Oslos nye gate, Bygata øst er nå ferdig. Strekningen forbinder Søren Bulls vei ved Trygve Lies plass i vest og Granstangen i øst.

Hva har vi gjort?

Furuset er et av Oslo kommunes satsingsområder innen klimavennlig byutvikling. Området skal utvikles for å vise hvordan drabantbyer kan fornyes, og være en arena for nyskaping, samhandling og læring. I et byutviklingsperspektiv skal området utvikles fra «fra senter til sentrum», ved å skape og utvikle Furusets offentlige rom og møteplasser.

Furuset et forbildeområde i innovasjonsprogrammet til FutureBuilt, som er en nasjonal arena og utstillingsvindu for de mest ambisiøse aktørene i byggenæringen. Visjonen er å vise at det er mulig å utvikle den bærekraftige og attraktive nullutslippsbyen.

Prosjektet med etablering av Bygata øst er et av de første tiltakene som realiseres som følge av områdereguleringen på Furuset. Bygata øst vil være avgjørende for videre utvikling av området som kollektivknutepunkt, utbygging av boliger og forretningsarealer sentralt på Furuset.

Les mer om Klimavennlig byutvikling på Furuset

Hvordan har vi gjort det?

Bygata øst er bygget 320 meter lang og forbinder Søren Bulls vei ved Trygve Lies plass i vest og Granstangen i øst.

Langs nordsiden av gata er det planlagt ny bebyggelse. Det brede fortauet på 4 meter er bygget her. Ved siden av fortauet, er det bygget en tosidig sykkelvei med en bredde på 3,5 meter. Mellom sykkelveien og kjørebanen, er det anlagt et 3,5 meter bredt regnbed med trær, vegetasjon og sykkelparkering. Fortauet på sørsiden bygges ut på et senere tidspunkt i forbindelse med utvikling av eiendommene ved Bakehuset m.fl.

Kjørebanen er 7 meter bred, og skal blant annet håndtere all busstrafikken som går rundt Trygve Lies plass i dag. Busstrafikken flyttes til den nye gata i desember. Ruter vil informere i god tid om når kjøremønsteret endres og de nye holdeplassene tas i bruk.

For å koble den nye gata til Granstangen, har vi vært nødt til å senke terrenget i øst. Den nedlagte Scala private barnehage er revet og det er tilrettelagt for adkomst for varelevering til industrien på sørsiden av gata.

Tverrsnitt av Bygata øst

Ny bussholdeplass

I vestenden av Bygata øst, ved det nye bydelshuset, er det bygget bussholdeplasser på hver side av gata. Holdeplassene har høy standard med granittdekke, store leskur og trinnfri innstigning til bussene.

Nye kommunale vann- og avløpsledninger

Området er i sterk i utvikling og det er behov for å bidra til en sikker vannforsyning og bedre avløpshåndtering. Derfor har Vann- og avløpsetaten lagt 275 meter med nye kommunale vann- og avløpsledninger i tillegg til å etablere seks nye kumsett. Det er også lagt nye stikkledninger ut av veien som fremtidige utbyggingsprosjekter kan koble seg til uten å grave opp veien på nytt.

Hva skjer når?

Fortau, sykkelvei, regnbed med beplantning, trær og kjørearealer ble ferdigstilt 4. november. I vest, mellom moskeen og Bydelshuset, er den nye bussholdeplassen klar med lehus, granittheller og asfalt på holdeplassområdet.

15. desember vil bussene kjøre i den nye gata, og ikke rundt Bydelshuset, slik de kjører i dag. Ruter vil informere i god tid om når kjøremønsteret endres og de nye holdeplassene tas i bruk.

Fjernvarmerør er lagt i gata, og arbeidet med å bygge de nye kommunale vann- og avløpsledningene i gata er under ferdigstillelse.

September 2024: De dype grøftene er ferdige og elektriske gravemaskiner arbeider videre med veioverbygningen.
Bilde: Oslo kommune

Bildetekst: Her fra september, der ​​de dype grøftene er ferdige og elektriske gravemaskiner arbeider videre med veioverbygningen.

Hva skjer fremover:

  • 15. desember: Ruter endrer og innfører:

    - 64 og 65: Linje 64 og 65 har Furuset T som endepunkt. Begge linjene kjører inn i Bygata øst fra Granstangen for av- og påstigning ved den nye holdeplassen (nærmest T-banen), regulerer i ett minutt på holdeplassen, før de starter en ny tur og kjører ut via Søren Bulls vei og Karihaugveien.

    - 26, 79, 100, 2N: Bussene vil benytte begge holdeplassene i den nye bygata, avhengig av retning

  • Vinter 2025: Kunstinnstallasjonen utviklet av Sayed Sattar Hasan blir montert.

Håndverkstradisjoner får nytt liv i samtidskunst på Furuset

Sayed Sattar Hasan (f. 1979) er en kunstner som gjennom ulike medier undersøker tematikk knyttet til identitet og tilhørighet. Selv definerer han seg som «half Pakistani, a quarter English, Irish by proxy og helt Norsk». Hasan har utviklet sitt alter ego Hasansen, en pakistansk-britisk appropriasjon av den norske polfareren Fridtjof Nansen. Med dette alter egoet har han fordypet seg i tradisjonelle norske og pakistanske håndverksteknikker, blant annet med hybridobjektet «Hasansens kjelke».

Kunstprosjektet som Sayed Sattar Hansen utvikler for Bygata øst på Furuset skal ferdigstilles januar 2025 og blir da en del av Oslo kommunes kunstsamling. Det er en ambisjon at verket skal bli en identitetsmarkør som feirer lokal identitet og gjør stedet mer relevant for dem som bor der.

I arbeidet med Hasansens kjelke fikk Hasansen hjelp av Thomas Aslaksby, en skimaker fra Valdres, som spilte en nøkkelrolle i å lage skiene og rammen, samtidig som han ga viktig råd om designet på kjelken. Disse skiene har i sin tur blitt inspirasjonen for de nye benkene som Hasansen lager til Bygata Øst, og det er derfor ikke rart at formen kan minne om gamle treski med tilspissede ender som skitupper. Benkene til Furuset skal derimot produseres i stål, galvaniseres og lakkeres. Skituppene skal også peke i hver sin retning, et grep som kan tolkes som en erkjennelse av at samfunn og kultur noen ganger trekker i motsatt retning, eller leses som ren humor.

Vibeke Christensen fra Mesén er kunstkonsulent og Marianne Hall fra Kulturetaten i Oslo kommune er kunstfaglig prosjektleder.

Hvem er ansvarlige?

  • Tiltakshaver: Bymiljøetaten
  • Vann og avløp: Vann- og avløpsetaten
  • Entreprenør: PA Entreprenører AS

Anleggsleder og nabokontakt: Håkan Djurmark 93 25 97 37

Les mer:

Nærinformasjon 16. februar, 2023

Klimavennlig byutvikling på Furuset: Klimavennlig byutvikling på Furuset - Oslo kommune

Handlingsprogram FutureBuilt forbildeområdet Furuset

Hvem er ansvarlig?

Bymiljøetaten

Overingeniør og prosjektleder
Sissel Vestervik Mordt

Vann- og avløpsetaten

Prosjektleder
Sutha Ratnavel

Tverrsnitt av bygata

Bygata øst video