Avbøtende tiltak i Vaterlandsparken
Vaterlandsparken er et viktig parkområde og en travel ferdselsåre fra sentrum til Grønland og Oslo S-området. Området Oslo S, Grønland og Vaterland vil bli preget av stor byggeaktivitet de neste 10-15 årene. I forbindelse med utviklingen av området gjøres flere tiltak for at parken skal oppleves enklere og tryggere å gå og oppholde seg i.
Hvorfor gjør vi dette?
Den fremtidige byggeaktiviteten i området Oslo S, Vaterland og Grønland vil prege området i mange år fremover. Med fire vedtatte detaljreguleringer, fem som ligger inne til behandling samt ulike byggesaker, kommer det til å bli flere byggeprosjekter i området. Først ut er ombyggingen av Oslo Spektrum, som har planlagt oppstart allerede i 2025. Anleggsarbeidene til flere av prosjektene vil skje tett på Vaterlandsparken og det vil bli behov for å finne ulike alternative ruter både for gående og annen trafikk.
Bymiljøetaten vil i årene fremover jobbe aktivt for at parken skal fremstå som imøtekommende og trygg i byggeperioden. Dette skal blant annet gjøres ved å åpne opp siktlinjer, rydde i vegetasjonen, se på alternative løsninger for fremkommelighet og ferdsel for gående og syklende. Vi samarbeider blant annet med nabolagspoliti, bydel, utbyggere og grunneierne rundt parken for å finne fram til de gode tiltakene. Fysiske tiltak er ikke alene nok til å endre miljøet i parken, men er en viktig brikke i å gjøre området tryggere.
Hva skal vi gjøre?
For å aktivisere parken, tilrettelegge for ferdsel og øke tryggheten er det nå etablert en ny gangsti og siktlinje diagonalt fra Smalgangen opp mot det nordvestlige hjørnet mot Brugata.
Entra og Grønland-Vaterlandsamarbeidet har montert lysinstallasjonen “Røtter” på hver side av gangstien for å bidra til økt trivsel og tryggere ferdsel. Installasjonen er flyttbar og driftes av samarbeidet. Skulpturen og monteringen er delvis finansiert med bylivstilskudd. Tilskuddet deles ut årlig til aktører som skal bidra til å skape mer liv og aktivitet i byen. Det kan søkes om støtte til små og store utendørstiltak og -aktiviteter hvor man tar i bruk byens gater, plasser, torg eller veiareal.

Bildetekst: Lysinstallasjonen "Røtter" uviklet av Void er montert i Vaterlandsparken
Den doble rekken med eiketrær som står langs parkens vestside har dårlige vekstvilkår. I de fremtidige planene for Vaterlandsparken vil denne trerekken bli fjernet. Derfor er noen av de yngste trærne nå flyttet ned til de store gamle piletrærne ved elvebredden. Slik sikrer vi at denne delen av parken har store og sunne trær i mange år fremover.
Nærhet til elva er en viktig del av Vaterlandsparkens identitet. Derfor blir også dekket oppgradert langs elva og vegetasjon fjernes for å åpne opp og legge bedre til rette for å gå og sitte langs elvekanten.
Oslo kommune har laget en mulighetsstudie for Vaterlandsparken. Mulighetsstudien er tatt inn i forslag til reguleringsplan for Lilletorget 1. Denne planen er ikke vedtatt.
Hvem skal gjøre det?
Med flere byggeprosjekter i gang samtidig, kan det oppstå ønsker og behov for å bruke offentlige gater og byrom til rigg og anleggsområder. Dette vil kreve tilpasninger, tilrettelegginger, skjerming og innføring av midlertidige tiltak. Bymiljøetaten samarbeider med aktørene om å begrense negative effekter i utbyggingsfasen.
Bymiljøetaten vil som forvalter av området prioritere å sikre trygg ferdsel for gående og syklister i byggeperioden. Dette skal gjøres med god skilting, utbedring av dekker og mer belysning. For å bidra til aktivitet og opphold skal det legges til rette for arrangementer, attraksjoner, aktiviteter og kulturtiltak.
Søk i byleie.no om du ønsker å gjennomføre arrangementer eller aktiviteter i parken.
Hvor skjer det?
Vaterlandsparken ligger i bydel Grünerløkka og har broforbindelse over til Bydel Gamle Oslo.
Hvem er ansvarlig?
Bymiljøetaten er ansvarlig for forvaltningen av Vaterlandsparken. Entra og Grønland-Vaterlandsamarbeidet leier grunnen der lysinstallasjonen skal monteres av Oslo kommune, og dekker selv strøm og vedlikehold. Lysinstallasjonen er godkjent av Bymiljøetaten som et midlertidig tiltak.
Hva skjer når?
Sommer 2024: Etablert ny blomstereng og staudefelt. Beskjæring og fjerning av vegetasjon.
Høst 2024: Treflytting, etablering av lysinstallasjon og sti gjennom parken, utbedringer av dekket langs elva.
Fremtidig utvikling i nærområdet til parken
Vaterlandsparken ligger midt i et område med mange pågående planprosesser og byggeprosjekter som vil påvirke området over flere år.
1. Nylig vedtatte private detaljreguleringer: Landbrukskvartalet, Oslo Spektrum, Christian Kroghs gate 2 og Gunerius-kvartalet.
2. Pågående private detaljreguleringer: Biskop Gunnerus gate 14 b, Galleri Oslo, Nye Oslo S, Lilletorget 1 og Schweigaards gate 41-53 – gjenåpning av Hovinbekken.
3. Planarbeid for: Biskop Gunnerus gate, Schweigaards gate, gjenåpning av Akerselva og ombygging av Nylandsveien (også kjent med navnet riksvei-, bygatenett og blågrønn struktur)
4. Kommende anbefalinger/funn i mulighetsstudie for plassering av bussterminal
5. Ulike avhengigheter som areal og funksjonsbehov, tekniske fysisk løsninger og analyser
Les mer:
- Mulighetsstudien for Vaterlandsparken, 9.12.22
-Kartfortellingen viser planene for utvikling av Oslo S. Den tar deg gjennom de ulike planforslagene som er under regulering i området – og presenterer planer og høyhus i sammenheng i en 3D-modell: Oslo - området