Hvorfor har vi sentrale råd og utvalg?
Oslo kommune har medvirkningsråd- og utvalg for å sikre at underrepresenterte grupper blir hørt i sentrale politiske saker.
Dette er de sentrale medvirkningsrådene- og utvalgene
Oslo kommune har fem sentrale medvirkningsråd- og utvalg:
- Det sentrale eldreråd
- Rådet for personer med funksjonsnedsettelser
- Utvalget for flerkulturelle minoriteter
- Sentralt ungdomsråd
- Utvalget for kjønns- og seksualitetsmangfold
Medlemmene kommer fra politiske partier, ideelle organisasjoner, fagmiljø og andre innbyggere. Det holdes utvalgsmøte en gang i måneden. Møtene er åpne for publikum.
Oslo kommunes organisasjonskart viser rådenes og utvalgenes plassering i kommunen.
Hva gjør medvirkningsrådene- og utvalgene?
Rådene og utvalgene er rådgivende organer overfor byrådet og bystyret. De skal medvirke til at sentrale politiske målsettinger om eldre, ungdom, personer med funksjonsnedsettelser, kjønns- og seksualitetsmangfoldet og flerkulturelle minoriteter blir ivaretatt.
Rådene og utvalgene har rett til å uttale seg i alle saker som angår dem. De kan på eget initiativ ta opp og utrede saker. Sakene skal legges frem av byrådet. Uttalelsene skal følge saken til det kommunale organet som endelig avgjør saken.
Byrådsavdelingene skal sørge for at rådene og utvalgene får saker på høring. Rådene og utvalgene skal motta sakene på et tidlig tidspunkt i saksbehandlingen slik at de har mulighet til å påvirke utfallet av saken.
Oslo har lang tradisjon og praksis med egne medvirkningsråd, siden tidlig på 80-tallet. Rådene og utvalgene for medvirkning oppnevnes av bystyret. Funksjonstiden følger kommunevalgperioden.