Kunnskaps- og studentbyen Oslo
Byrådet vil gjøre Oslo til en enda mer attraktiv studentby for både nasjonale og internasjonale studenter, og jobbe aktivt og målrettet for å utvikle Oslo som kunnskapshovedstaden.
Campus Oslo – Strategi for utvikling av kunnskapshovedstaden
I 2019 sluttet et enstemmig bystyre seg til mål og innsatsområder i Campus Oslo – Strategi for utvikling av kunnskapshovedstaden.
Campus Oslo - Strategi for utviklings av kunnskapshovedstaden (PDF)
Campusstrategiens hovedmål er å styrke Oslo som en internasjonalt attraktiv kunnskapshovedstad og som næringsvennlig by. Et bedre samspill mellom byutvikling, utdanning, forskning, næringsliv og offentlig sektor skal bidra til økt verdiskaping, innovasjon, omstilling til nullutslippssamfunnet og flere arbeidsplasser.
Utgangspunktet er godt. Oslo er landets viktigste senter for høyere utdanning og FoU, næringslivet er i stor grad kunnskapsintensivt og vi har flere sterke gründermiljøer. I tillegg er Oslo en kompakt by, med god transportinfrastruktur, grønne områder og et godt utviklet kulturtilbud.
Men selv om utgangpunktet er godt, har Oslo et stort potensial når det gjelder å omgjøre kunnskap til verdiskaping og sysselsetting. Eksempelvis skårer både Stockholm og København langt høyere enn Oslo når kommersialisering av forskningsresultater blir målt. Klimautfordringen forsterker behovet. Oslo har påtatt seg en lederrolle når det gjelder overgangen til lav- og nullutslippsløsninger. Denne rollen forplikter og bør utnyttes til å få fram produkter og tjenester som etterspørres i nullutslippssamfunnet.
Innsatsområder
Et nytt hovedgrep i campusstrategien er å se byutvikling i tett sammenheng med kunnskaps- og næringsutvikling i Oslo. Campusstrategien har to innsatsområder med tilhørende tiltak. Sentralt står etableringen av innovasjonsdistrikter – områder der det i særlig grad legges til rette for innovasjon og næringsutvikling nær viktige kunnskapsmiljøer. I tillegg skal Oslo videreutvikles som en internasjonalt attraktiv by for utdanning, forskning og innovasjon. Dette omfatter også tiltak for å gjøre Oslo til en enda bedre studentby.
Ny plan for Oslo som studentby
Oslo er landets største studentby med 88 000 studenter. Studentene setter sitt preg på bybildet og er en viktig ressurs for å løse byens utfordringer og sikre kompetanse som arbeids- og næringslivet trenger.
Oslo skal være en god by å bo i for studenter fra både inn- og utland. Byrådet skal lage en ny plan som viser hvordan kommunen skal arbeide for å gjøre Oslo til en enda mer attraktiv studentby, nasjonalt og internasjonalt. Planen skal ta utgangspunkt i oppdatert kunnskap om dagens situasjon og gi en beskrivelse av utfordingsbildet samt mål, satsingsområder og tiltak for en helhetlig studentpolitikk.
Studentplanen blir et viktig supplement til campusstrategien og skal ses i sammenheng med satsingen på kunnskapshovedstaden for øvrig. Arbeidet starter høsten 2024 og ambisjonen er å ferdigstille forslag til plan innen 2025. Det er høyt prioritert å få til en god involvering av studentene, SiO og utdanningsinstitusjonene.
Innovasjonsdistrikter i Oslo
I Oslo satser vi på utvikling av tre innovasjonsdistrikter. Oslo Science City har kommet lengst og er Norges første innovasjonsdistrikt. I tillegg er Hovinbyen Sirkulære Oslo etablert øst i byen og Punkt Oslo i sentrum.