Levende Oslo
Gjennom Levende Oslo samarbeider Oslo kommune med bylivsaktørene for å gjøre sentrum enda mer attraktivt og tilgjengelig.
Bylivsundersøkelsen 2024
Levende Oslo startet i 2022 arbeidet med en ny bylivsundersøkelse, ti år etter forrige undersøkelse av bylivet i sentrum. Hensikten har vært å gi en oppdatert beskrivelse av bylivet i Oslo, slik det har utviklet seg siden 2014, og å få en pekepinn på om utviklingen av sentrum går i ønsket retning.
Bylivsundersøkelsen 2024 ser på samspillet mellom byens kvaliteter og menneskelig opplevelse av og aktivitet i byen innenfor Oslo sentrum med Hammersborg, Fredensborg, Hausmannskvartalene, Vulkanområdet på Grünerløkka, og deler av Grønland og Tøyen.
Dykk ned i Bylivsundersøkelsen 2024, eller les om undersøkelsen i:
- ByplanOslo: "Tar tempen på bylivet" (4. april 2024)
Bylivsundersøkelsene gir Levende Oslo et felles kunskapsgrunnlag om hva som påvirker utviklingen av bylivet i Oslo sentrum. Fredag 3. mai 2024 inviterte sekretariatet for Levende Oslo til fagseminaret "Bylivet i Oslo sentrum i dag og utviklingen siste ti år" om Bylivsundersøkelsen 2024.
- Les oppsummering og se alle presentasjonene fra seminaret (PDF, 11,7 MB).
Hva er Levende Oslos oppdrag?
Levende Oslo er et privat-offentlig samarbeid om å utvikle Oslo sentrum til en levende, attraktivt og tilgjengelig bykjerne (Byrådssak 1185/05). Samarbeidet foregår gjennom regelsmessige møter hvor byråden for byutvikling, sammen med andre aktuelle byrådsavdelinger, møter aktuelle bransjeorganisasjoner for sentrale bylivsaktører i Oslo sentrum.
Mandat for Levende Oslo (2023-2027) beskriver Levende Oslo som et rådgivende organ for byutviklingsbyråden i tidligfase-saker som har med Oslo sentrum å gjøre.
Hammersborgerklæringen, som er byrådets politiske grunnlag, ligger til grunn for Levende Oslo-samarbeidet.
Hvor skjer det?
Samarbeidets geografiske innsatsområde er Oslo sentrum, fra Tjuvholmen til Sørenga og fra fjorden opp til Vulkan på Grünerløkka.
Hvem deltar i samarbeidet?
Levende Oslo er organisert som en samarbeidsgruppe. I denne gruppen deltar byråd for byutvikling, sentrale kommunale virksomheter og privat næringsliv i sentrum representert bl.a. med gårdeierne, reiselivet, handels- og serveringsnæringen, og andre bylivsaktører.
Sekretariatsfunksjonen er lagt til Eiendoms- og byfornyelsesetaten.
Samarbeidsprosjektet Levende Oslo er ikke tidsbegrenset.
Dokumenter
Rapporter og planer
Bylivsundersøkelser
Kartlegginger og programmer
- Tilgjengelighet til publikumsrettede virksomheter i Karl Johans gate - kartlegging (PDF)
- Tilgjengelighet til publikumsrettede virksomheter i Karl Johans gate - forbildeeksempler (PDF)
- Gateopprustningsprogram for Oslo sentrum (PDF)
- Registreringsrapport uteserveringer i Oslo sentrum (PDF)