Dispensasjoner
Hvis du ønsker å bygge, rive eller endre noe som er i strid med lov, forskrift og reguleringsbestemmelser for eiendommen, må du søke dispensasjon (unntak) fra regelverket. Du kan ikke søke om dispensasjon fra saksbehandlingsreglene.
Når kan du få dispensasjon?
Hensynet bak bestemmelsen du søker om dispensasjon fra må ikke bli vesentlig tilsidesatt, og fordelene ved å gi dispensasjonen må være klart større enn ulempene. Du kan ikke begrunne fordeler eller ulemper med personlige forhold, som for eksempel plassbehov og økonomi.
Et eksempel på hva hensynet bak en bestemmelse kan være er at avstandsbestemmelsen i plan- og bygningsloven skal sikre nok lys og luft mellom bygninger og ivareta brannsikkerhet og hensyn til nabo.
Dispensasjoner kan være både permanente og midlertidige. Midlertidige dispensasjoner kan være både tidsbestemt og -ubestemt. Dersom dispensasjonen er midlertidig må tiltaket fjernes eller bruken opphøres når tidsperioden er over. Det kan settes vilkår for dispensasjon. Dette vil stå i vedtaket.
Dispensasjon med eller uten byggesak
Dersom du søker dispensasjon fra krav som er hjemlet i plan, kan du søke dispensasjon uten byggesak. Dersom tiltaket er søknadspliktig, anbefaler vi at du sender dispensasjonssøknaden sammen med byggesøknaden. Som oftest er det mer hensiktsmessig å søke dispensasjon sammen med byggesaken.
Slik søker du om dispensasjon
Send nabovarsel
Først må du sende nabovarsel. Du trenger ikke sende et eget nabovarsel for dispensasjonssøknaden dersom den er en del av en nabovarslet byggesøknad, eller når søknaden åpenbart ikke berører naboene dine sine interesser. Dispensasjon fra avstand til vei og markaloven må ikke nabovarsles.
Send inn begrunnet søknad om dispensasjon
Søknadsskjema om dispensasjon utenom byggesak (logg inn)
Du kan også skrive dispensasjonssøknaden som et vanlig brev og sende den sammen med byggesøknaden eller som en egen søknad. I søknaden må du begrunne hvorfor du skal få dispensasjonen.
Søknaden må i tillegg til nabovarsel og begrunnelse inneholde opplysninger om:
- hvem som er tiltakshaver og søker (dersom dette ikke fremgår av byggesaken)
- hvilken eiendom søknaden gjelder (gårds- og bruksnummer og adresse)
- hva prosjektet omfatter (dersom dette ikke fremgår av byggesaken)
- hva du søker dispensasjon fra, og eventuelt hvor stort avviket er
- om tiltaket er permanent eller midlertidig
Du må i tillegg legge ved tegninger og situasjonsplan. Dette gjelder også når prosjektet ditt er unntatt søknadsplikt, altså når du ikke trenger å sende inn byggesøknad.
Dersom du søker om dispensasjon som del av en ansvarsbelagt søknad (med fagfolk), må ansvarlig søker sende inn søknaden om dispensasjon. Hvis ikke, kan du søke selv.
Les mer om hvordan du søker på egen hånd.
Behandlingstid for dispensasjon
Behandlingstiden for dispensasjonssøknader er 12 uker.
Les om behandlingstid for dispensasjon.
Gebyr for dispensasjon
Gebyret for behandling av søknad om dispensasjon er det samme uavhengig av om du får innvilget dispensasjon eller ikke. Vi tar ikke gebyr for dispensasjoner fra markaloven.
Se priser i vår gebyrforskrift.
Eksempler på når du må søke om dispensasjon
For kort avstand til nabogrense – lovkrav
Hovedregelen etter plan- og bygningsloven er at det du skal bygge eller endre plasseres minst 4 meter fra nabogrensen jf. plan- og bygningsloven § 29-4. Dersom du for eksempel setter inn et nytt, større vindu eller bygger et tilbygg til huset ditt nærmere nabogrensen enn 4 meter, er søknaden i strid med denne bestemmelsen. Hvis du har fått et skriftlig nabosamtykke fra de berørte naboene, eller hvis bygningen er et mindre tiltak, kan kommunen godkjenne plassering nærmere enn 4 meter fra nabogrensen, uten at du trenger dispensasjon.
Hvis bygningen plasseres i strid med dette, må du søke om en dispensasjon. Merk at tiltak som plasseres nærmere nabogrensen enn det som er angitt i plan- og bygningsloven, krever fullstendig byggesøknad. Du kan altså ikke søke dispensasjon utenom byggesøknad.
For kort avstand til vei – plankrav
Når du bygger, skal minsteavstanden til midten av offentlig vei vei, gang- eller sykkelvei som regel være 15 meter, og minsteavstanden til midten av regulert riksvei skal som regel være 50 meter. Avstanden avhenger av når reguleringsplanen ble vedtatt. Du kan lese mer om det i veilederen om plassering av byggverk nær offentlig vei. Dersom reguleringsplanen for din eiendom er opphevet, er det vedtakstidspunktet for kommuneplanens arealdel som gjelder. Kommuneplanens arealdel ble vedtatt i 2015.
Dersom du skal bygge nærmere veien enn det som står i veilederen, må du søke om dispensasjon fra avstand til vei. Dette forutsetter at det ikke er byggegrense mot vei på eiendommen. Dersom eiendommen din har en byggegrense mot veien, ivaretar byggegrensen hensynet bak bestemmelsen i vegloven.
Merk at dispensasjon fra avstand til vei regnes som en dispensasjon fra reguleringsplanen jf. vegloven § 29.
Les mer i veilederen om plassering av byggverk nær offentlig vei.
Søknadsskjema for dispensasjon fra bestemmelser om avstand til vei.
Dispensasjon for å felle tre
En søknad om dispensasjon for å felle trær må inneholde følgende:
- beskrivelse av treets art, stammeomkrets og tilstand
- kart hvor treet er avmerket
- fotodokumentasjon av treet
- dokumentasjon fra trepleier (arborist) dersom begrunnelsen for fellingen er treets tilstand eller risiko for skade på bygg og anlegg
Les mer om dispensasjon for å felle trær på privat eiendom.
Dispensasjon fra markaloven
Skal du bygge, rive eller endre noe i Oslomarka? Markaloven gir et generelt forbud mot bygge- og anleggstiltak. Du må derfor ofte søke om dispensasjon fra markaloven, før du kan sende byggesøknad. Får du innvilget dispensasjonen fra markaloven, kan du søke om tiltaket etter plan- og bygningsloven. Vi gjør en samlet vurdering av hvilke konsekvenser dispensasjonen vil få for friluftslivet, naturmiljøet og allmenne interesser.
I tilfeller der vi er positive til å innvilge dispensasjonen, sender vi søknaden til Statsforvalteren for uttalelse. Dersom Statsforvalteren er negativ, vil du ikke få dispensasjon fra byggeforbudet i markaloven. Vi kan også avslå søknaden uten Statsforvalterens uttalelse.
Vi gjør oppmerksom på at du ikke kan benytte vårt digitale skjema for dispensasjonssøknad utenom byggesak for dispensasjon fra markaloven. Søknad om dispensasjon fra markaloven kan sendes inn per post eller e-post. Det er ikke krav om nabovarsling etter markaloven.
Hva skal søknaden om dispensasjon fra markaloven inneholde?
- en beskrivelse av prosjektet ditt
- en begrunnelse for dispensasjon fra markaloven
- tegninger eller foto
- situasjonsplan som viser plassering av tiltaket
Unntak fra tekniske krav
Plan- og bygningsloven åpner for at kommunen kan gi helt eller delvis unntak fra tekniske krav, dersom det vurderes som forsvarlig ut fra sikkerhet, helse og miljø. En søknad om unntak fra tekniske krav sender du inn sammen med byggesøknaden din.
Hvordan søker du om unntak fra tekniske krav?
Når du sender inn søknad om unntak fra tekniske krav, skal du opplyse om hvilken bestemmelse i teknisk forskrift du søker unntak fra, og hvor stort avviket er. Vi anbefaler at du sender inn følgende dokumentasjon:
- nøyaktig hvilken del av bestemmelsen det søkes unntak fra, og hva avviket fra kravet er
- opplysninger om byggverkets nåværende tilstand og hva som gjør det utfordrende å oppfylle kravet.
- hvilke fordeler som oppnås ved tiltaket
- alternative løsninger som er vurdert
- eventuelle avbøtende tiltak som gjøres, selv om kravet ikke oppfylles fullt ut
- en konkret vurdering om det er forsvarlig å gi unntak, med tanke på sikkerhet, helse og miljø
Les mer om søknad om unntak fra tekniske krav i vår veileder (PDF).