Utslippsreduksjon i byutvikling

Oslo kommunes klimastrategi

I 2020 vedtok bystyret i Oslo en klimastrategi som gir konkrete mål for hvordan Oslo skal bidra til å nå målet om en klimarobust nullutslippsby.

Målene sier blant annet at vi skal redusere de direkte utslippene med 95% innen 2030 sammenlignet med 2009. Det er også et eget mål om indirekte utslipp, som sier at Oslos bidrag til klimagassutslipp utenfor kommunen skal være betydelig lavere i 2030 enn i 2020.

Du kan lese mer om klimamålene til Oslo kommune i klimastrategi for Oslo mot 2030.

Hvorfor redusere utslippene fra det som bygges i Oslo?

Bygge- og anleggsvirksomheten har stor påvirkning på klimaet, både gjennom utslipp som skjer i Oslo, for eksempel fra maskinene på byggeplassen, og fra produksjon av byggematerialer og energi utenfor byen.

Hvis man inkluderer utslipp knyttet til produksjon og transport av materialer til bruk i bygg og til anleggsarbeid både i og utenfor våre landegrenser, står bygg-, anleggs-, og eiendomssektoren i Norge for 14,7 millioner tonn CO2-utslipp årlig (Grønn byggallianse, Klimakur for bygg og eiendom).

For å handle i tråd med klimamålene som vi har forpliktet oss til på internasjonalt, nasjonalt og lokalt nivå, må derfor utslippene fra byggesektoren reduseres kraftig.

Plan- og bygningsetaten skal legge til rette for, og være en pådriver for, at utslippene fra det som bygges i Oslo blir så lave som mulig. Det gjør vi gjennom byplanlegging på overordnet nivå, og gjennom veiledning og krav i plan- og byggesaksbehandlingen. Alle reguleringsplaner som behandles i Oslo kommune skal for eksempel bruke klimakriteriene til å vurdere klimakonsekvenser fra planforslaget.

Redusert byggesaksgebyr

Visste du at prosjekter som kan vise at de bidrar til å nå Oslo kommunes klimamål kan få redusert byggesaksgebyr?

  • Tiltak som inngår i innovasjonsprogrammet FutureBuilt, eller som sertifiseres som «outstanding» eller bedre i henhold til BREEAM-NOR, kan få 50 % rabatt på samlet gebyr
  • Tiltak som sertifiseres som «excellent» i henhold til BREEAM-NOR, kan få 15 % rabatt på samlet gebyr

Fullstendig oversikt over mulige rabatter i byggesaksgebyr finner du i Plan- og bygningsetatens gebyrforskrift § 3-11

Klima i kommuneplanen

Kommuneplanen består av to deler, en samfunnsdel og en arealdel. Klima er et sentralt tema i begge delene av kommuneplanen.

Etter gjeldende kommuneplan krever kommunen at det leveres inn et kvalitetsprogram for klima og energi for planer større enn 15 000 m² (bestemmelse 9.1 nr. 1). Kommuneplanens arealdel er under revisjon, og et utkast til ny plan var på høring høsten 2023. Forslaget inneholdt flere nye bestemmelser for å redusere klimagassutslipp fra bygging.

Her kan du lese mer om kommuneplanen, og arbeidet med revisjon.

Klima i plan- og bygningsloven

Klimautfordringen har blitt stadig mer fremtredende siden plan- og bygningsloven ble vedtatt i 2008, og er nå en av våre største samfunnsutfordringer.

Plan- og bygningsloven stiller krav om at kommunen i planlegging skal ta klimahensyn gjennom reduksjon av klimagassutslipp og tilpasning til forventede klimaendringer. Men, plan- og bygningsloven og dens begrepsbruk reflekterer imidlertid ikke den raske samfunnsutviklingen og det akutte behovet for klimatiltak for å fremme en nullutslippsutvikling.

Oslo kommune og Plan- og bygningsetaten jobber kontinuerlig med å utforske, utnytte og forbedre handlingsrommet i plan- og bygningsloven for å sikre klima i byplanleggingen.

Kontakt oss

Har du spørsmål om klima i plan- og byggesaker i Oslo kommune? Eller har du forbedringsforslag eller tilbakemeldinger på vårt klimaarbeid i plan- og byggesaker? Da kan du kontakte oss på klima@pbe.oslo.kommune.no

Hvis du har spørsmål om en konkret plan- eller byggesak, må du kontakte saksbehandleren din.