Klimagassberegninger
Hvorfor beregne klimagassutslipp i plansaker?
Et av de viktigste klimakravene som ble foreslått i revisjonen av kommuneplanens arealdel var et krav om at det må utarbeides klimagassberegninger i alle detaljreguleringsplaner, og at disse skal legges ved innsendelse av planforslag.
Ny kommuneplan er ikke vedtatt enda, men vi ber allerede om klimagassberegninger i flere og flere detaljreguleringer. I 2021 fikk vi, sammen med Bergen kommune, utviklet en omfattende veiledning for vurdering av klimakonsekvenser i plan- og byggesaksbehandling. Den kan brukes som et nyttig oppslagsverk når man skal i gang med klimagassberegninger for plansaker.
Veileder for vurdering av klimakonsekvenser (PDF)
Bruk av klimagassberegninger i plansaker
Klimagassberegninger som sendes inn i en plansak skal ikke brukes til å sette en øvre grense for klimagassutslipp, og tallene er derfor ikke bindende. I mange tilfeller vil tallene i klimagassberegningene være veldig usikre, fordi det er mye ved prosjektet som ikke er bestemt enda på dette stadiet. Det viktigste med beregningen er å vurdere forskjellene mellom ulike alternativer når det gjelder klimagassutslipp, ikke de eksakte tallene.
Beregningene skal brukes som et dialogverktøy i plansaken, og som et grunnlag til å kunne vurdere hvilke grep som kan gjøres for å redusere klimakonsekvensene. Klimagassberegningene har også som mål å bevisstgjøre partene i plansaken om hvilke klimakonsekvenser som følger av prosjektet.
Mal for klimagassberegninger i detaljreguleringer
Erfaringen så langt viser at det er vanskelig å få gode klimagassberegninger som er enkle å forstå, uten å definere noen rammer for beregningene. Derfor har Oslo kommune, ved Plan og bygningsetaten, fått hjelp av Asplan Viak til å utarbeide en mal og veiledning for klimagassberegninger med utgangspunkt i norsk standard for klimagassberegninger for bygg (NS3720).
Malen skal gjøre det enklere å levere klimagassberegninger i detaljreguleringssaker, og det skal gjøre det enklere for saksbehandlere og andre interessenter å forstå og vurdere klimagassberegningene som blir levert.
Dette er verktøyene for klimagassberegninger:
- Mal for klimagassberegninger: mal i Excel-format som fylles ut av forslagsstiller, og sendes inn som del av plansaken. Last med mal for klimagassberegninger (xlsx).
- Veiledning for forslagsstillere: veileder som hjelper forslagsstillere med å fylle ut malen korrekt. Last ned veilederen for forslagsstillere (PDF)
- Veiledning for saksbehandlere: veileder som forklarer hvordan man leser og tolker resultatene i klimagassberegninger som bruker malen. For både saksbehandlere og andre interessenter. Last ned veilederen for saksbehandlere (PDF).
Vi tester og evaluerer for tiden malen i noen utvalgte saker, men alle som vil kan nå begynne å bruke malen for klimagassberegninger i detaljreguleringer.
Kontakt oss
Har du spørsmål om klima i plan- og byggesaker i Oslo kommune? Eller har du forbedringsforslag eller tilbakemeldinger på vårt klimaarbeid i plan- og byggesaker? Da kan du kontakte oss på klima@pbe.oslo.kommune.no
Hvis du har spørsmål om en konkret plan- eller byggesak, må du kontakte saksbehandleren din.