Utforsk det spirende Oslo
I Oslo finnes det flere hundre urbane landbruksprosjekter. Noen har eksistert i mange år, andre er nystartet. Noen er midt i byen, andre litt utenfor. Til sammen gjør de Oslo til en spirende by!
Vil du oppleve hvor spirende Oslo er? Noen av stedene er alltid åpne for besøk, andre har åpningstider og noen må bookes på forhånd. For nærmere informasjon følg lenken på beskrivelsen av hvert sted på kartet.
Start eller avslutt turen hvor du vil. Det finnes også mange andre spennende prosjekter og steder innimellom som du kan besøke. God tur!
Se kart med fullstendige ruter
Utvalgte ruter
Sentrumsrute
Start på Losæter, Oslos allmenning for kunst og urbant landbruk, midt i asfaltjungelen. Dra derfra over Nordenga bro til Schweigaardsgate for å besøke takhagen til Nabolagshager og andre urbane landbruksaktører på Greenhouse. Fra juni til august kan du besøke et dyrkeprosjekt drevet av ungdom i arbeidstrening på Vaterland. Er du heldig får du kanskje muligheten til å se på takåkeren på Clarion Hotel. Avslutt turen i Prindsens Hage, hvor du kan slappe av mens humlene suser rundt på de spiselige vekstene.
Øst for Akerselva
Forsett turen fra sentrum eller start på Schous plass, der Deichmanske Bibliotek har skapt en spirende og spiselig møteplass. Ta turen videre til Miljøhuset Sofienbergparken hvor ungdom i arbeidstrening har laget en grønnsakhage i en nedlagt barnepark. Etter det kan du gå innom Oslos eldste kolonihager, Rodeløkka kolonihager, rett ved Carl Berner. Ikke langt derfra, på Ola Narr, finner du Oslo sentrums største blomstereng til glede for deg, blomstene og biene. Avslutt turen på Kampen Økologisk Bybondegård og hils på husdyrene.
Det spirer på Sagene
Besøk dyrkeprosjekter i ett av Oslos grønneste nabolag. Start turen på Parkens grøde, et permakulturprosjekt drevet av frivillige ildsjelers som har laget en skogshage. Derfra er det ikke langt til til Bjølsenparken for å se på den lille parsellhagen Bjølsenjordet og pollinatorhagen ved siden av. Stikk innom Hjemmets kolonihager som ligger ved siden av parken og så fortsett til Sagene Takhage, en offentlig takhage på Sagene samfunnshus som alltid er åpen for publikum. Avslutt turen i Geitmyra skolehager, Oslos eldste og største skolehage.
Bynær rute
Besøk Bogstad besøksgård, en gammel herregård hvor du kan hilse på mange husdyr. Et stykke unna ligger Voksenenga nærmiljøhage, en grønn og inkluderende møteplass for innbyggerne i nærområdet. Ta den fineste ruten derfra gjennom Mærradalen, et område med stort biologisk mangfold og vakker natur. På Vestre Aker kirkegård kan du oppleve en pollinatorvennlig kirkegård, eller dra videre vestover for å se en hydroponisk dyrkekontainer hos Gro Grønt. Avslutt med et besøk på Bygdøy kongsgård for å se på kongelige husdyr og den frodige hagen på Gartneriet.