Tilrettelegging for friluftsliv
Tilgang på natur og mulighet for friluftsliv er viktig for folkehelsa, og marka betyr mye for mange av Oslos mer enn 700 000 innbyggere.
Preparering av skiløyper
Oslo kommune har et stort apparat som tilrettelegger for friluftsliv og markarelatert idrett for alle årstider. Oslo kommune har egne løypekjørere som preparerer cirka 350 kilometer skiløyper med preppemaskin og cirka 100 kilometer løyper med snøskuter. I tillegg preparerer vi flere skianlegg, blant annet Holmenkollen nasjonalanlegg, Skullerud skianlegg, Lillomarka arena, Sogn snøpark/Toppidrettsenteret og Linderudkollen hopp- og langrennsanlegg.
Mange av de kommunale skiløypene ligger i lavereliggende strøk hvor det ofte er mindre snø enn i høyden. En utfordring for våre dyktige løypekjørere er derfor å lage så gode løyper som mulig der det er lite snø og mye bruk.
- Hemmeligheten bak den perfekte skiløype (YouTube)
- Å preppe skiløyper er verdens beste jobb (YouTube)
- Dagens førermelding (Skiforeningen)
Til fots om vinteren på brøyta skogsveier
Om vinteren er det ikke bare skiløyper som er populært. Bymiljøetaten tilrettelegger også for de som ikke kan eller ønsker å gå på ski, vi brøyter og strør derfor en rekke skogsveier. Disse skogsveiene er også et viktig tilbud til rullestolbrukere for å komme seg ut i marka.
Skogsveier, badeplasser og sportsstuer
Oslo kommune vedlikeholder også kommunens skogsveier, godkjente ildsteder, og vi setter ut toaletter og badebrygger ved kommunale badeplasser som Sognsvann, Ulsrudvann og Steinbruvann. Kommunen eier dessuten 11 sportsstuer i marka, blant annet kjente stuer som Rustadsaga og Ullevålseter.
Lysløyper
Mange av skogsveiene og skiløypene har belysning, og den første lysløypa i Oslo ble åpnet allerede i 1946 og gikk fra Frognerseteren til Tryvann. Lysløypene er på i vinterhalvåret slik at folk kan nyte en tur i marka både tidlig og sent. Lysene slås på klokken 06:00 og skrus av når det lysner, så slås de på igjen når det mørkner og står på til klokken 23:00 på kvelden.