Hogst og skjøtsel av skogen

Skjøtselen skal tilrettelegge for varierte og opplevelsesrike skoger, samtidig som vi skal vi ta vare på naturmangfoldet.

Oslo kommune driver et aktivt skogbruk og høster av skogens fornybare ressurser. Ved konflikt mellom ulike interesser, skal hensynet til natur, friluftsliv, vannforsyning, dyreliv og fiske gå foran kravet om økonomisk avkastning av skogsdriften.

Variert og robust skog

Tømmer har i mange århundre skapt stor verdiskapning for Norge, og man kan si at tømmeret i lang tid var Norges olje. Fortsatt er de norske skogene en viktig ressurs, både i Norge og på verdensbasis. I dag har vi heldigvis større fokus på flere verdier enn kun de økonomiske.

Nøkkelen til en bærekraftig skogforvaltning handler mye om variasjon. En variert skog uten store arealer med ensartet skog, er en robust skog. Ofte tynner vi skogen for å skape mer variasjon slik at trærne får mer lys og kan vokse seg store, og det blir rom for rikere bakkevegetasjon. På denne måten fortsetter vi med produksjon av tømmer samtidig som biologisk mangfold, flomdemping, klima, og opplevelsesverdi ivaretas.

Tømmer, en fornybar ressurs

Tømmer er det mest brukte fornybare byggematerialet vi kjenner, og følgelig et stadig viktigere miljøprodukt fremover. Tømmer er også et viktig råstoff til møbler, papir, energi og mye mer.

Enkelt forklart blir den øverste delen av en tømmerstokk og tynne stokker til tremasse (slip) til papirindustrien, mens store, fine tømmerstokker blir til plank. I noen tilfeller leverer vi kvalitetstømmer til kulturhistoriske institusjoner som trenger spesialvirke til historiske formål.

Overskuddet fra tømmerproduksjonen bidrar til å finansiere drift og vedlikehold i marka; preparering av skiløyper, tømming av søppel, skjøtsel av kulturlandskap, m.m.

Naturrestaurering av myr og kulturlandskap

Vi driver også hogst for å restaurere sjeldne naturtyper som myr og slåttemark. Tidligere var det vanlig å grøfte myrene i Norge slik at man kunne plante skog eller dyrke mark der. I dag har vi større forståelse for myras betydning som flomdemper, karbonlager og levested for ulike arter. Siden 2015 har vi derfor restaurert mange myrer. En annen viktig naturtype, er slåttemark. Bymiljøetaten skjøtter flere slåttemarker, blant annet Dølerud og Bremsrud i Østmarka og i Maridalen. Når vi skal restaurere både myr og slåttemark, er første steg å hogge trærne på stedet.

Hensyn til naturverdier

Kartlegging er et viktig verktøy for å ta vare på verdifull natur. I 2020 gjennomførte Biofokus miljøregistreringer i Oslo kommunes skoger i Nordmarka, Lillomarka og Dikemark. Østmarka (utenfor verneområdene) ble kartlagt i 2024. Disse registreringene kalles miljøregistrering i skog (MiS), og er skogbrukssektorens kartleggingsmetodikk. I tillegg kartlegger Bymiljøetaten kontinuerlig verdifulle naturtyper i Oslo kommune. Naturtypene får A, B eller C-verdi, og informasjonen legges i kommunens naturkart. Naturkartet er tilgjengelig for våre skogforvaltere, maskinførere og for publikum.

Hvordan drives skjøtselen?

Man skiller mellom åpne og lukkede hogster, avhengig av hvor mange trær som står igjen. I Oslo kommunes skoger benyttes først og fremst lukket hogst. Flatehogst er eksempel på «åpen hogst» der det settes igjen svært få trær. Flatehogst var vanligere i Oslo kommune tidligere, men i dag skjer flatehogst kun i særskilte tilfeller, for eksempel der skogen må hogges på grunn av dårlig skoghelse.

Hogst utføres hovedsakelig maskinelt med hogstmaskin og lassbærer. Vinterhogst prioriteres i områder med dårlig bæreevne. Hogsten kan også skje sommerstid, og da særlig for å ta hensyn til skigåing vinterstid. Av hensyn til fuglenes hekking skjer ikke hogst i tidsrommet fra 1. mai og frem til 15. juni.

Skjøtselsplaner for to-årsperiode

Oslo kommune lager skjøtselsplaner for Oslo kommunes skoger for en to-årsperiode. Dette er en overordnet plan som forteller hvilke områder som skal skjøttes og beskriver målet med skjøtselen. I desember/januar sendes skjøtselsplanene ut til relevante organisasjoner og faginstanser. Planene legges også ut på Oslo kommunes nettsider. I tillegg inviterer vi til befaringer og tilstreber å ha dialog med lokalbefolkningen, særlig der skjøtselen foregår nær bebyggelsen. Skjøtselsplanene oppdateres årlig.

Hovedprinsippene for skjøtselen følger av landskapsplanene for Oslo kommunes skoger. Landskapsplanene for Oslo kommunes skoger er det overordnete styringsverktøyet for prioritering og forvaltning av skogarealenes ulike verdier. Planene bygger på landskapsøkologiske prinsipper der skjøtselen skal søke å etterligne naturlig skogdynamikk.

Landskapsplaner

Video: Her hogges det tømmer