Gå til fots i marka på brøyta skogsvei

Disse fotturene i Nordmarka, Østmarka og Lillomarka er fine å gå om vinteren.

Ikke alle går på ski, derfor tilrettelegger Bymiljøetaten også for at man kan ferdes på andre måter i marka når det har snødd mye.

Vi brøyter en rekke skogsveier, og flere av veiene har belysning frem til klokken 22. Noen steder går veien ved siden av skiløypa, som lysløypa mellom Ellingsrud og Mariholtet. Langs skogsveiene ligger det også markastuer med servering. Vi strør disse skogsveiene ved behov, men anbefaler likevel at du ser an forholdene og eventuelt bruker pigger eller brodder.

I tillegg finnes det skogsveier utenfor kommuneskogen, for eksempel fra Sørkedalen, Harestua og Hakadal. Oslo kommune legger inn informasjon om våre skiløyper, brøytede veier og markastuer i kartet i Skiforeningens turplanlegger. Under finner du oversikt og litt mer beskrivelse av hver enkelt skogsvei.

Nordmarka

Sognsvann rundt

Sognsvann ligger 183 moh. og er Oslos mest populære utfartssted. Runden rundt Sognsvann er litt over 3 km og har belysning. Skogsveien er brøytet og strødd med grus og har ikke så mye stigning slik at den også er for rullestolbrukere. Rundt vannet er det satt opp brygger med benker, som også er populære vinterstid.

Midtstuen–Tryvann

Fra Midtstuen er det brøytet skogsvei opp til Tryvann, nesten 400 meter over havet. Turen er på ca. 4,5 km og har en del stigning, men underveis opplever du nydelig utsikt over Oslo, og vel fremme ei stue med en særegen historie, Tryvannstua. Tryvannstua er en mektig tømmerstue, reist av nedfallstømmer i 1931 etter en høststorm. Utvendig ser stua ut som et gammeldags tun i dragestil. Stuas spesialitet er bakst av surdeig, men du får fortsatt vafler, kakao og skoleboller der.

Skar–Øyungen

Skar ligger innerst i Maridalen og er siste stopp for buss 51, «Maridalsbussen». Skar har også utfartsparkering. På østsiden av Skarselva er det brøytet skogsvei opp til Øyungen, mens vestsiden er preparert som skiløype. Du må litt tilbake fra P-plassen for å komme til brua som bringer deg over elvas østre side. Turen opp til Øyungen er ca. 2,6 km.

Hammeren–Ullevålseter

Ullevålseter ble overtatt av Oslo kommune i 1923. Kommunen bygde ut gårdsbruket til et serveringssted i 1927, og den eldste delen av Ullevålseter kalles bare gamlestua i dag. Stua ligger 335 moh. og har vært drevet som serveringssted av samme familie siden 1927. Fra Hammeren i Maridalen kan du gå på brøytet skogsvei opp til Ullevålseter. Turen er ca. 4 km lang. Dette er nærmeste brøytede adkomst til den populære stua med mindre du vil gå på ski. For å komme til Hammeren kan du ta «Maridalsbussen», bussrute 51.

Ullevålseter–Skjennungstua

Hvis du vil gå en langtur, kan du gå helt fra Hammeren i Maridalen opp til Ullevålseter og videre innover til Skjennungstua på brøytet skogsvei. Fra Hammeren er det 4 km opp til Ullevålseter, og da gjenstår 2 km og noen bratte kneiker før du er fremme på Skjennungstua. Til gjengjeld byr turen på nydelig utsikt og to markastuer. Skjennungsåsen ligger vest for Ullevålseter, 495 meter over havet. Dette er det 18. høyeste fjellet i Oslo. Nedenfor toppen på vestsida ligger Skjennungstua, Skiforeningens første skistue da den ble satt opp i 1910.

Ullevålseter– Blankvannsbråten–Nordmarkskapellet

Dette er en skikkelig langtur, men du kan vandre på brøytet skogsvei helt fra Ullevålseter til Nordmarkskapellet. For å komme deg til Ullevålseter, er det brøytet skogsvei på 4 kilometer fra Hammeren i Maridalen. Nordmarkskapellet ligger cirka 3,5 kilometer fra Ullevålseter og 6 kilometer fra Frognerseteren. Kapellet ble tegnet i 1924 av Norges første kvinnelige arkitekt, Kathinka Lexow. Kapellet ble bygget på dugnad og ble innviet 2. april 1933. Nordmarkskapellet eies og drives av Oslo Kristelige Studentlag.

Lillomarka

Ammerud–Lilloseter

Fra Ammerud kan du gå på brøytet skogsvei til Lilloseter. Turen har stigning opp til Lilloseter som ligger 360 moh. Strekningen er på ca. 4 km og har belysning slik at du kan nyte en markatur om kvelden. Lilloseter ligger i Lillomarka, akkurat innenfor grensa til Nittedal, men har vært eid av Oslo kommune siden 1950. Fra Lilloseter har du magisk utsikt over Røverkollen og Romsås.

Badedammen–Steinbruvann

Badedammen ligger ikke langt fra bebyggelsen på Grorud og Romsås, ca. 2 km fra T-banene der. Herfra kan du ferdes videre til Steinbruvann på brøytet skogsvei med belysning. Steinbruvann er et stort markavann, som før var drikkevann. Da det populære badevannet ble regulert til drikkevann i 1936, ble det bygget en demning i bekken nedenfor som erstatning, og dermed ble Badedammen Grorud skapt. Om du ikke vil gå videre, kan du nyte en kopp kakao langs en av benkene ved Badedammen.

Østmarka

Ellingsrud–Mariholtet

Mariholtet ligger sentralt til i den nordvestlige delen av Østmarka, et steinkast unna Lørenskog kommune. Stua ligger ved Nord-Elvågå og ved foten av Haukåsen. Fra Ellingsrud til Mariholtet er det ca. 4,5 km til Mariholtet. Strekningen er relativt flat og har belysning. Her går skispor og brøytet vei side om side. Skiløpere og folk til fots kan leve i skjønn harmoni, med samme utgangspunkt og samme mål, nyte den vakre marka vår. Her får du nydelig bakst, middager og barista-kaffe.

Rustadsaga–Ødegården

Rustadsaga ligger ved majestetiske Nøklevann, hvor Bymiljøetaten prepper skøytebane om vinteren. Koselige Rustadsaga er en av stuene som ligger nærmest bebyggelsen. Herfra kan du ferdes innover Østmarka til Ødegården på brøytet skogsvei med belysning, en fin liten tur på ca. 1,6 km. Ikke langt fra Rustadsaga ligger det p-plass ved Skullerud skole.

Ulsrudvann–Rustadsaga–Skullerudstua

Dette er en mye brukt og brøytet skogsvei langs bebyggelsen i Østmarka. Fra Ulsrudvann til Skullerudstua er det ca. 4 km, og skogsveien har belysning. Det er mange muligheter for å hekte deg på denne skogsveien, det er utfartsparkering ved Ulsrud og Haraløkka, fra Skullerudstua er det bare noen hundre meter til T-banen, og fra Ulsrudvann er det ca. 800 meter til T-banen. Dette er en barnevennlig tur som går forbi Sørli besøksgård, hvor det er åpent tun lørdager.

Sandbakken P–Sandbakken sportsstue

Sandbakken ligger i Østmarka, 7,5 km sør for Skullerudstua. Turen hit er en av de korteste brøytede skogsveiene i marka, fra utfartsparkeringen er det kun 600 meter inn til Sandbakken. I 1959 åpnet Sandbakken dørene for publikum, og Arbeiderbladet beskrev stua som en «Ny oase i Østmarka». Og oase er det fortsatt her. Også Sandbakken serverer deilig hjemmebakst, og spesialiteten er nye kaker hver helg.

Bysetermåsan–Skjelbreia–Vangen (servering)

Fra Bysetermåsan er det brøytet skogsvei på ca. 3,5 km inn til Vangen markastue, ved Mosjøen. Vangen er Skiforeningens stue og ligger sentralt i Østmarka nasjonalpark, med utsikt mot idylliske Tonekollen. Du kan også ta turen til Skjelbreia, et gammelt sted som i dag disponeres av Oslomarka Trekkhundklubb.

Bysetermåsan–Rausjø–Børtervann

Fra Bysetermåsan er det brøytet skogsvei i retning Rausjø og Børtervanna. Kommuneskogen strekker seg altså utenfor byens grenser, dette gjelder spesielt i Østmarka. Børtervann er det største vannet i Østmarka, men opprinnelig var Børtervann flere vann som har blitt til ett vann etter oppdemming. Rausjø ligger midt mellom Bysetermåsan og Børtervann. Før i tida var Rausjø et eget lokalsamfunn, og folka som bodde her livnærte seg av skogsdrift og tømmer. Rausjøgrenda hadde egen skole helt til 1951. Men elektrisk strøm hadde ikke den vesle grenda før lille julaften 1969.

Bindingsvannet, langs Svartholveien

Bindingsvannet ligger på grensen mellom Nordre Follo og Enebakk. Som navnet antyder er dette egentlig flere vann som ble demmet opp til ett langstrakt vann. De fleste drar forbi og skal videre til Vangen markastue, men dette er en fin liten tur på brøytet skogsvei.

Stensrudtjern–Setertjern

Stensrudtjern ligger sørøst i Oslo, ved Enebakkveien. Om sommeren er dette en fin badeplass. Fra Stensrudtjern er det brøytet skogsvei nesten helt til Setertjern. Setertjern kalles også Hanåtjernet, etter gården Hanåa, som ligger vest for Setertjern og har historie helt tilbake til 1600-tallet.