Forvaltning av Oslo kommunes skoger

Oslo kommunes skoger utgjør cirka ti prosent av Oslomarka. Den kommunale skogen ligger som et belte rundt bebyggelsen og utgjør mange av våre mest populære utfartssteder.

Historikk

Oslo kommune kjøpte sin første skogeiendom i 1889. Det var ikke spesielt at kommunen ble skogeier, men oppkjøpet representerte noe unikt. Formålet var ikke kommersiell drift, men å sikre borgerne tilgang til friluftsliv og sikre byens drikkevannskilder. Siden den gangen har Oslo kommune kjøpt flere skogområder, og deler av Oslo kommunes skoger ligger utenfor kommunens grenser, for eksempel i Enebakk, Nittedal, Nordre Follo og Asker.

Tilrettelegge for friluftsliv

Over 700 000 mennesker bor i Oslo. Hele 85 prosent av innbyggerne bruker marka én gang i året eller oftere, mens 40 prosent bruker marka én gang i uka eller oftere. (Kilde: Markaundersøkelsen 2021). Å tilrettelegge for friluftsliv og rekreasjon i form av prepping av skiløyper og vedlikehold av skogsveier, er derfor svært sentrale deler av kommunens skogforvaltning.

Bærekraftig skogbruk

Kommuneskogen skal forvaltes og drives i pakt med bærekraftige prinsipper. Samtidig skal vi drive et aktivt skogbruk. Tømmer er en fornybar ressurs, men skogbruket i Oslo kommune skal også ta vare på naturmangfoldet og skape en variert skog med opplevelsesverdi for brukerne. I 1974 vedtok bystyret «Ved konflikt mellom de forskjellige interesser, skal hensynet til naturvern, friluftsliv, vannforsyning, dyreliv og fiske gå foran kravet om størst mulig økonomisk avkastning av skogsdriften.»

Vernet skog

I Oslo kommunes skoger er ca. 50 prosent av arealet belagt med restriksjoner som begrenser eller ikke tillater hogst, for eksempel naturreservater eller områder som er kartlagt som viktige naturtyper. I 2023 ble Østmarka nasjonalpark opprettet, og størstedelen av nasjonalparken ligger på Oslo kommunes skogeiendom.

Kart over Oslo kommunes skoger og naturverdier

Ønsker du å se kart over hvilke naturverdier som er registrert i Oslo? Her finner du våre naturkart med oversikt over verdifulle naturtyper, naturvernområder, miljøregistreringer i skog, rødlistede arter, gammelskog og oversikt over kommunens skogeiendom.

Se også «Mål og retningslinjer for kommuneskogen» (eInnsyn.no).