Om Middelalderbyen
Oslo vokste frem som handelssted under middelalderen på 1000-tallet, på grunn av den gunstige beliggenheten innerst i Oslofjorden.
Middelalderbyen ligger i dag i Bydel Gamle Oslo og avgrenses grovt sett av Hovinbekken i nord, Alnaelvas opprinnelige løp i sør og øst, og vannspeilet tilknyttet Middelalderparken i vest. Rundt år 1300 var det 3000 mennesker som bodde der, med de to sentrene til Kongens folk i sør og Kirkens folk i nord. Hele det geografiske området der Middelalderbyen ligger, er fredet i henhold til kulturminneloven.
Viktige ruiner i Middelalderbyen er St. Hallvardskatedralen, Bispeborgen, Olavsklosteret, Korskirken, Clemenskirken, Kongsgården og Mariakirken.
Andre viktige ruiner fra middelalderen, men som befinner seg utenfor den geografiske kjernen av Middelalderbyen, er Akershus festning, Gamle Aker kirke og Cistersianerklosteret med Edmundskirken på Hovedøya.
I mange år fremover skal det skje mye byutvikling i Middelalderbyen. I Bjørvika, Sørenga og Grønlikaia har det allerede blitt bygget mange nye boliger, brygger, næringsbygg, veier og annet. Follobanen har kommet på plass, og mange nye arkeologisk funn har blitt gjort. Middelalderparken er tatt i bruk i noen år allerede, men den skal utvikles til flere og større formål.
Middelalderen defineres gjerne som den historiske perioden mellom 1000 og 1537, mellom vikingtiden og reformasjonen.