Nordre Trosterud gård

Om kultureiendommen

Trosterud gård bestod av to gårdsbruk, Søndre og Nordre Trosterud gård. Gården er en tidligere landbrukseiendom, kjent fra skriftlige kilder fra slutten av 1500-tallet. Gården er bygget på og endret flere ganger, og den eldste delen er fra første halvdel av 1800-tallet. Nordre Trosterud gård var en såkalt “Akergård”, som var navnet på gårdsbruk og husmannsplasser i tidligere Akerkommune.

Nordre Trosterud gård består av to bygninger, våningshus og anneks/drengestue, med tilhørende hageanlegg. Dette er den eldste gjenværende bebyggelsen i området.

I 1909 ble Nordre Trosterud gård en del av driften av Dr. Dedichens private asyl. Henrik Dedichen var en norsk lege og psykiater. Han grunnla og drev Dr. Dedichens privatasyl på Trosterud i Østre Aker fra 1901 til 1933, og arbeidet for reformer innen sinnssykepleien og lovgivningen omkring den. Privatasylet var et sykehus som tilbød behandling av psykiske lidelser. De ansatte på sykehuset bodde her før det ble laget egne boliger til dem.

Pasientene som var friske nok, var aktive i jordbruk og hagebruk som en del av behandlingen. Gården produserte grønnsaker, frukt og bær til eget bruk, og det var griser, høns, hester og kuer her. Gården hadde også smie, egen sagbenk og en stor isbinge som ble fylt opp av isblokker fra Lutvann hver vinter.

Da kommunen overtok området på slutten av 60-tallet, ble gården brukt som del av Trosterud treningssenter, som drev arbeidstrening i flere av byggene i området. Selve våningshuset ble etter hvert tatt i bruk som kommunal barnehage, og var i drift fram til 2014.

Etter en brann i 2016 har Oslo kommune jobbet med å rehabilitere våningshuset. Huset er nå tilrettelagt som møteplass for nærmiljøet, og utformingen er basert på historiske kilder og ønsker fra både naboer og frivillige foreninger på Trosterud. Nordre Trosterud gård er verneverdig og står på Byantikvarens gule liste, og er også inkludert i verneplan for Akergårdene som ble vedtatt i 2009.

Fargen på våningshuset er funnet på originale fasadeelementer som panel og novakasser (hjørnekasser). Dette er visstnok en typisk sykehusfarge, og det antas at bygningen har hatt denne fargen i en periode da bygningen ble brukt som bolig til ansatte ved Dr. Dedichens klinikk.

Leiemuligheter

Informasjon som gjelder mulighet for lån og leie oppdateres snart.

Kontakt

Vakttelefon for kultureiendommer: 81 50 05 03 (ved lekkasjer, hærverk og innbrudd utenfor kontortid).

Besøksadresse:
Dr. Dedichens vei 26 a og b
0675 Oslo