Råd og veiledning
Kontakt Arrangementskontoret
Arrangementskontoret er et veiledningstilbud til alle arrangører i Oslo. Uavhengig av om du planlegger et idrettsarrangement, konsert, forestilling, festival, utstilling, markering, konferanse, marked, stand, film- eller TV-produksjon osv. kan du ta kontakt med oss. Vi har ikke anledning til å utstede tillatelser eller gjøre vedtak, men kan veilede til riktig instans og bistå med rådgivning der det er behov. Vi forvalter nettsidene om arrangement og sender ut nyhetsbrev til arrangører. Arrangementskontoret er en del av Kulturetaten.
Få mer informasjon og kontakt Arrangementskontoret
Kontakt Oslo filmkommisjon
Oslo filmkommisjon arbeider med å tiltrekke og tilrettelegge for internasjonale film- og TV-produksjoner i Oslo regionen. Gjennom dette arbeidet er kommisjonens mål å bidra med profilering av regionen, til næringsutvikling og lokal økonomisk vekst både direkte og indirekte tilknyttet filmindustrien. Filmkommisjonen kan kontaktes av internasjonale og nasjonale film- og TV-produksjoner eller representanter som har behov for veiledning og assistanse i spørsmål om location til opptak og ulike søknadsprosesser. Oslo filmkommisjon er en del av Byrådsavdeling for kultur, idrett og frivillighet.
Få mer informasjon og kontakt Oslo filmkommisjon
Sjekkliste for søknader og meldinger ved utendørsarrangement
Det er flere instanser du som arrangør er pliktig å innhente tillatelse fra og melde fra til dersom du ønsker å gjennomføre et utendørsarrangement i Oslo. Denne sjekklista kan benyttes for å finne ut hvilke som gjelder for deg. Frist og behandlingstid vil variere etter arrangementets størrelse og art, og det tar lengre tid dersom nødvendig dokumentasjon ikke fremskaffet. Derfor anbefales det å være ute i god tid og søke/melde fra i følgende rekkefølge:
1. Søk grunneier
Søknad skal sendes til forvalter av området du ønsker å benytte. Her blir det avklart om arealet er tilgjengelig til ønsket dato og om stedet er egnet for aktiviteten du planlegger.
Søk grunneier om leie av uteområde
2. Søk Bymiljøetaten
Ved trafikkpåvirkning, omlegging eller stenging av gate, fortau og sykkelvei i forbindelse med arrangementet må det søkes Bymiljøetaten om arbeidstillatelse. Stengingen krever at det blir utarbeidet en skilt- og arbeidsvarslingsplan. Seksjon skiltmyndighet og arbeidsvarsling i Bymiljøetaten utsteder vedtak og skiltentreprenør utfører skiltingen.
Søk Bymiljøetaten om tillatelse til å benytte/stenge vei og gate
3. Søk/meld fra til Politiet
Skal du gjennomføre et arrangement på offentlig sted eller arrangementets art eller størrelse gjør det sannsynlig at politioppsyn blir nødvendig, må du melde fra til politiet i god tid før arrangementet skal finne sted. Dette er et krav som politiloven stiller til deg som arrangør.
Søk/meld fra til Politiet om arrangement på offentlig sted
4. Meld fra til Brann- og redningsetaten
Planlegger du et arrangement i et bygg eller på et område som normalt ikke brukes til den type aktivitet, må du sende melding til Brann- og redningsetaten. Dette er krav som brann- og eksplosjonslovgivningen stiller til deg som arrangør.
Meld fra til Brann- og redningsetaten om arrangementet
5. Meld fra til bydelen
Ved bruk av høyttalere utendørs skal det sendes forhåndsmelding til Bydelsoverlegen i den aktuelle bydelen. Dersom arrangementet påvirker flere bydeler skal det søkes til Helseetaten.
Meld fra til bydelen om bruk av høyttalere utendørs
6. Søk Næringsetaten
Skal det serveres alkohol under arrangement må det søkes om skjenkebevilling for enkeltanledning. Er det et utendørsarrangement skal skisse for utearealet og grunneiers tillatelse legges ved.
Søk Næringsetaten om skjenkebevilling
7. Meld fra/ registrer deg hos Mattilsynet
Ved salg av mat under arrangementet anbefales det å gi beskjed til Mattilsynet. Dersom det er du som arrangør som er ansvarlig for salget er du pliktig å registrere virksomheten.
Meld fra/registrer deg hos Mattilsynet for salg av mat
8. Meld fra til Ruter
Det anbefales å melde fra til Ruter dersom aktiviteten du planlegger vil kunne medføre endringer i det ordinære rutetilbudet eller omlegging av trasé.
Meld fra til Ruter om arrangementet vil påvirke rutetilbudet
9. Meld fra til AMK/Ambulansetjenesten
Ved store arrangementer bør det meldes fra til AMK/Ambulansetjenesten for å sikre god sanitetsberedskap.
Meld fra til AMK/Ambulansetjenesten om sanitetstjeneste
Nyttige veiledere for arrangører
- Veileder for klima- og miljøansvarlige arrangement, Oslo kommune 2024 (PDF)
- Mal for handlingsplan til klima- og miljøansvarlig arrangement (XLSX)
- Veileder for vurdering av risiko ved arrangement, Oslo kommune 2023 (PDF)
- Veileder for sikkerhet ved store arrangementer, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) 2017
- Veileder i helhetlig og systematisk arbeid med samfunnssikkerhet og beredskap - Del 2 Beredskapsanalyse, Oslo kommune 2019 (PDF)
- Veileder i helhetlig og systematisk arbeid med samfunnssikkerhet og beredskap - Del 3 Beredskapsplan, Oslo kommune 2019 (PDF)
- Musikkanlegg og helse - veileder til arrangører og kommuner, Helsedirektoratet 2011 (PDF)
- Veileder for arbeidsvarsling i Oslo - sykkel og gange, Oslo kommune (PDF)
- N301 Arbeid på og ved veg, Statens vegvesen 2022
- Beskyttelse av trær (PDF)
- Trygg mat på messer og festivaler, Mattilsynet 2023
- Veileder for plastsmarte arrangementer, Oslo kommune 2022 (PDF)
- Avfallsveileder for små og store arrangementer, Oslo kommune 2022 (PDF)
- Miljøhåndbok for norsk idrett, Norges idrettsforbund 2018 (PDF)
- Miljøhåndboka, Øyafestivalen 2023
- Grønt veikart for kunst- og kultursektoren, Virke, Norske Konsertarrangører, Norsk teater- og orkesterforening, Norske kulturhus 2021
- Veileder for utslippsfrie arrangementer, ZERO, Kommunikasjonsforeningen, JCP 2021
- Håndbok i teknisk festivalproduksjon, Musikkutstyrsordningen (PDF)