Elver og bekker

I Oslo har vi ti hovedvassdrag og mange bekker. Åpne vassdrag med kantvegetasjon er viktig for naturmangfold, rekreasjon og folkehelse, samtidig som de bidrar til å dempe flom og oversvømmelser i byen.

Gjenåpning av elver og bekker

Ved å åpne bekker og elver bidrar det til å dempe flom og oversvømmelser i byen. Mange av bekkene og elvene har blitt lukket i rør gjennom de siste 150 årene etter hvert som byen har utviklet seg. Nå jobber Oslo kommune med å gjenåpne vassdragene, og bringe elvene og bekkene tilbake i byen.

Det er en politisk målsetning å gjenåpne lukkede bekke- og elvestrekninger i Oslo kommune der dette er mulig. Dette er viktig for å kunne håndtere klimaendringene med mer og kraftigere nedbør, bedre vannkvaliteten og livet i vassdragene, og gjøre Oslo til en attraktiv, blågrønn by.

I styringsdokumentet du kan lese mer om hvordan Oslo kommune jobber med å gjenåpne bekker og elver i byen.

Mål for gjenåpning av elver og bekker

  • God tilpasning til endret klima
  • Bedre vannmiljø og styrket byøkologi
  • Økt mulighet for friluftsliv og bedre folkehelse

Ut i fra disse og en rekke tilleggskriterier er det satt opp prinsipper som skal følges ved gjenåpningene og utarbeidet en liste over hvilke gjenåpninger som bør prioriteres.

Kantvegetasjon

Kantvegetasjon er det grønne beltet langs et vassdrag, som vil si det naturlige og viltvoksende plantelivet langs ferskvann. Kantvegetasjonen har stor betydning for dyre- og plantelivet som lever i og rundt vannet:

  • Fugler kan bygge reir i trærne.

  • Nedfall av løv er mat for små bunndyr, som igjen blir mat til fisken.

  • Flere insektarter har livsstadier både i vann og på land.

  • Trær og greiner skaper skygge og sørger for at vannet ikke blir for varmt for fisk og elvemusling, og kan også fungere som skjul for fisken.

  • Dyr som grevling, elg og rådyr bruker kantvegetasjonen som vandringskorridorer for å unngå å bli oppdaget.

I tillegg kan kantvegetasjon holde igjen næringssalter, jord og løsmasser, og dermed hindre at forurensing havner ut i elver og bekker. Kantvegetasjon motvirker også erosjon ved at røttene holder igjen jordmassene fra å vaskes ut. Med mer vilt og vått vær på grunn av klimaendringer er kantvegetasjon derfor svært viktig som naturlig flomdemper.

Mange steder er kantvegetasjonen under press fra for eksempel nedbygging. Her kan du lese mer om hvordan du kan bevare kantvegetasjon i byggeprosjekter.

Kantvegetasjon er beskyttet gjennom vannressurslovens § 11. Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har laget en veileder hvor grunneiere kan lese mer om plikter og rettigheter knyttet til kantvegetasjon: https://veiledere.nve.no/kantvegetasjon/

Fiskeregler for Oslomarka og -elvene

I Oslo er det gode muligheter for flotte fiskeopplevelser, og man kan støte på et rikt mangfold av ferskvannsfisk. Det er viktig å forvalte dette mangfoldet på en god måte, kanskje spesielt i et såpass urbant område med mange fiskere.

Det er ulike regler for fiske, avhengig av hvor du fisker, når du fisker og hva du fisker etter. Du har selv ansvar for å sette deg inn i reglene.

Fiske i Marka og fiskekort

I Oslomarka selges det fiskekort på Oslomarkas fiskeadministrasjon (OFA) sine nettsider. Der står det også informasjon om fiskereglene som gjelder: https://www.ofa.no/generelle-fiskeregler/

Fiske i Akerselva

Når det gjelder fiske i bekker og elver innenfor Oslo kommunes byggesone, så selges det kun fiskekort for Akerselva. Merk at informasjon om hvilke delstrekninger dette gjelder, samt tidspunkt på året, også ligger på OFA sine nettsider. 

Fiske i øvrige Osloelver

For de øvrige elvene innenfor Oslos byggesone, så gjelder følgende: 

  • I de nedre strekningene, dvs. anadrom sone, er det forbudt å fiske. Dette betyr at man kun kan fiske i de delene av elva som ligger oppstrøms den nederste vandringsbarrieren. Unntakene kan du lese i Forskrift om fiske etter anadrome laksefisk i vassdrag, som inkluderer Akerselva, Lysakerelva og Gjersøelva: https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2021-03-15-798

  • Man må alltid ha grunneiers samtykke før man fisker. For Oslo kommunes eiendommer (som ligger oppstrøms nederste vandringsbarriere) praktiseres «tålt fiske». Dette betyr at man kan fiske uten fiskekort så lenge man overholder krav i forskrift om innlandsfiske på minstemål for ørret (25 cm), og ikke fisker i fredningstiden (oktober måned). 

Hvordan finne grunneiere?

Det kan være utfordrende å finne grunneiere langs elvene, men på kartsidene til Bymiljøetaten kan du finne kart som viser eiendomsoversikt i Oslo. I kartets oversikt over kartlag må du huke av for «Basisdata» og «Eiendomsoversikt kommunal forvalter», for å finne hvilke områder som er kommunalt eid. Merk at det kan ta litt tid før kartlaget lastes inn etter at du har zoomet deg inn på ønsket område.

Kan jeg spise fisk fra urbane elver?

Det er ikke anbefalt å spise innlandsfisk fra de mest urbane elvene, slik som blant annet Alna og Hovinbekken. Dette er fordi fisken kan inneholde uønskede metaller og mikroplast. Her finner du rapporter om miljøgiftsundersøkelser i fisk i Oslos elver og vann.

Oversikt over anadrom sone i Osloelvene

Under følger en oversikt over nederste vandringsbarriere i hovedvassdragene (fra vest til øst), dvs. hvor det er anadrom sone, og dermed ikke tillatt å fiske: 

  • Lysakerelva: Anadrom sone opp til Fåbrofossen. Les mer om fiskeregler for Lysakerelva på inatur.no her.

  • Mærradalsbekken: Anadrom sone opp til St. Edmunds vei. 

  • Frognerelva: Anadrom sone opp til fossen nedstrøms nedre Frognerdam.  

  • Akerselva: Anadrom sone opp til Øvre Foss. Se for øvrig mer informasjon om fiskeregler for Akerselva på OFA sine nettsider.

  • Hovinbekken: Ingen anadrom sone.  

  • Alnaelva: Ingen reell anadrom sone.  

  • Ljanselva: Anadrom sone opp til Kruttverksfossen. Noen mener at sjøørreten har kommet seg opp fossen, men dette er ikke bekreftet. 

  • Gjersøelva: Hele strekningen av Gjersøelva som ligger innenfor Oslos kommunegrense er anadrom. Du kan lese om fisketider, fiskesteder og fiskeavgifter på nettsiden til Oppegård Jeger- og Fiskerforbund (OJFF).

To hender som holder en liten sjøørret over en balje med vann
Sjøørreten er en anadrom, som betyr at den vandrer ut i havet ved en viss alder/størrelse og vandrer tilbake til fødeplassen i vassdraget for å gyte. Bilde: Bymiljøetaten, Oslo kommune

Hovinbekken, fisk rett ved T-banen