Rommen nedlagte deponi

Hvor

Det nedlagte Rommen avfallsdeponi ligger på Rommensletta i bydel Stovner.

Størrelse

Det nedlagte Rommen avfallsdeponi har et areal på ca. 274 000 m2.

Historikk

Rommen avfallsdeponi var Oslos kommunale deponi i perioden 1959 – 1969, og ble anlagt i en ravinedal i bydel Stovner. Tokerudbekken, som på den tiden lå i bunnen av ravinedalen, ble lagt i rør på utsiden av deponiet.

Det er lite informasjon om hva slags avfall som ble deponert, men det er anslått at avfallet består av ca. 50 % husholdningsavfall, 25 % næringsavfall og 25 % industriavfall. Totalt ca. 2 mill. m3 avfall, med en avfallsdybde på 15 meter og mer.

Etter at deponiet ble avsluttet i 1969 ble det lagt et lag leire og jordmasser over avfallet, og området ble lagt brakk. På begynnelsen av 1980-tallet ble Rommensletta idrettspark etablert på området med idrettsbaner og et idrettshus.

Etterdrift i dag

I bakken ligger det et deponigassanlegg som samler opp deponigassen. Anlegget drifter Eiendoms- og byfornyelsesetaten i samarbeid med Tokerud varmesentral. Deponigassen blir sendt til Tokerud varmesentral der energien blir brukt til å produsere fjernvarme til borettslag.

Eiendoms- og byfornyelsesetaten overvåker deponioverflaten for å sikre mot uønskede lekkasjer av deponigass og hindre at vann som har vært i kontakt med avfallet (sigevann), renner ut i området utenfor deponiet. Sigevannet blir samlet opp og pumpet over til offentlig avløpsnett og videre til Bekkelaget renseanlegg.

Hvorfor fjerner vi ikke avfallet?

Å fjerne deponiet ville åpnet opp for en noe friere arealbruk på området, men ville samtidig medført en rekke negative konsekvenser som for eksempel stor anleggsaktivitet og mye trafikk til og fra området.

Å kjøre ut avfallsmasser og erstatte disse med rene masser ville kreve flere hundre tusen lastebillass ut og inn av området. Denne trafikken ville medført stor slitasje på omkringliggende veinett, ekstra belastning på et allerede belastet veisystem og betydelig CO2-utslipp. Fjerning av avfallsmasser ville også påvirke lokalmiljøet negativt med støy, støv, lukt, avdamping fra giftig avfall og økt brannfare.

Det er også usikkert om det finnes mottak i Norge som kan ta imot så store mengder avfall. Om et mottak skulle klare å ta imot avfallsmassene, ville dette avfallet beslaglagt mesteparten av deponikapasiteten, og vanskeliggjort andre miljøprosjekter. En totalvurdering av de negative konsekvensene har gjort at vi velger å sikre avfallsmassene på stedet, fremfor å fjerne dem.

Dagens bruk av området

Rommensletta er i dag et populært og mye brukt grøntområde. På området er det baseball-, cricket- og fotballbaner. I tillegg er det store grøntarealer, en Tufte-park og en skulpturpark som blir hyppig brukt av bydelens innbyggere. Det er Bymiljøetaten som forvalter friområdet.

Spesielle hensyn

Deponigass er brennbar, og selv om gassen blir samlet opp for å hindre lekkasjer, er det av sikkerhetsgrunner forbudt å grille eller bruke åpen ild på deponiområdet.

I tillegg er det graverestriksjoner på de tidligere avfallsdeponiene. Hvis det er behov for å grave på deponiområdet må en tiltaksplan for dette sendes til kommunen som vurderer og eventuelt godkjenner denne. Statsforvalteren må også gi sitt samtykke. Ta kontakt med Eiendoms- og byfornyelsesetaten ved henvendelser om graving/tiltak i deponi.

Lenker

Rommen er lokalitet nr. 927 i Grunnforurensningsdatabasen

Kontaktinformasjon

Eiendoms- og byfornyelsesetaten
postmottak@eby.oslo.kommune.no
Telefon: 21 80 21 80