Langøyene nedlagte deponi

Hvor

Langøyene ligger i indre Oslofjord i Nesodden kommune.

Størrelse

Det nedlagte avfallsdeponiet på Langøyene ligger under sletta mellom Nordre og Søndre Langøy og har et areal på ca. 100 000 m2. Det er beregnet at det er deponert over 1 million m3 avfall i deponiet. Avfallsdybden er opptil 20 meter midt i deponiet.

Historikk

Langøyene var avfallsdeponi for Oslo kommune i perioden 1902-1948. Opprinnelig var Langøyene to separate øyer, Nordre og Søndre Langøy. På øyene var det både fastboende og en sementfabrikk rundt 1840, og i dag er det mulig å se rester etter gamle grunnmurer på Langøyene.

I 1902 kjøpte Kristiania (nå Oslo) øyene fra Nesodden kommune for å anlegge avfallsdeponi, og frem til andre verdenskrig ble alt av husholdningsavfall fra Oslo kjørt ut til Langøyene. For å holde avfallet på plass ble det senket skip i hver ende og benyttet lenser. Deponiet ble også brukt av tyskerne under 2. verdenskrig.

Etter krigen ble deponiet avsluttet, og det ble tilrettelagt med badestrand og stort grøntområde som ble åpnet for publikum. Langøyene har siden den gang vært et populært sommerparadis.

Sommeren 2013 ble det oppdaget at avfall begynte å komme frem på sletta mellom øyene, og Oslo kommune fikk utført miljøtekniske undersøkelser av det gamle deponiet for å vurdere hvilket tiltak som var nødvendig. Det viste seg at massene i deponiet var sterkt forurenset, og at deponifronten i sjø og nærliggende sjøbunn også var sterkt forurenset. Øya ble stengt for publikum en kort periode mens lokale helsemyndigheter vurderte om det var trygt for publikum å oppholde seg på øya.

Etter en innledende fase med utredninger og grundige vurderinger av tiltak ble deponiet tildekket og sikret i perioden 2020 til 2022. Det ble blant annet tilført ca. 550 000 tonn rene masser som nå dekker over avfallsdeponiet og sørger for at deponiet ikke lenger er en kilde til forurensning av Oslofjorden.

I tillegg er Langøyene blitt oppgradert med ny kai, ny kiosk, nye toalettbygg og utedusjer, tilknyttet offentlig vann- og avløp, og er igjen et populært sommerparadis for Oslos befolkning og besøkende.

Etterdrift i dag

Eiendoms- og byfornyelsesetaten er pålagt å overvåke deponiet i minst 10 år, i første omgang ut 2033. Overvåkningen går ut på å kontrollere deponigass, tildekkingslag, erosjonssikringslag, vannkvalitet i sjø, kvalitet på grunnvann og overvann, samt setningsutvikling som følge av nedbrytning av avfall.

Hvorfor fjerner vi ikke avfallet?

Å fjerne deponiet ville åpnet opp for en noe friere arealbruk på området, men ville samtidig medført en rekke negative konsekvenser som for eksempel stor anleggsaktivitet og mye trafikk til og fra området.

Å kjøre ut avfallsmasser og erstatte disse med rene masser ville kreve flere hundre tusen lastebillass. Denne trafikken ville medført stor slitasje på omkringliggende veinett, ekstra belastning på et allerede belastet veisystem og betydelig CO2-utslipp. Fjerning av avfallsmasser ville også påvirke lokalmiljøet negativt med støy, støv, lukt, avdamping fra giftig avfall og økt brannfare.

Det er også usikkert om det finnes mottak i Norge som kan ta imot så store mengder avfall. Om et mottak skulle klare å ta imot avfallsmassene, ville dette avfallet beslaglagt mesteparten av deponikapasiteten, og vanskeliggjort andre miljøprosjekter. En totalvurdering av de negative konsekvensene har gjort at vi velger å sikre avfallsmassene på stedet, fremfor å fjerne dem.

Dagens bruk av området

Bymiljøetaten forvalter friområdet på Langøyene. Langøyene blir brukt til friluftsaktiviteter og bading, og er den eneste av de kommunale øyene hvor det er lov å overnatte i telt. Det er tilrettelagte områder for telting på Nordre Langøy.

Spesielle hensyn

I sjøen utenfor Langøyene er det ikke lov å benytte anker, da dette kan ødelegge tildekkingslaget som dekker over forurenset sjøbunn.

Relevante lenker

Mer informasjon om telting på Langøyene m.m.

Langøyene er lokalitet nr. 460 i Grunnforurensningsdatabasen

Kontaktinformasjon

Eiendoms- og byfornyelsesetaten
postmottak@eby.oslo.kommune.no
Telefon: 21 80 21 80