Er redd for å falle
Er du redd for å falle? Da er du ikke alene. Heldigvis finnes det flere ting du kan gjøre for å redusere risikoen for fall.
Bli sterkere og få bedre balanse
Svekket balanse og svakere muskler i beina er den vanligste årsaken til fall når vi blir eldre. Når vi beveger oss lite mister vi både muskelkraft og balanseevne, som øker risikoen for å falle. Dette går an å trene opp.
I alle bydelene finner du gratis balanse- og styrketrening, ofte i lokalene til et seniorsenter. De fleste treningene ledes av en fysioterapeut og tilbys flere ganger i uka. Du trenger som regel ikke melde deg på, det er bare å møte opp.
Finn balansetrening og andre treningstilbud i din bydel
Tilrettelegg i boligen din
Halvparten av alle fallulykker skjer i eget hjem. Mange fall kunne vært unngått med relativt enkle løsninger, som å feste løse tepper, fjerne dørterskler og sørge for godt nok lys.
Du kan få hjelp av en ergoterapeut til å tilpasse hjemmet ditt og minske risikoen for fall. Å få hjemmebesøk av en ergoterapeut er gratis, og du trenger ikke henvisning fra lege.
Kontakt bydelen din for å få hjelp av en ergoterapeut
Få trygghetsalarm
Frykten for å falle kan hindre deg fra å utføre daglige aktiviteter. Noen eldre har også opplevd å bli liggende lenge etter fall, før de har fått hjelp. Med en trygghetsalarm kan du tilkalle hjelp om du skulle trenge det, når som helst på døgnet.
En trygghetsalarm har du enten rundt halsen som et smykke, eller på håndleddet som en klokke. Trygghetsalarmen kobler seg til en trygghetssentral når du trykker på alarmknappen. Noen trygghetsalarmer fungerer når du er hjemme, andre er ment å brukes når du er utendørs.
Alle over 75 år har rett på en trygghetsalarm, men du må sende inn en søkand for helse – og omsorgstjenester for å få det. Er du under 75 år kan du også få trygghetsalarm, men da vurderer bydelen din behvoet først.
Les mer om trygghetsalarm og send søknad
Prat med oss om tilbud og tjenester
Kontakt bydelen din
Det kan være lurt å prate med bydelen din om hvilke tilbud og tjenester som finnes, før du eventuelt søker om en tjeneste.
Kontakt bydelen din
Få hjelp og råd av en seniorveileder
Alle bydelene i Oslo har en egen seniorveileder, som kan hjelpe deg med å finne tilbud og tjenester som passer for deg og ditt liv. De tilbyr hjemmebesøk og samtaler, og tilbudet er helt gratis.Finn seniorveilederen i din bydel
Søk om helse- og omsorgstjenester
Noen tjenester må du kontakte bydelen din for å kunne få. Det gjør det ved å fylle ut en generell søknad om helse - og omsorgstjenester hvor du beskriver situasjonen din og hvilke utfordringer du har.
Søk om helse - og omsorgstjenester