21. september 2020: Pressetreff om koronasituasjonen
Byrådsleder Raymond Johansen orienterer om Oslo kommunes håndtering av koronapandemien.
OSLO RÅDHUS, 21. september 2020:
Velkommen til pressetreff her i Oslo rådhus.
Situasjonen i Oslo er alvorlig. Forrige uke ble det registrert 306 smittede her i byen.
Det er et høyt tall, og en kraftig økning fra ukene før.
Denne utviklingen må vi stoppe, og vi må gjøre det nå. Hvis antallet smittede fortsetter å øke så kraftig som nå må vi igjen innføre svært inngripende tiltak.
På godt og vondt er vi mennesker veldig tilpasningsdyktige. I starten var vi reddere. Nå har vi vent oss til å leve med en global, dødelig pandemi. Hos mange har det nok sneket seg inn en følelse av at dette ikke er så farlig. At det ikke rammer meg eller mine nærmeste.
Men det gjør det jo! Selv om du ikke har blitt syk, eller dine nærmeste ikke har blitt syke, så fortsetter denne pandemien å ramme oss alle. Jo dårligere hver og en av oss er på å følge smittevernreglene, jo hardere vil pandemien fortsette å ramme det norske samfunnet.
Hvis du er ung kan det bli vanskeligere å komme seg inn på arbeidsmarkedet. Hvis du er permittert kan det bli vanskeligere å komme tilbake til jobben din. Hvis du er godt voksen kan det igjen bli vanskelig å få besøkt barnebarn eller gamle foreldre. Hvis du er gammel kan du bli mer isolert. Hver og en av oss rammes, men noen må leve med mye større konsekvenser enn andre.
Dere som har mistet en av deres nærmeste. Dere som har vært syke og fremdeles lever med plager. Dere som har mistet jobben. Dere som har opplevd at bedriften deres har gått konkurs, eller står i fare for å gjøre det.
Så er det kanskje noen som synes at det får holde nå. Som ikke er redde for egen helse, og som ikke har merket dette på lommeboka heller.
Jo flere som tenker sånn, som ikke bryr seg om å holde avstand, klemmer, håndhilser og lever omtrent som vanlig, jo lenger må vi leve med inngripende tiltak. Jo flere som ikke bryr seg, jo verre blir konsekvensene for dem som rammes hardest.
Sist gang vi hadde smittetall som nå var i april. Betyr det at vi har rykket tilbake til start? Til den svært krevende tida i mars og april?
Nei. Vi har mye bedre kontroll over situasjonen nå.
Testkapasiteten er svær stor. Vi tester rundt 10 000 personer i uka. I dag åpner vi en helt ny teststasjon på gamle Bryn brannstasjon. Vi kan skalere opp testkapasiteten til å teste 35 000 personer i uke på kort varsel.
Kapasiteten i helsevesenet er god. Vi klarer i stor grad å holde sykdommen unna de som er aller mest utsatt.
De siste månedene har vi også lært mye om hvordan dette viruset smitter. Ved hvert enkelt smittetilfelle gjøres det en omfattende jobb med smittesporing.
Hva vet vi?
At de fleste smittede nå er i alderen mellom 20-29. Mange i denne aldersgruppen får heldigvis milde symptomer, og blir ikke så alvorlig syke.
Men da kan de også smitte veldig mange. Vi har hatt unge folk med smitte og rundt 250 nærkontakter. Da sier det seg selv at smitteoppsporingen kan bli veldig vanskelig.
Med 250 nærkontakter kan veien også bli veldig kort til å smitte folk som blir skikkelig syke. Besteforeldre, eller folk med andre sykdommer fra før av. Unge folk med et aktivt sosialt liv kan også smitte folk som jobber i helse- og omsorgstjenester, barnehager eller skoler.
Vi vet også at sykdommen først og fremst sprer seg via dråpesmitte. Det er fysisk kontakt mellom mennesker som er den store risikoen.
Å være nærmere hverandre enn en meter. Å være så nærme at dråper fra snakking eller hosting kan nå fram. Å håndhilse og klemme. Vi ser at folk blir smittet i sosiale sammenkomster, på arrangementer og på jobb. Samtidig er det mange der vi ikke finner smitteveien.
Dere, de siste tre ukene har vi gått fra 113 smittede i uka til 306. I dag meldes det om at 23 personer er innlagt på sykehus med Covid-19 i Norge. Det er det høyeste antallet siden juni. Hvis denne økningen fortsetter vil vi igjen se mange som blir skikkelig syke. Som blir innlagt på sykehus. Som dør.
Derfor må vi nå stramme inn. Vi må få meteren tilbake i alt vi gjør. Dersom meteren ikke kan holdes må vi beskytte oss med munnbind.
Vi skjerper nå anbefalingen om hvor mange som kan samles i private hjem. Fra og med i morgen kl. 12.00 gjelder et forbud i Oslo mot å samle mer enn 10 personer i private hjem. I første vi forbudet vare i to uker.
Middager, konfirmasjoner, fester eller andre sammenkomster: regelen som gjelder fra og med i morgen i Oslo er altså at maks ti personer kan samles. Og alle må kunne holde minst en meters avstand.
De neste dagene vil vi også vurdere å innføre et midlertidig forbud mot innendørs arrangementer på offentlig sted med mer enn 50 personer.
Som dere vet: i helgen ble det brudd i meklingen og det ble en lovlig streik i busstransporten i Oslo og gamle Akershus. Situasjonen i kollektivtransporten var presset også før streiken, men nå er den enda vanskeligere.
Ruter melder i dag om at det særlig på trikkene har vært veldig mye folk. Trikkene har vært så fulle at de har måttet kjøre forbi holdeplasser.
Det sier seg selv at stappfulle trikker under en pandemi øker smittefaren.
Folkehelseinstituttet har de siste ukene anbefalt reisende i kollektivtransporten til og fra Oslo å bruke munnbind, hvis det er vanskelig å overholde en meters avstand.
Vi skjerper nå den anbefalingen: skal du reise med kollektivtransport ber vi deg innstendig om å bruke munnbind. Ikke se an om det er mye folk. Ikke anta at det går greit. Ikke stikk nesa inn på trikken for å se.
Ta på deg munnbind før du går om bord. Nå kan du bare regne med at det er fullt. Og husk dette: munnbind beskytter når meteren ikke kan holdes. Det gjelder ikke bare på kollektivtransport, men like mye andre steder. På kjøpesenter, i matbutikken, eller hvor det skulle være. Er det folksomt? Er det vanskelig å holde på meteren? Bruk munnbind!
Plassen på kollektivtransporten og på veiene våre er begrenset. Vi må nå holde av plass til dem som trenger deg. Til dem som må være på arbeidsplassen for å kunne gjøre jobben sin. Til dem som jobber i butikk, som jobber på sykehjem, barnehage og skole. Til dem som henter søppel, dem som slukker branner.
Kan du gjøre jobben din hjemmefra? Da er vår veldig tydelig oppfordring: bli hjemme! Er du arbeidsgiver og nå bedt folk som kan jobbe hjemmefra komme tilbake til kontoret? Tenk deg om, hjelp til med å snu denne situasjonen nå.
Serverings- og skjenkestedene er en utrolig viktig del av Oslos næringsliv, og viktige møteplasser i folks liv. Jeg har veldig lite lyst til å innføre ytterligere begrensninger på en bransje som alt har betalt en høy pris.
Samtidig, vi vet at det å sitte tett sammen: snakke, spise, drikke og le er forbundet med risiko for smitte.
Derfor må vi få bedre oversikt. Fra og med nå vil vi sterkt anbefale alle serveringssteder om å registrere alle gjester. Det gjelder steder som skjenker alkohol, men også cafeer, kantina på IKEA og andre serveringssteder. Du som driver serveringssted bør ha oversikt over alle som har besøkt deg, slik at smittesporingen kan gjøres mest mulig effektivt.
Jeg vil samtidig oppfordre andre publikumsrettede tilbud til å gjøre det samme. Jo bedre oversikt vi har, jo bedre rustet er vi til å håndtere eventuelle smitteutbrudd.
Så må dette selvfølgelig gjøres i tråd med personvernet, og være tidsbegrenset. Her vil kommunen bidra med råd og føringer.
Forhåpentlig kan vi komme tilbake til en mer normal situasjon om ikke alt for lenge. Men, akkurat nå er situasjonen langt fra normal. Dette kan gå fra vondt til verre.
For å unngå at vi stramme enda mer til er det noen enkle regler som gjelder:
- Er du syk? Hold deg hjemme, ta en test og bli hjemme til du er frisk. En negativ test gjør ikke at du kan leve som normalt.
- Hold en meters avstand! Dessverre har meteren blitt mindre og mindre i mange sammenhenger. Det viktigste vi kan gjøre nå er å gjenopplive meteren.
- Bruk munnbind! Er du nærmere enn en meter: bruk munnbind! For oss i Norge er dette ganske fremmed, men vi må bare venne oss til det.
I dag sender vi ut en SMS til alle i Oslo med en sterk anbefaling om å følge smittevernreglene. Ingen av oss ønsker at vi må stenge ned enda mer igjen. Nå må vi jobbe sammen for å holde samfunnet åpent. I dag innfører vi skjerpede anbefalinger på flere områder.
Hvis ikke smitteutviklingen snur, må vi vurdere å gjøre disse anbefalingene til forbud og påbud.
Hvordan kan vi unngå det? Ved at hver og en av oss tar vårt personlig ansvar for å stoppe smittespredingen.
(Det kan være forskjeller mellom teksten og det som ble framført på pressetreffet.)