Rehabilitering
Rehabilitering er for deg som av ulike grunner har fått nedsatt funksjonsevne, og ikke lenger mestrer hverdagen din som før.
Er rehabilitering aktuelt for deg?
Rehabilitering er for deg som har fått, eller står i fare for å få, nedsatt funksjonsevne og som ikke lenger mestrer hverdagen din som før på grunn av sykdom eller skade.
Tilbud innenfor rehabilitering skal kunne støtte deg i din innsats for å oppnå best mulig funksjon, føle mestring og selvstendighet.
Hva kan du forvente av kommunen?
Rehabiliteringen tar utgangspunkt i livssituasjonen og målene dine. Vi fokuserer på det du klarer, og prøver å hjelpe deg med å finne motivasjon.
Sammen lager vi en plan for rehabiliteringen basert på målene du har satt. Planen skal beskrive hvem som har ansvar for hva og hvordan målene skal nås. Vi vil sammen sjekke hvordan det går med målene og tiltakene underveis, og gjøre endringer hvis det er nødvendig.
Tilbudet er tidsavgrenset, men vi har fokus på helhetlig rehabiliteringsforløp, og henviser til eller samarbeider med andre helse- og velferdstjenester for at du skal få et best mulig tilbud.
Hva forventer vi av deg?
- Du har et ønske om å oppleve best mulig funksjon, mestringsevne, selvstendighet og deltakelse i samfunnet.
- Du er motivert for å ta imot rehabiliteringstilbudet.
- Du lager mål for rehabiliteringen sammen med oss.
- Du deltar aktivt i valg av tiltak og behandling og samarbeider om oppfølging.
- Du gjennomfører avtalt egentrening og aktivitet, og tar ansvar for egen helse.
Dette er avgjørende for at du skal oppnå målene dine og for at du skal kunne opprettholde funksjonsnivået etter at vi avslutter oppfølgingen.
Hvilke rehabiliteringstilbud finnes?
Det er situasjonen du er i og behovene du har, som avgjør hvilke tjenester du kan få, hvor intensivt rehabiliteringstilbudet skal være og hvor du mottar rehabiliteringen.
Flere av tilbudene er lavterskeltilbud som du ikke trenger å søke om. Klikk på hvert enkelt tilbud under for mer informasjon.
Noen bydeler kan ha tilbud som ikke er nevnt. Kontakt bydelen din for mer informasjon.
Tilbud om aktivitet og deltakelse
Det finnes flere ulike tilbud for å sikre at du kan holde deg aktiv og delta i samfunnet.
- Frisklivssentraler gir støtte til å endre levevaner og mestre helseutfordringer gjennom individuell veiledning og gruppebaserte tilbud.
- Støttekontakt er et tilbud til deg som har behov for sosialt samvær eller støtte for å delta på aktiviteter utenfor hjemmet.
- Transportilbud som er tilpasset din situasjon.
- Ledsagerbevis gir rett til å ha med en assistent som slipper å betale for billetten sin på for eksempel kultur- og fritidsarrangementer eller offentlig transport.
- Sterk og stødig er et tilbud om forebyggende treningsgrupper for seniorer.
- Seniorveileder og seniorsentre tilbyr veiledning og aktiviteter for eldre, med fokus på sosialt samvær og helse.
- Aktiviteter for personer med demens
Hjelpemidler, teknologi og tilrettelegging av bolig
- NAV Hjelpemiddelsentral låner ut hjelpemidler til deg som har varig nedsatt funksjonsevne. Du kan få hjelp til å søke om hjelpemidler av blant annet ergoterapitjenesten i bydelen din.
- Hjelpemiddelformidlingen låner også ut hjelpemidler som kan gjøre hverdagen din lettere.
- Behandlingshjelpemidler fås hos helseforetakene.
- Almas hus er et visnings- og demonstrasjonssenter for velferdsteknologi, hjelpemidler, fysisk utforming og tilrettelegging.
- Tilbud til innbyggere med nedsatt syn, nedsatt hørsel eller kombinert sansetap
- Startlån til å tilpasse bolig hvis du har behov for å tilpasse boligen din slik at du kan fortsette å bo i den, selv om du har nedsatt funksjonsevne.
- Omsorgsbolig og sykehjem for deg som ikke kan bo hjemme, enten fordi det er utrygt, ikke tilrettelagt eller fordi du trenger pleie og omsorg i en avgrenset eller lengre periode.
Rehabilitering i hjemmet
Hverdagsrehabilitering er rehabilitering gitt av et tverrfaglig team, som kan bestå av fysioterapeut, ergoterapeut, sykepleier og hjemmetrener. Dette tilbudet er for deg som ønsker å bli bedre til å klare daglige oppgaver.
Spesifikk rehabilitering i hjemmet vurderes hvis du har en skade eller sykdom som krever mer spesifikke tiltak for å klare aktiviteter. Da vil det ofte være fysioterapeuter eller ergoterapeuter som gjennomfører opptreningen sammen med deg. Hvis du trenger flere fagpersoner samtidig, vil rehabiliteringen bli gitt av et tverrfaglig team som jobber sammen for at du skal nå målene dine.
Fagpersoner som ofte er involvert i rehabilitering i hjemmet:
- Fastlege kan sammen med deg vurdere dine behov for rehabilitering. Dersom du trenger rehabilitering fra spesialisthelsetjenesten er det fastlegen som søker.
- Ergoterapeuter kan hjelpe deg med å finne løsninger der det er et gap mellom funksjonen din og hverdagens krav.
- Fysioterapi fokuserer på å forbedre bevegelse og funksjon.
- Hjemmesykepleie og praktisk bistand er et tilbud til deg som trenger hjelp i hverdagen.
- Tilbud innenfor psykisk helsehjelp kan være aktuelt hvis du trenger noen å snakke med.
- Ruskonsulenter kan gi bistand og oppfølging hvis du har rusproblemer.
- NAV-kontorer kan bidra dersom du trenger økonomisk rådgiving eller støtte under rehabiliteringsprosessen. NAV kan også gi tilbud om arbeidsrettet rehabilitering og iverksette tiltak for å hjelpe deg til å leve og bo selvstendig.
- Logopeder utreder og jobber med deg som har problemer med for eksempel språk, tale, stemme eller svelging.
Rehabilitering på institusjon
Rehabilitering på institusjon kan være aktuelt for deg hvis du har behov for tilsyn og pleie store deler av døgnet. Det kan også være aktuelt hvis du har behov for intensiv oppfølging, eller av andre grunner ikke kan motta rehabilitering i hjemmet.
- Forsterket rehabilitering Aker tilbyr et intensivt, tverrfaglig rehabiliteringstilbud.
- Rehabilitering på helsehus er et tilbud for deg som har behov for tilsyn og pleie store deler av døgnet samtidig med rehabiliteringen.
Rehabilitering i spesialisthelsetjenesten
Koordinering av rehabiliteringsforløp
- Individuell plan og koordinator kan være aktuelt dersom du har omfattende behov som krever oppfølging fra flere tjenester.
- Kreftkoordinator tilbyr informasjon, råd og veiledning for deg som lever med kreft.
- Demenskoordinator er et bindeledd mellom deg som har demenssykdom, dine pårørende og hjelpeapparatet.
Hva koster rehabilitering?
Mange tilbud og tjenester er gratis, men i noen tilfeller, for eksempel på institusjonsopphold og hos avtalefysioterapeuter, kreves det en egenandel. Da vil du få beskjed.
Hvordan få tilbud om rehabilitering?
Flere av tjenestene og tilbudene kan du få ved å henvende deg direkte til den aktuelle tjenesten.
Dersom du ønsker en tjeneste som krever søknad fyller du ut og sender inn en søknad om helse- og omsorgstjenester. I søknaden beskriver du ditt funksjonsnivå og dine behov. Bydelen vurderer sammen med deg hvilke tjenester som er riktige i din situasjon.
Hvor lang er ventetiden?
Tilbudene og tjenestene må fordeles til de som har størst behov. Hvor lenge du må vente for å motta rehabilitering kan variere basert på prioriteringer og kapasitet.
Hvordan klage på en tjeneste?
Hvis du allerede mottar rehabilitering og ønsker å klage på tjenesten kan du ta kontakt med bydelen din.