Rask psykisk helsehjelp – Bydel Grünerløkka
Rask psykisk helsehjelp (RPH) er et gratis tilbud for personer med lette til moderate psykiske plager.
Hvem er tilbudet for?
- har nyoppståtte lette til moderate symptomer på stress, angst, depresjon eller søvnvansker. Tilbudet er også for deg som har begynnende rusproblemer.
- er folkeregistrert og bosatt i bydelen. Flere bydeler har tilbudet
- er over 16 år
Er du student kan du kontakte SIO Helse eller annen aktuell studentskipnad for et tilsvarende tilbud.
Er du i en akutt krise, har alvorlige psykiske lidelser, eller sliter med omfattende rusmisbruk må du henvende deg et annet sted. Ta i så fall kontakt med fastlege for videre oppfølging.
Hva tilbyr vi?
Rask psykisk helsehjelp er et lavterskeltilbud over en kortere tidsperiode. Når du tar kontakt med oss vurderer vi søknaden din. De fleste vil i første omgang få tilbud om kurs, gruppe eller assistert selvhjelp med telefonoppfølging. Du kan lese mer om dette under.
Behandlingstilbudet er hovedsakelig basert på kognitiv terapi. Et viktig mål er å bryte selvforsterkende onde sirkler som opprettholder psykiske helseproblemer.
Behandlingen er et aktivt samarbeid mellom bruker og terapeut, der et sentralt mål er at brukeren lærer verktøy for å bli sin egen terapeut.
Stressmestringsgruppe
Gruppen går over seks samlinger, og består av mellom 10 – 20 deltakere. Hver samling har et eget tema. Du jobber med oppgaver i assistert selvhjelp mellom samlingene. Gruppesamlingene benyttes til repetisjon og erfaringsdeling knyttet til aktuelt tema. De ulike temaene er: introduksjon, stress, grenser, bekymring, aktivitet og forebygging.
Målet med gruppen er å få mer innsikt i hva som utløser og opprettholder følelsen av stress, og hvordan man kan håndtere dette på en annen måte.
Tentative uker for grupper er:
- uke 5
- uke 13
- uke 21
Gruppe for å håndtere kvernetanker basert på metakognitiv terapi
Gruppen går over seks samlinger, er basert på metakognitiv terapi, og består av 10 – 20 deltakere. Hver samling har et eget tema. Du jobber med oppgaver i assistert selvhjelp mellom samlingene. Gruppesamlingene består av en blanding av teori og refleksjon. De ulike temaene som gjennomgås er: intro til kurset, hva er bekymring.
Metakognitiv terapi har vist god effekt for ulike plager slik som bekymring, angst og nedstemthet.
Tentativ uke for oppstart er:
- uke 3
- uke 12
- uke 21
Stå opp! Kurs for deg med søvnvansker
Har du problemer med å sovne, sove gjennom natten eller våkner du for tidlig?
Søvnbehandlingen Stå opp! gir deg verktøyene for å ta kontroll over søvnen din og få bedre søvnkvalitet!
Hva er Stå opp!
Stå opp! er et intensivt program, som gjennomføres i gruppe. Det er for deg som ønsker å forbedre søvnkvaliteten og som har symptomer på insomni. Behandlingen varer i 9 uker i grupper på opptil 8 deltakere, og baserer seg på gullstandarden innen søvnbehandling, kognitiv atferdsterapi (CBT-I). Denne metoden er den anbefalte behandlingsmetoden for langvarige søvnvansker av Folkehelseinstituttet, The American College of Physicians og The European Sleep Research Society.
Forskningen som er gjort på Stå opp! viser at nesten alle deltakerne opplever betydelig bedring av søvnvanskene som følge av programmet.
Tentative uker for oppstart:
- uke 5
- uke 12
Mindfullnesskurs
Dette kurset gir deg en innføring i hva mindfulness er, og du vil lære ulike meditasjonsterknikker og perspektiver du kan bruke i din hverdag til å håndtere tanker og følelser. Kurset består av undervisning, praktisk øvelse i meditasjon, samt diskusjon rundt opplevelser og erfaringer underveis, og hvordan disse teknikkene og perspektivene kan brukes til å forbedre forholdet til og forståelsen av oss selv og andre mennesker.
Tentativ oppstart:
- uke 11
Assistert selvhjelp
Assistert Selvhjelp er digital selvhjelp rettet mot ulike psykiske plager og inneholder konkrete verktøy for å håndtere disse plagene. Nettkurset er tilgjengelige på norsk og engelsk. Du får tilgang til et verktøy tilpasset det du sliter med, det kan for eksempel være depresjonsmestring eller panikkangst. Over 6 uker jobber du gjennom programmet og får veiledning av en terapeut på telefon ukentlig. Se hvilke programmer som finnes i Assistert Selvhjelp.
Hvem er vi som jobber her?
Rask psykisk helsehjelp Bydel Grünerløkka drives av et tverrfaglig team bestående av to psykologer, en spesialsykepleier og en klinisk sosionom. Vi har taushetsplikt.
Hvordan ta kontakt?
Du trenger ikke henvisning fra lege. Du tar kontakt med oss via det elektroniske innsøkingsskjemaet.
Du vil innen en uke få tilsendt en SMS med informasjon om kartleggingsverktøy som du må fylle ut.
Alle henvendelser blir drøftet i teamet for å vurdere om dette er riktig tilbud for deg. Vi kontakter deg innen to uker etter at vi har mottatt henvendelsen din. Dersom dette ikke er riktig tilbud for deg, vil vi forsøke å orientere om andre aktuelle tilbud.
Har du spørsmål knyttet til skjemaet ta kontakt på tlf: 46 95 37 75. Telefonen er bemannet torsdager kl 12:00-14:30. Skjemaet er bare på norsk. Snakker du engelsk ta kontakt på telefon.
Samarbeidspartnere
Hvis du er samarbeidspartner kan du ta kontakt på rph@bga.oslo.kommune.no
Kontakt
Ta kontakt med oss via det elektroniske innsøkingsskjemaet (lenke under avsnitt "Hvordan ta kontakt").
- Telefon
- 46 95 37 75
- Besøksadresse:
-
Markveien 57
0550 OSLO
Telefontid
- Mandag
- Tirsdag
- Onsdag
- Torsdag
- Fredag
- Lørdag
- Søndag
- Mandag
- Tirsdag
- Onsdag
- Torsdag
- Fredag
- Lørdag
- Søndag
- Mandag
- Tirsdag
- Onsdag
- Torsdag
- Fredag
- Lørdag
- Søndag