Språk i familien
I bydelene Bjerke og Alna har prosjektet «Språk i familien» jobbet for å styrke det tverrfaglige samarbeidet mellom helsestasjon og fagsenter rundt familier med andre språk enn norsk.
Om prosjektet
Hovedmålet med prosjektet har vært å endre rutinene rundt hvordan bydelen bistår flerspråklige familier med barn fra svangerskapet og til barnet er to år.
Gjennom et tettere samarbeid mellom helsestasjon og fagsenter kan bydelen nå tidlig ut til foreldre med kunnskap om tidlig samspill, flerspråklig utvikling og kunnskap som fremmer foreldrenes mulighet til å ta informerte valg rundt barnets språk i de to første leveårene.
Hvorfor har vi jobbet med dette prosjektet?
Småbarnsalderen er en grunnleggende periode i barnets språkutvikling. Norske og internasjonale studier viser at det språklige grunnlaget som legges i småbarnsalderen har stor betydning for barns sosiale mestring og senere læring.
En stor andel barn i bydelene Bjerke og Alna er flerspråklige. Å beherske flere språk er en verdifull ressurs for individet, og for samfunnet.
Forskning viser at barn som vokser opp med to likeverdige språk vil ha god mulighet til en tospråklig utvikling, forutsatt at begge språkmiljøene er tilfredsstillende. Dette kan også antas å gjelde barn som har flere enn to språk. Barns læringspotensial er størst i aldersperioden 0-3 år. Tiden før barnehagestart er dermed en sentral periode hvor familien og hjemmet er de nærmeste og viktigste kildene til god språkstimulering for barna. Gjennom Språk i familien har vi derfor ønsket å styrke informasjon om tidlig flerspråklig utvikling rettet mot foreldrene.
Hva har vi erfart?
I evalueringen av prosjektet, kommer det frem at språkpedagogens tilstedeværelse på helsestasjonen, felles kompetanseheving og arbeidsgruppe på tvers av tjenestene har vært viktige elementer for å styrke det tverrfaglige samarbeidet rundt språk. Det har også vist seg at det er nyttig for foreldrene å ha språkpedagog i åpen barnehage som et lavterskeltilbud hvor de kan snakke om sitt barns språkutvikling.
Hva har vi gjort?
- Hatt fagdager for å sikre et felles kompetansegrunnlag hos tjenestene
- Skapt møtepunkter og samarbeidsarenaer mellom tjenestene
- Utviklet veileder til ansatte basert på fagdagene for å beholde kompetansen i tjenestene
- Hatt økt fokus på språkutvikling i konsultasjonene ved Helsestasjonen, både hos jordmor og helsesykepleier
- Utviklet informasjonsmateriell til foreldre
- Skapt møtepunkter for flerspråklige gravide og småbarnsfamilier
- Hatt språkpedagog tilgjengelig på Helsestasjonen
Dokumenter
- Sluttrapport Språk i familien (PDF)
- Språk i familien veileder (PDF)
- Brosjyre om språkutvikling til foreldre (PDF)
- Kapittel om språk i "nyfødtpakka" til foreldre (PDF)
Artikkel om prosjektet
- Les artikkelen "Bydeler tenker nytt om tidlig flerspråklig utvikling"
Hvem hadde ansvar for prosjektet?
Prosjektet var eid av Bydel Bjerke og Bydel Alna.
Tidslinje
Prosjektet pågikk i perioden januar 2023 til juni 2024.
Kostnad
Prosjektet var finansiert av Områdesatsingene i Oslo ved delprogram oppvekst og utdanning.