Skolestøtte

Skolestøtte er et samarbeidsprosjekt mellom barnevernstjenesten i Bydel Bjerke og Utdanningsetaten med syv grunnskoler i bydelen.

Om prosjektet

Kun 4 av 10 ungdommer som har mottatt tiltak fra barnevernet fullfører videregående opplæring på normert eller utvidet normert tid. Skolestøtte har som mål å øke barns mestring på skolen og forebygge frafall gjennom helhetlig oppfølging av barn som er i kontakt med barneverntjenesten.

Gjennom prosjektet vil vi jobbe systematisk med barnets utfordringer, med bedre samhandling mellom skole og barnevernstjenesten. Vi har etablert nye samarbeidsrutiner som sikrer en tettere oppfølging og koordinert innsats på tvers av tjenestene.

Skolestøtte bygger på forskningsprosjektet KOBA - mestring i skolen for barn i risiko i regi av Regionsenter for barn og unges psykiske helse (RBUP).

Målgruppen for Skolestøtte er barn og unge som går på skole i Bydel Bjerke og som har en undersøkelse eller får tiltak i barneverntjenesten.

Hva gjør vi i prosjektet?

  • En barnevernskonsulent er regelmessig tilgjengelig på skolene i bydelen for anonyme drøftinger, veiledning og støtte for ansatte på skolene om barn skolen er urolig eller bekymret for. Det jobbes samtidig med å styrke kompetanse til ansatte på skolene om hva som er tegn eller symptomer på omsorgssvikt og når meldeplikten til barnevernstjenesten utløses. Målet med samarbeidsstrukturen er å sikre at barn med utfordringer får hjelp før problemene vokser seg store.
  • Barnevernstjenesten og skolene samarbeider om å utvikle og teste nye rutiner for samarbeid når skolen sender bekymringsmelding til barnevernstjenesten. Det lages rutiner til de ulike fasene i en barnevernssak, fra undersøkelse til henleggelse eller barnet mottar tiltak fra barnevernstjenesten. Målet med rutinene er å sikre et likeverdig tilbud til barn, god kommunikasjonsflyt, samarbeid og ansvarsfordeling mellom skole, barnevernstjenesten, foreldre og andre aktører.
  • Barnevernstjenesten gir foreldre veiledning i skolestøtte, som omfatter tema som foreldreinvolvering, kunnskap om hva som forventes av foreldre i skolen og leksestøtte. Veiledningen er forskningsbasert.

Hvem har ansvar for prosjektet?

Prosjektet er et samarbeid mellom Bydel Bjerke og Utdanningsetaten.

Tidslinje

Prosjektet pågår i perioden august 2023 til juni 2025.

Kostnad

Prosjektet er finansiert av Områdesatsingene i Oslo ved delprogram oppvekst og utdanning.

Kontakt oss

Prosjektleder
Aslaug Skjold Unhjem