Oppgradering av Rudolf Nilsens plass

Rudolf Nilsens plass ble ferdig oppgradert juni 2022. Gjennom alle innspillene fra nærmiljø, innbyggere og lokale aktører som bydelen mottok i medvirkningsprosessene har resultatet blitt en bypark av og for alle.

Bakgrunnen for prosjektet

Rudolf Nilsens plass ligger ved Vahl skole mellom Grønland T-banestasjon og Botanisk hage. I Parkløftrapporten fra 2015 ble Rudolf Nilsens plass utpekt som en viktig park som burde prioriteres for oppgradering. Det var ønskelig å gjøre Rudolf Nilsens plass til en attraktiv bypark for nærområdet. Oppgraderingen av parken er resultat av en omfattende medvirkningsprosess for å kartlegge behovene til nabolaget.

Det var viktig for oppgraderingen å skape en park man både kan henge i og gjøre aktiviteter. Mangfoldet av brukere gir økt grad av trygghet og trivsel på stedet. For å få dette til ble parken åpnet opp og knyttet sammen med gjennomgående gangstier. Det ble tilrettelagt for flere soner med opphold, aktiviteter, lek og rekreasjon.

Parken framstår nå som mye grønnere enn den gjorde før oppgraderingen med plass til lek og aktivitet.

Rudolf Nilsens plass var en av de fem finalistene til Landskapsarkitekturprisen 2023.

Hva har vi gjort?

  • Vahl skole, naboer, Friluftsliv i Gamle Oslo (FRIGO) og det lokale idrettslaget Sterling var viktige samarbeidspartnere i utformingen av de nye planene for plassen
  • Oppgraderingen har gitt idrettsanlegg og fasiliteter som gjør det enklere å arrangere gratis aktiviteter hele året
  • Parken inneholder nå en kunstgressbane med kunstis om vinteren, treningsapparater, plenarealer, benker og bord, en stor lekeplass for de minste barna, og en multibane som legger til rette for flere ulike typer aktiviteter
  • Sitteplasser mellom aktivitetsarenaene er både tribuner og naturlige brudd i parkens terreng. Helhetsplanen hadde mål om å bevare eksisterende trær og etablere nye trær og vekster. I tillegg har prosjektet satset på klimatilpasning ved lokal overvannshåndtering og materialombruk.

Hva har vi erfart?

  • For å sikre at alle stemmene ble hørt ble det arrangert flere runder med medvirkning, blant annet egne møter med skolejenter og beboere nærmest parken. Alle interessentene med ulike, men også sammenfallende interesser, ble etterpå samlet til større workshops for å få forståelse for hverandres behov. Dette påvirket i stor grad utformingen av parken og førte til etableringen av flere sitteplasser og rekreasjonsområder som ikke var relatert til fysisk aktivitet.
  • Gjennom å fylle parken med ulike aktivitetsområder både til vinter og sommeraktiviteter er parken brukt som utvidet skolegård for elever på Vahl skole, og besøkes ofte av barnehager i nærområdet.
  • Multibanen ut mot Vahls gate gir en naturlig avslutning på parken, samtidig som den gir rom for halvorganisert lek med skateboard, fotball eller basketball.
  • Økningen i antall aktivitetssoner (også for trening, bordtennis og lek) øker kapasiteten på plassen og gir rom for ulik aktivitet samtidig.
  • Ulike soner medfører også at parken er et egnet sted for opphold, aktivitet eller rekreasjon for alle aldre.

Hvem hadde ansvar for prosjektet? 

Prosjektet var gjennomført i regi av Bymiljøetaten i samarbeid med Bydel Gamle Oslo og Områdeløft Grønland og Tøyen.

Studio Oslo Landskapsarkitekter og Bar Bakke landskapsarkitekter stod for plantegningene og skissene av den nye parken. Agaia stod for selve byggingen.

Fremdrift  

Byggeår: 2022
Prosjektperiode: 2015–2022

Kostnad 

33 millioner kroner (inkludert MVA). Prosjektet var finansiert av Områdesatsingene i Oslo ved Områdeløft Grønland og Tøyen, Bilfritt byliv og spillemidler.

For spørsmål om drift eller informasjon om parken ta kontakt på e-post.

Kontaktinformasjon

Bydel Gamle Oslo

Telefon

Historisk park med nytt liv