Hjemmeveiledning – barn med nedsatt funksjonsevne
Hjemmeveiledningsteamet gir veiledning til foresatte med barn med nedsatt funksjonsevne, ut fra familienes eget behov.
Hvorfor har vi jobbet med dette prosjektet?
I dette prosjektet har vi testet ut konseptet hjemmeveildening til foreldre med barn med nedsatt funksjonsevne. Prosjektet har nå blitt en del av det ordinæret tilbudet i Bydel Søndre Nordstrand.
Barn med nevroutviklingsforstyrrelser har ofte sammensatte utfordringer på tvers av kognisjon, motorikk, språk og sansning. Det betyr at det å være foreldre til disse barna i mange tilfeller opplever store og vedvarende omsorgsoppgaver, som ofte medfører et annerledes og mer krevende hverdagsliv sammenlignet med andre familier.
Før prosjektets oppstart fantes det allerede flere tilbud om foreldreveiledning i Bydel Søndre Nordstrand, men den spesifikke kompetansen på målgruppen (barn med nedsatt funksjonsevne) viste seg å ikke være tilstrekkelig. Bydelen har derfor testet ut hjemmeveiledning til foreldre med barn med nedsatt funksjonsevne, med god effekt.
Hjemmeveiledningsteamet møter innbyggere med tunge omsorgsoppgaver og komplekse hjelpebehov. Tilbudet tilpasses den enkelte families behov og er brukerstyrt.
Hva har vi gjort?
- Testet og utviklet en ny tjeneste i bydelen.
- Utviklet en modell for hjemmeveiledning for foreldre med barn med nevroutviklingsforstyrrelser. Modellen tar utgangspunkt i familiens behov og gir et helhetlig og koordinert hjelpetilbud.
- Utarbeidet håndbok som beskriver arbeidsmetoden. Les håndboka her.
Hva har vi erfart?
- Familier med komplekst hjelpebehov trenger et helhetlig og brukerorientert tjenestetilbud. Tjenesten tar utgangspunkt i det familien selv ønsker hjelp til. For å kunne ta imot veiledning, er det viktig at familien først har fått hjelp til det som er viktigst for dem.
- Å bygge tillit og relasjon er svært viktig.
- Tjenesten er lavterskel og frivillig, noe familiene verdsetter og gjør tjenesten tilgjengelig.
- God og koordinert hjelp krever at ansatte har vilje og mandat til å gå ut over eget fagområde og til å ta på seg koordinerende arbeidsoppgaver.
Rapporter
- Evalueringsrapport (PDF)
- Håndbok (PDF)
- Sluttrapport (PDF)
Hvem hadde ansvar for prosjektet?
Prosjektet var eid av Bydel Søndre Nordstrand.
Fremdrift
01..01.2020 til 31.12.2022.
Kostnad
Prosjektet var finansiert av Områdesatsingene i Oslo ved delprogram oppvekst og utdanning.