Godt språk

Bydel Stovner har utviklet Språkstart, som er et utvidet språktilbud som støtter tidlig språkinnsats i samarbeid mellom helsestasjon, språkpedagog og åpen barnehage.

Om prosjektet

Norske og internasjonale studier viser at det språklige grunnlaget som legges i småbarnsalderen har stor betydning for barns sosiale mestring, kognitive utvikling og læring senere i livet. Forskning viser også at ulikheter i levekår påvirker barns mulighet til å utvikle et rikt språk, uavhengig av morsmål.

Barnehagen er en viktig arena for språkutvikling, men Bydel Stovner vil nå familiene tidligere, allerede det først leveåret. Bydelen vil også nå barna som ikke starter i barnehage. Med Språkstart gir vi likeverdige oppveksttjenester til alle barn i bydelen.

Foreldrene er en viktig ressurs i barns språkutvikling. Forskning viser at foreldrene best støtter barnas språkutvikling gjennom å lese, synge og snakke med barnet på et (eller flere) språk de selv behersker godt. I språkstart bruker vi begrepet hjertespråk.

Språkstart skal bidra til at:

  • Alle barn får et godt språktilbud, som sikrer en god start, et godt grunnlag ved barnehage- og skolestart, og mulighet for videre deltakelse i samfunnet.
  • Språkmiljøet i hjemmet styrkes. Foreldre støttes og styrkes som språkressurs for egne barn. Det er fokus på familiens viktige betydning i barnets (språk)utvikling allerede fra svangerskap.

Samarbeidspartnere

Bydelen har et forskningssamarbeid med MultiLing ved Institutt for Lingvistiske og nordiske studier ved UiO om å måle effektene av Språkstart.

Bydelen har videre samarbeidet med foreldre i målgruppen, Pedagogisk-psykologisk tjeneste (PPT) om fagdager og faglig innhold, prosjektet «Språk i familien» om fagdager, samt Nasjonalt senter for flerkulturell opplæring (NAFO) om oversettelser og publisering av informasjonsmateriell. I tillegg har vi samarbeidet med Deichman og ulike tjenester i bydelen.

Målgruppe

Målgruppen i prosjektet har vært alle familier fra svangerskap til barnet fyller 2 år. Fra 1 år retter vi oss kun mot familier som ikke går i barnehage.

Hva har vi gjort?

Vi har utarbeidet Språkstart, som består av:

  • Ekstra veiledningssamtaler og grupper om språkutvikling, flerspråklighet og samspill på helsestasjonen
  • Bøker og informasjon som deles ut til familiene
  • Økt kompetanse hos ansatte gjennom fagdager, for å sikre økt kunnskap basert på ny og oppdatert forskning
  • Samarbeidsstruktur mellom helsestasjon, språkpedagog og åpen barnehage
    • Jordmødre snakker med alle familier om språk allerede i svangerskapet.
    • Helsesykepleiere har økt fokus på språk.
    • Språkpedagog har språksamtaler med familier på helsestasjonen.
    • Åpen barnehage leder gruppeaktiviteter om språk og samspill.
    • Alle familier settes opp til samtaler/grupper av helsesykepleiere.
    • Språkstart-gruppe sikrer samarbeid om fag og drift av språkstart gjennom månedlige møter på tvers av tjenester. Gruppen består av seksjonsleder åpen barnehage, seksjonsleder helsestasjonen, språkpedagog, helsesykepleier og pedagogisk leder i åpen barnehage.

Vi har utviklet materiell:

Hva har vi erfart?

  • Foreldre ønsker å vite mer om språkutvikling og flerspråklighet på et tidlig tidspunkt, og at de ønsker noen å snakke med om dette.
  • Samarbeid med helsestasjon er nøkkelen for å nå så mange familier så tidlig som mulig.
  • Det er sammenfallende behov og erfaringer i ulike tjenester som møter familiene tidlig, samarbeid på tvers er ressurssparende og gir et større faglig fellesskap og en mer helhetlig tilnærming til familienes behov.

Rapporter

Hvem hadde ansvar for prosjektet?

Prosjektet var eid av Bydel Stovner.

Tidslinje

Prosjektet startet mars 2021og pågikk til desember 2024, og er nå videreført i bydelens ordinære drift.

Forskningen i samarbeid med MultiLing pågår til mars 2026, eller til siste barn som deltar fyller 2 år.

Kostnad

Prosjektet var finansiert av Områdesatsingene i Oslo ved delprogram oppvekst og utdanning.

Kontakt oss

Prosjektleder
Helene Wallin