Felles innsats for utsatt ungdom

Samarbeidet om bydelens aller mest utsatte ungdommer skal styrkes og forbedres. Ungdommene skal møte helhetlige tjenester.

Om prosjektet

Bydel Gamle Oslo er en levekårsutsatt bydel og flere ungdommer i alderen 10 – 23 år er i høy risiko for varig utenforskap og kriminalitet. Mange av ungdommene er involvert i alvorlig kriminalitet og har utfordringer med å gjennomføre videregående skole til normert tid. En stor andel av dem har opplevd betydelige belastninger i sin oppvekst med dårlige levekår, omsorgssvikt og mangel på trygge relasjoner.

Det er mange tjenester og aktører som har en innsats rettet mot ungdommene, men innsatsen er lite samordnet og koordinert. Dette fører til fragmentert hjelp og mangel på helhetlig oppfølging i en sårbar situasjon. Uten helhetlig og koordinert tverrfaglig innsats, er ungdommene i høy risiko for å fortsette i en marginaliseringsprosess og leve et liv i utenforskap.

Hva skal vi gjøre?

  • Utforske og teste mer effektive samarbeidsformer mellom de viktigste samarbeidspartnere, der gjensidig forpliktelse og positiv endring for den enkelte ungdom står sentralt.
  • Teste systemer for systematisk datainnsamling og brukerinvolvering.

Mål med prosjektet

Prosjektet skal levere et forbedret tjenesteløp for målgruppa.​ Særlig utsatt ungdom skal møte helhetlige og sammenhengende tjenester som bidrar til å motvirke utenforskap og kriminalitet, og fremmer inkludering og samfunnsdeltakelse​​.

Hvem har ansvar for prosjektet?

Bydel Gamle Oslo er hovedprosjekteier. I tillegg er politiet ved Enhet Sentrum, Utdanningsetaten og Velferdsetaten eiere i prosjektet og alle etatene er representert i prosjektets styringsgruppe.

Prosjektet er organisert i Bydel Gamle Oslo, i avdeling Oppvekst og avdeling Lokalsamfunn.

Fremdrift

Prosjektet hadde oppstart i januar 2021 og vil pågå fram til juni 2026.

Det er gjennomført mye innsiktsarbeid om målgruppa og tjenesteapparatet. Dette er samlet i følgende rapporter:

Basert på innsiktsarbeidet ble konseptet Ung360, et mer fleksibelt og ungdomsvennlig tjenesteløp, utviklet og testet som en pilot i småskala i 2022-2023. Læringen fra denne piloteringen har ført til ny organisering av oppfølgingsarbeidet for målgruppa i bydelen. Tjenester er slått sammen i et nytt felles oppfølgingsteam i for utsatt ungdom i alder 10-23 år og prosjektarbeidet skjer nå i linjeorganisasjonen med utvikling og testing i fullskala.

Siden våren 2024 er det ca. 45 ungdommer som får oppfølging av ungdomskoordinatorer i oppfølgingsteamet og prosjektet.

Kostnad

Prosjektet er finansiert av Områdesatsingene i Oslo ved delprogram oppvekst og utdanning.

Kontakt oss

Borgfrid Møen
Elisabeth Lundstrøm