Barne- og familiehagen

I dette samarbeidsprosjektet skal vi skape nettverk mellom familier og øke innbyggernes tillit til Bydel Søndre Nordstrands tjenester.  

Hvorfor jobber vi med dette?

Barne- og familiehagen er en ny måte å jobbe på, som er rigget og rettet mot den mangfoldige befolkningen vi har i bydelen. Prosjektet gjennomføres i Lofsrud barnehage og Slime gård barnehage, som ligger i to delbydeler; Mortensrud og Bjørndal.

Flere av familiene har lite tillit til kommunes tjenester og er generelt redde for barnevernstjenesten. Gjennom prosjektet brukes barnehagene som arena for å utvikle møteplasser for familier.

Barne- og familiehagen skal i størst mulig grad tilpasses foreldrenes ønsker og behov, og organiseres på deres premisser.

Hva er målet vårt?

Målet vårt er å øke innbyggernes tillit til kommunens tjenester, i første omgang barnehager og helsetjenester. Det er også behov for å skape nettverk mellom familier, og det er tenkt at barnehagene kan brukes som et sosialt treffsted i og utenom åpningstiden til barnehagene.

Hva skal vi gjøre?

For å lykkes med prosjektet er det i første omgang viktig å nå ut til familiene. Ansatte i barnehagene er nøkkelpersoner for å rekruttere familier og etablere tillit mellom familiene og tjenestene. Tjenestene må ha fokus på relasjonsbygging, dialog og etablere tillit til innbyggere.

Lykkes prosjektet vil familier som i dag ikke benytter seg av bydelens tjenestetilbud, i større grad ha kunnskap om tjenestene, kjennskap til ansatte og tillit til oppveksttjenestene. Barn og familier som trenger det får tidlig og riktig hjelp der de bor. Familiene vil ha større nettverk i sitt nærområde og tilgang til tillitspersoner.

Prosjektet jobber med implementering for å sikre at god praksis blir en del av den ordinære driften i barnehagene og oppveksttjenestene. Det er også et mål at foreldrene selv kan drifte møteplassene etter prosjektperioden. Gode resultater skal kunne overføres til andre barnehager med tilsvarende utfordringer.

Dette skal vi gjøre:

  • Gjennomføre foreldrepanel for sikre medvirkning og involvering av foreldre i utviklingen av prosjektet.

• Utvikle modell for samarbeid mellom barnehagene og øvrige oppveksttjenester.

• Utvikle et tilbud til barn og familier som ikke har barnehageplass

• Utvikle modell for foreldresamarbeid

• Etablere treffpunkter for foreldre med og uten barnehageplass

• Utvikle barnehagen som et flerbrukshus for familier.

• Etablere samarbeid med frivillighet og fritidstilbud

• Kompetanseforløp til de ansatte i barnehagen

• Legge til rette for nettverksbygging mellom familier

• Utvikle og etablere et flerkulturelt brobyggerteam

Hvem har ansvar for prosjektet?

Prosjektet eies av Bydel Søndre Nordstrand.

Tidslinje

Januar 2022 til desember 2024.

Kostnad

Prosjektet er finansiert av Områdesatsingene i Oslo ved delprogram oppvekst og utdanning.

Kontakt oss

Prosjektleder
Kristin Fløtre