Psykisk helse i kriser

I kriser og i møte med usikkerhet, er det normalt å oppleve bekymring, negative tanker, dårlig søvn, uro og andre sterke følelser.

Noen blir mer påvirket enn andre. Særlig barn og unge kan være ekstra utsatt for psykisk uro og stress i kriser, men alle som berøres av en krise kan oppleve påkjenninger for egen psykisk helse. Les om vanlige psykiske reaksjoner på krise og usikkerhet.

Kommunens helsetilbud omfatter støtte og oppfølging av personer i krise, men ved en større krise som påviker store deler av samfunnet, kan kommunens mulighet for å hjelpe den enkelte være noe redusert.

Som del av forberedelsene til ens egen beredskap kan det derfor være nyttig å ha gjort seg kjent med hva en selv kan gjøre for ivareta egen og andres psykiske helse i møte med krise og usikkerhet på forhånd.

Råd for psykisk helse under kriser

Det finnes flere metoder og aktivteter som kan bidra til å bedre vår psykiske helse under krise og usikre tider. Her er noen gode råd:

  • Forhold deg til informasjon som bygger på fakta fra myndighetene.
  • Bruk tiden på det du kan gjøre noe med, gjerne noe konkret som kan hjelpe deg med å fokusere dine tanker og å være til stede.
  • Fortsett med rutinene du er vant med når det gjelder mat, søvn og personlig hygiene. Rutiner er særlig viktig for barn.
  • Prøv å være fysisk aktiv.
  • Oppsøk sosial kontakt. Ta kontakt med venner, familie, naboer og andre hvis det lar seg gjøre. Sosial kontakt gir oss muligheten til å dele våre tanker og måter å håndtere ting på.
  • Ta deg tid til å lytte til barns bekymringer. Forsøk å gi ærlig, men ikke skremmende informasjon.
  • Blir du overveldet? Søk hjelp og støtte. Informasjon om tilbud innenfor psykisk helsehjelp er tilgjengelig på Oslo kommunes hjemmesider

krisepsykologi.nokan du lese mer om hvordan ivareta deg selv og andre. Her er det også selvhjelpsvideoer for blant annet søvn, påtrengende minner og kroppslig uro.

Jo flere som er i stand til å ta vare på seg selv og hjelpe andre ved en hendelse, jo bedre rustet står vi som samfunn. Slik kan du forberede deg.