Barnevern
Alle barn og unge har rett på en trygg barndom. Barnevernet skal bidra til at barn og unge får trygge oppvekstsvilkår, og rett hjelp og omsorg til rett tid.
Hvorfor jobber vi med utvikling av barnevernstjenesten?
Barnevernet skal ta vare på de mest sårbare barna. De har en helt sentral rolle i å forhindre omsorgssvikt og gi barn og unge trygge oppvekstsvilkår og gode utviklingsmuligheter.
Sakene barnevernet håndterer varierer i alvorlighetsgrad. I bydelene omfattet av Områdesatsingene er mange av sakene komplekse og krever omfattende og tilpasset støtte.
I tillegg til akutte behov, ser vi behov for å styrke barnevernsansattes kulturelle kompetanse og kultursensitiv tilnærming, samt gi god veiledning til foreldre med eldre barn som står overfor utfordringer som rus og kriminalitet. Det er også færre ungdommer som har mottatt barnevernstiltak som fullfører videregående opplæring på normert eller utvidet normert tid.
Oppvekstreformen (også kalt Barnevernsreformen) skal styrke forebyggingen og samarbeidet mellom oppveksttjenestene. Det er en investering i barn og familiers velferd, og vil redusere presset på barnevernstjenesten og behovet for inngripende og kostbare tiltak.
Hvordan styrker vi barnevernstjenesten?
- Utvikling av mobile akutteam: Opprette og styrke team som kan håndtere akutte situasjoner effektivt og gi støtte til familier i krise. Dette inkluderer å tilpasse metoder og verktøy, og sørge for videreutvikling av kompetanse innen akuttarbeid.
- Helhetlig støtte til biologiske foreldre: Utvikle helhetlige støtteordninger for foreldre som har mistet omsorgen for barnet, med mål om å styrke laget rundt familien gjennom samarbeid med relevante aktører.
- Foreldrestøtte og veiledning: Tilby omfattende veiledning og støtte til foreldre med barn som har alvorlige atferdsproblemer, for å forebygge kriminalitet og andre akutte situasjoner, samt styrke samarbeidet mellom ulike tjenester.
- Økt skolemestring og laget rundt familien: Øke barns mestring på skolen og forebygge frafall, gjennom bedre samarbeid mellom skole, barnevern, skolehelsetjeneste og andre relevante tjenester.
- Kompetanseheving og tverrfaglig samarbeid: Sørge for god opplæring og kompetanseheving av ansatte i barnevernet. Dette inkluderer å bedre samarbeidet på tvers av ulike tjenester for å håndtere komplekse saker, i tillegg til å sikre et helhetlig og tilpasset tilbud til familien.
Prosjekter
Dette er et utvalg av prosjekter innen barnevern:
- Familiens Arena
- Grorudmodellen
- Sosialagentene
- Skolestøtte
Utforsk et utvalg av våre prosjekter
Dokumenter
Dette er et utvalg av kartlegginger: