Seminar: God språkutvikling for alle Oslos barn
Om arrangementet
Alle barn skal ha like muligheter for å utvikle gode språkferdigheter, uavhengig av sosial, kulturell eller språklig bakgrunn. Et godt språkmiljø er nøkkelen til mestring, læring og sosial deltakelse. Språkutviklingen legger grunnlaget for videre skolegang, arbeidsliv, relasjoner og vennskap.
Språkutvikling starter fra barnet ligger i magen og er en del av barnets helhetlige kognitive utvikling. Et aktivt og stimulerende språkmiljø - både hjemme, i barnehage og skole - styrker barnets språkutvikling. Dette gjelder særlig i alderen 0-3 år, når læringspotensialet hos barnet er størst.
For barn i flerspråklig familier er det viktig at foreldrene bruker «hjertespråket» sitt, det vil si det språket de behersker best hjemme. Jo bedre barna behersker morsmål, jo bedre utgangspunkt har de for å lære seg andre språk.
Dette seminaret gir deg innsikt i hvordan vi kan jobbe systematisk med barns språkutvikling, både i tidlig alder og oppover i oppvekstløpet.
Meld deg på
Når: Tirsdag 6. mai kl. 09.00-12.00
Dørene åpner kl. 08.30.
Hvor: Auditoriet, Oslo Rådhus (inngang sjøsiden)
Live-stream: Seminaret strømmes digitalt. Lenke legges ut på denne siden.
Om programmet
Hvordan kan oppveksttjenestene jobbe bedre med barnets tidlige språkutvikling? Hvorfor er språkinnsatser et viktig forebyggende tiltak for å redusere ungt utenforskap?
I dette seminaret får du faglig påfyll om barnets tidlige språkutvikling og eksempler på hvordan språkutviklingen kan styrkes i oppveksttjenester som helsestasjon, barnehage og i skolen. Vi løfter frem erfaringer og kunnskap fra bydelene i Områdesatsingene og Osloskolen.
Program
-
Velkommen
-
Tidlig språkutvikling – hvorfor er det så viktig?
-
Veslemøy Rydland, professor ved UiO, forklarer hvorfor tidlig språkstøtte er viktig for barnets utvikling. Hun deler innsikt i hvordan barnehager kan støtte barns språkutvikling i en flerspråklig kontekst og hvorfor foreldre er en viktig ressurs i dette arbeidet. Rydland vil også belyse hva som skal til for at vi kan se langtidseffekter av god språkstøtte inn i skolen.
-
-
Myteknusing om flerspråklighet
-
Flerspråklighet er en ressurs, men det finnes fortsatt mange myter om hvordan barn lærer flere språk. Mari Evdsten og Helene Skoge Johnsen i Pedagogisk-psykologisk tjeneste (PPT) knuser gamle myter og gir innsikt i hvordan vi best kan støtte barns flerspråklige utvikling – både hjemme og i barnehagen.
-
-
Tidlig innsats: Informasjon om språkutvikling fra start
-
I bydelene Bjerke og Stovner har helsestasjoner, språkpedagoger og åpne barnehager jobbet sammen for å støtte familier med flerspråklig bakgrunn. Foreldre får informasjon om språkutvikling på helsestasjonen helt fra barnet ligger i magen og tett oppfølging etter fødsel. Helene Wallin, prosjektleder i «Godt Språk», og Åshild Bøhmer, prosjektleder i «Språk i familien» deler erfaringer om hvordan bydelene følger opp barn i en tidlig fase.
-
-
Språksterk 1-6: Gavepakke for språkutvikling
-
Språksterk 1-6 gir barnehageansatte verktøy for å styrke barns språkutvikling gjennom lek, samspill og tett samarbeid med foreldre. Hvordan fungerer dette i praksis? Hassan Butt, pedagogisk leder i Vestlisletta barnehage, og Marte Emilie Gjøen Eide, prosjektleder i Språksterk, deler sine erfaringer om hvordan Språksterk-modellen brukes i barnehagehverdagen – spesielt i møte med foreldre.
-
-
Språkmiljø i skolen: Hva vet vi, og hva gjør vi?
-
Hvordan kan vi jobbe med språkutvikling i skolen og AKS? Høsten 2025 skal åtte skoler i Groruddalen og Gamle Oslo prøve ut en ny modell for arbeid med elevenes språkmiljø i skolen. Modellen bygger på erfaringer fra barnehageprosjektet «Språksterk 1-6». Kristin Standal, prosjektleder i «Språksterk i skolen», presenterer innsikt fra prosjektet så langt.
-
-
Flerspråklige barn og språkkompetanse - hvem snakker vi egentlig om?
-
Siri Steffensen Bratlie, postdoktor ved UiO, vil løfte frem et viktig perspektiv: Hvorfor er det viktig å forstå årsakene til ulike språkutvikling for flerspråklig barn? Bratlie belyser hvordan morsmål og hjemmets språkmiljø henger sammen med barnehagebarns språkutvikling. Hun vil drøfte hvordan dette har betydning for hvordan vi tenker rundt tiltak for å styrke flerspråklige barns språk.
-
-
Foreldreinvolvering på skolebiblioteket
-
Vahl skole har utviklet et tilgjengelig skolebibliotek som fungerer som en møteplass for både barn og foreldre. Bibliotekslærer Stina Kløven deler sine erfaringer med å arrangere temakvelder om språk, lesestunder og aktiv involvering av foreldre.
-
Hvem passer seminaret for?
Dette seminaret er relevant for deg som jobber med endrings- og kvalitetsarbeid i oppvekstfeltet, i tillegg til helsestasjon, barnehage, skole, NAV, forskning, stat og kommune, privat eller frivillig sektor.