Barnevernseminar: Trygg oppvekst for alle barn i Oslo
Om arrangementet
Barnevernstjenesten har en sentral rolle i å sikre trygge oppvekstsvilkår for barn og unge. Samtidig står tjenesten overfor store utfordringer: økende saksmengde, komplekse behov, og begrensede ressurser.
I tillegg viser forskning at bare litt over halvparten av unge med barnevernserfaring gjennomfører videregående opplæring.
Hvordan kan oppveksttjenestene sørge for en mer forebyggende og treffsikker innsats som setter barnets beste i sentrum? Hvordan sørger vi for at flere fullfører videregående opplæring? Dette er hovedtemaet for seminaret, hvor vi løfter fram eksempler på hvordan barnevernstjenesten kan videreutvikles i lys av erfaringer fra bydelene i Områdesatsingene og Osloskolen.
Meld deg på
Når: onsdag 5. mars fra kl. 09.00-12.00
Dørene åpner kl. 08.30.
Hvor: Auditoriet, Rådhuset i Oslo (inngang sjøsiden)
Live-stream: Seminaret strømmes. Lenke leggees ut her.
Seminaret er gratis.
Om programmet
Gjennom tre bolker – innsikt, forebygging og reparerende innsatser – utforsker vi hvordan barnevernstjenesten, i samarbeid med skole, NAV og andre aktører, kan møte dagens utfordringer og sørge bedre oppvekstsvilkår for barn og unge.
Vi starter med å belyse nasjonal og lokal statistikk fra bydelene i Områdesatsingene, og innsikt i nåsituasjonen på barnevernsfeltet. Videre dykker vi ned i erfaringer fra prosjekter som viser hvordan tidlig innsats og tett samarbeid mellom skole og barnevern kan redusere saksmengden og sikre at barn og familier får riktig hjelp til riktig tid. Vi ser også på hvordan noen av de mest levekårsutsatte bydelene i Oslo har lykkes med å omprioritere ressurser til tidlig innsats, noe som gir positive resultater både for barna og økonomien. Gjennom prosjektene får vi også innblikk i hvordan politiet samarbeider med oppveksttjenesten om laget rundt barnet.
Til slutt får vi eksempler på i reparerende tiltak, med vekt på foreldresamarbeid og veiledning av foreldre med barn som står overfor utfordringer som rus og kriminalitet. Gjennom dagen vil vi også belyse nødvendigheten av kulturell kompetanse og kultursensitiv tilnærming i barnevernstjenesten, særlig i bydeler med høy minoritetsandel.
Program
Kl. 09-09.45
- Velkommen v/ Julianne Ferskaug, byråd for sosiale tjenester
-
Områdesatsingene og barnevern i tall og kontekst – hva kan den statistiske utviklingen fortelle oss?
- Kirsti Klem Valset, forsker ved OsloMet, gir et oversiktsbilde over nasjonal og lokal statistikk fra bydelene i Områdesatsingene, og innsikt i nåsituasjonen på barnevernsfeltet.
-
Hvordan kan barnevernet redusere andelen voldssaker som kommer i retur?
- Vold i nære relasjoner er et alvorlig samfunnsproblem som kan få store konsekvenser for
barns oppvekst og videre liv. Vold og overgrep, særlig vold i nære relasjoner, utgjør en stor del av saksvolumet i barnevernet. Henleggelsesprosenten for voldssaker etter endt undersøkelse er høy og ofte kommer sakene i retur til barnevernet. Vi legger frem funnene fra «Kartleggingen av voldssaker i retur i barnevernstjenesten».
- Vold i nære relasjoner er et alvorlig samfunnsproblem som kan få store konsekvenser for
09.-45 -10.00 Pause
-
Sosialagentene – hvordan lykkes med samarbeid og forebygging i skoler?
- Guro Owren, barnevernssjef i Bydel Alna, forteller om suksesskriterier og utfordringene som oppstår når skoler og bydel skal samarbeide om det forebyggende arbeidet.
-
Grorudmodellen - et forebyggende barnevern?
- Cathrine Von Der Fehr, seksjonssjef for seksjon for hjelpetjenester i Bydel Grorud, gir et innblikk i hvordan det kan jobbes forebyggende på skole og et eksempel på beste praksis for tilnærming til oppvekstreformen.
-
Skolestøtte - kan tettere samarbeid mellom skole og barnevernstjenesten gi barn økt mestring på skolen?
-
Aslaug Skjold Unhjem, prosjektleder i Bydel Bjerke, forteller om erfaringer fra prosjektet og hvordan de har lagt opp samarbeidet mellom barnevernstjenesten og skolen.
-
-
Mobilt akutteam – hvordan jobbe systematisk med familier i akutt krise?
-
Joacim Solum, barnevernssjef i Bydel Søndre Nordstrand, gir oss innblikk i hvordan bydelen har jobbet systematisk med å gi familier i akutt krise et bedre tjenestetilbud.
-
10.50-11.00 Pause
-
Sammen om barnet - kan vi rigge barnevernstjenesten bedre ved omsorgsovertakelser?
-
Borghild Dalla Pieta, prosjektleder i Bydel Søndre Nordstrand, forteller om hvordan Søndre Nordstrand og Stovner barnevernstjenester rigger seg for bedre å møte behovene til foreldre som har mistet omsorgen for barn.
-
-
Trygge foreldre - hvordan styrker og støtter vi foreldre med ungdom utnyttet til kriminalitet?
-
Aslaug Skjold Unhjem forteller om hvordan de i samarbeid med SaLTo styrker foreldre til ungdom som begår alvorlig eller gjentatt kriminalitet.
-
-
Én familie – mange tjenester: hvordan kan vi sørge for at barnefamilier får den hjelpen de trenger?
Mange barnefamilier opplever usikkerhet og mistillit i møte med et fragmentert tjenestetilbud. Bydel Alna forteller om hvordan prosjektet «Bedre Sammen» bidrar til at bydelens tjenester, som fagsenteret for barn og unge, NAV og barnevernstjenesten i større grad samarbeider til det beste for familiene.
Hvem passer seminaret for?
Seminaret er for deg som jobber med kvalitet i barnevernet og oppvekstfeltet, i tillegg til NAV, politi, skole, forskning, statlig organer, og privat eller frivillig sektor.
Tid og sted
Dato
Onsdag 5. mars