Innsatsområde C | En by med arkitektur for mangfoldige og skapende bo- og næringstilbud
Variasjon og kvalitet er viktig for å sikre en allsidig og bærekraftig bolig- og næringsbebyggelse. Med innovative grep skal vi videreutvikle mangfoldet og det sammensatte livet i byen og skape nabolag med høy bo- og livskvalitet. Arkitekturen skal ha løsninger som enkelt kan omformes med holdbare materialer.
Mål 6 | Arkitekturen skal ha varig kvalitet
Høy arkitektonisk kvalitet står seg over tid med en estetisk utforming som fortsetter å engasjere og forblir viktig. Arkitektonisk kvalitet kan knyttes til utformingen av bygninger, deres plassering, farge- og materialbruk og detaljering. Kvalitetene omkring bygningene slik som sollys, romlighet, forholdet mellom ute og inne og vegetasjon spiller i høy grad med. Det vi bygger i dag, gir rammene for fremtidens byliv, hjem og arbeidsplasser. Arkitektur skal ta hensyn til naturen, klimaet, miljøet og de bygde omgivelsene. God arkitektur både fornyer og tar vare på stedet.
Arkitektur med varig kvalitet er fleksibel. Under nye forutsetninger skal bygninger kunne omformes og fylles med nytt innhold etter endrede behov. Varig kvalitet omfatter også holdbarhet i materialer, konstruksjon og bygningskropp. Gode materialer blir ofte finere med tiden når de får patina og karakter.
Gjenbruk, omforming eller ombruk kan gi eksisterende bygg eller områder nytt liv og innhold. Når man utvikler potensialet i det som allerede er bygget, og tar det i bruk midlertidig eller permanent, vil det aktivisere byen, sikre historiske verdier og gi omgivelsene tidsdybde. Gjenbruk har avgjørende betydning i et klimaperspektiv, men også for å styrke stedsidentiteten.
Mål 7 | Arkitekturen skal fremme gode bomiljøer og bokvalitet
Arkitektur skal skape god bokvalitet både i og utenfor boligen, og vakre og praktiske løsninger for livet i byen. Beboerne skal oppleve høy livskvalitet gjennom et trivelig og sosialt bomiljø. Gode bomiljøer har inviterende fellesrom som er attraktive for alle aldre og livsfaser. En variert sammensetning av boligtyper og -størrelser vil kunne gi et mangfold av beboere og stabilt bomiljø.
Både boligutviklere og kommunen har ansvar for at byarkitekturen gir oss levende og attraktive bomiljøer. Arkitekturen skal fremme inkluderende og tilgjengelige nabolag, med kort avstand til grønne uterom, kollektivtransport og gang- og sykkelveier. For å dekke hverdagsbehovene til folk må skoler og barnehager, nærings- og servicetilbud integreres godt i nabolaget.
Et variert boligtilbud tilpasset ulike boformer vil styrke byens sosiale bærekraft. Dette kan være kompaktboliger, kollektiv- og generasjonsboliger, selvbyggerboliger og byøkologiske boligprosjekter. Nyskapende boligkonsepter vil kunne gi mer inkludering, nabofelleskap og deling og motvirke ensomhet.
Boliger må ha gode bokvaliteter. Det vil si godt med dagslys, god takhøyde og en fleksibel og funksjonell planløsning som lett kan møbleres og endres. Nye boliger skal ha miljøvennlige og holdbare materialer og energieffektive løsninger.
Mål 8 | Arkitekturen skal gi rom for mangfold, kreativitet og nye næringer
Sambruk, flerbruk og funksjonsblanding er viktig for en bærekraftig byutvikling og vil kunne bidra til økt mangfold og mer levende og produserende områder. Dette innebærer en bedre arealutnyttelse. Bygg kan for eksempel ha både næringer, kunnskapsbedrifter, servering og kulturtilbud under samme tak. Byrom som er utformet for sambruk, kan stimulere til et mer mangfoldig og sammensatt byliv. Områder med flerbruk som også er godt tilrettelagt for gående og syklende, kan gi grunnlag for nye virksomheter.
I enkelte bystrøk skal det være et tett samspill mellom utdanning, forskning og næringsliv. Slik kan man utvikle merverdier lokalt, som møteplasser, arbeidsplasser og aktivitetstilbud. Det tette samspillet kan også bidra til økt verdiskaping og innovasjon og fremme kreativitet og nye næringer. For å få til sambruk og flerbruk er det nødvendig å se både bygningene og hele området i en større sammenheng.
Midlertidig bruk og midlertidig arkitektur kan gi gode kvaliteter i områder som er under utvikling og kan berike bybildet. For å sikre funksjonsblanding og lokal produksjon kan det legges til rette for kunstnere, gründere, småbedrifter og nye næringer med sirkulær økonomi.