Bål og grill
Fra 15. april til 15. september er det bålforbud. I denne perioden er hovedregelen at du ikke har lov til å tenne bål eller grill i skog og utmark.
Kommunens tilrettelagte bålplasser
Bålforbud i skog og utmark
- Generelt bålforbud gjelder fra 15. april til 15. september
- Forbudet gjelder i skog og utmark. Utmark er all udyrket mark, skog, fjell og strandområder.
Hensikten er å unngå skogbrann. Bålforbudet er et generelt forbud mot all bruk av åpen ild, som for eksempel:
- bål
- bålpanne
- grill
- engangsgrill
Hva innebærer bålforbudet for deg?
- Du er alltid ansvarlig for å vurdere når det er trygt å tenne bål og grille. Det betyr at du kan bli straffet med bøter eller fengsel hvis bålet kommer ut av kontroll.
- Du har lov til å tenne bål og grille på tilrettelagte bål- og grillplasser i kommunen.
- Du kan grille i parker, grøntområder og i strandsoner som ligger med god avstand fra vegetasjon (med mindre annet er spesifisert på stedet).
- På øyene i Oslofjorden er det bålforbud hele året. Grilling er kun lov på øyene med tilrettelagte grillplasser. Dette er merket med skilt på øyene.
- Sjekk faren for skogbrann på Yr.no.
Grilling i byparker
Det er lov å grille i byens parker hele året.
Dette må du passe på
- Sett grillen på brannsikkert underlag. Sett aldri grillen rett på bakken. Bøylen som medfølger engansgrill er ikke nok. Bruk stein eller annet ubrennbart materiale for å bygge opp grillen 10-15 cm.
- Sikre god avstand til brennbart materiale.
- Hold øye med grillen til enhver tid.
- Slokk grillen med rikelig med vann. Et godt tips er å slokke den når du er ferdig med å grille, ikke når du skal gå. Da får du sjekket om den er tilstrekkelig slokket.
- Kast engangsgrillen i en grillcontainer, ikke i vanlige søppelbøtter. Grillcontainere er laget av metall, og er plassert ut i de fleste av byens parker.
Vi oppfordrer til å bruke de fastmonterte grillene i parkene fremfor engangsgrill. Disse grillene er bedre, mindre brannfarlig og mindre forsøplende. De fleste byparkene i Oslo har en eller flere fastmonterte griller. Du må selv ha med grillkull, tennvæske og fyrstikker/lighter. Du kan også låne grill i Sofienbergparken og gassgrill i Stensbergparken.
Primus og kokeapparat
Du kan bruke stormkjøkken, primus og kokeapparat i perioden med bålforbud. Du er selv ansvarlig for å vurdere når det er trygt.
Grilling i egen hage
Du har lov til å grille eller bruke bålpanne på steder som ligger langt unna skog og utmark, så lenge du mener det er trygt. Dette kan for eksempel være:
- i din egen hage
- friområdene til borettslag og sameier
- åpne strandsoner som ikke er i nærheten av skog eller annen vegetasjon
- friluftsområder nær bebyggelse
Sjekk regelverk og skilting som sier hva du har lov til å gjøre på området.
Brenne hageavfall, urent trevirke eller bråte
Det er totalforbudt å brenne hageavfall, urent trevirke eller bråte i Oslo. Les mer om lokal forskrift for åpen brenning og brenning av avfall i Oslo kommune
Søk om fritak fra bålforbudet
Brann- og redningsetaten kan i spesielle tilfeller gi tillatelse til å brenne bål, for eksempel under sankthansfeiring. Søk om dispensasjon fra bålforbudet