Aktiviteter på MUV kreativt gjenbrukssenter

Vi har et stort utvalg av gjenbruksmaterialer og åpne materialer til lek, utforskning og inspirasjon som barnehager kan få med seg til sin barnehage.

Materialer

På senteret har vi gjenbruksmaterialer laget av; tekstil, garn/tråd, plast, metall, tre, papir og naturmaterialer. Vi har lysbord, mikroskop, sysaker, snekkerbenk og verktøy barn og voksne kan bruke til å studere materialer og få kjennskap, kunnskap og kompetanse til håndverk, tradisjoner og miljøet.

Åpningstider

Vi har ikke faste åpningstider. Hvis dere ønsker å hente materialer til egen barnehage, kan dere kontakte oss på e-post.

Miljø og bærekraftig utvikling

Det er en samfunnsoppgave for oss som jobber med barn å leve etter definisjonen på bærekraftig utvikling som er gjengitt på s 10 i Rammeplanen:

«Bærekraftig utvikling handler om at mennesker som lever i dag, får dekket sine grunnleggende behov uten å ødelegge fremtidige generasjoners mulighet til å dekke sine. Det handler om å tenke og handle lokalt, nasjonalt og globalt. Barnehagen skal bidra til at barna kan forstå at dagens handlinger har konsekvenser for fremtiden.»

Vi jobber aktivt med FN’s bærekraftsmål som er verdens felles arbeidsplan for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringene innen 2030 og som er nedfelt i Oslo kommunes kommuneplan. Barnehager og skoler har en viktig rolle for å bidra til at de utvikler kunnskap og holdninger som gjør at de tar bærekraftige valg, nå og i fremtiden.

Les hele planstrategien for Oslo kommune 2024-2027 med planprogram for kommuneplanens samfunnsdel her (PDF).

Samfunnet trenger kreativ tenkning for å finne nye løsninger på nye problemstillinger. Samtidig så finnes det også mye glede i å skape på et kreativt gjenbrukssenter, - en viktig drivkraft for læring og god utvikling.

Kreative verksted for barnehageansatte

På MUV kreativt gjenbrukssenter arrangerer vi kreative verksted for barnehageansatte hvor de blir invitert til å utforske ulike materialer. Det kan være materialer som; papir, leire, metall, tekstil og gjenbruksmaterialer. Gjennom materialmøtene utvikles de ansattes kunnskap og holdninger som bidrar til bærekraftige valg i deres profesjons utøvelse.

Vi har en tro på at når de som jobber i barnehagen har utforsket, prøvd og øvd både med ulike materialer og sin nysgjerrighet vil det føre til at barna får tilgang til et større mangfold av materialer og et rikere miljø.

Kreative verksted for barnegrupper

Kreative verksted for barn innebærer å møte et mangfold av materialer estetisk presentert for grupper med barn. Vi benytter naturmaterialer i kombinasjon med åpne materialer og lar barna vise vei i sin lek og utforskning. Barna sorterer så tilbake materialene for å gjøre det fint til de andre som kommer senere.

Gjennom utforskningen foregår det undring over hvordan ting blir til og hvordan sammensetning av materialer kan bli til noe nytt. Barna får god anledning til å bruke sin kreativitet, sin nysgjerrighet og vi blir en arena for å stille alle mulige spørsmål.

Gevinster vi ser ved tilfang av åpne materialer i det fysiske miljøet er blant annet mer samarbeid blant barn og ro til fordypning. Mangfoldet av materialer ser vi fremmer fantasien, øker kreativiteten og gir barns unike evne til å se muligheter større plass. Materialene er kjønnsnøytrale, fremmer likeverd og gir barna økt kunnskap om miljø og bærekraft.

Verkstedene er på MUV og varer i ca en time. Ta kontakt for bestilling.

Tilbud om kompetansebygging

MUV kan bidra med å utvikle og forbedre læringsmiljøet for barna gjennom å øke barnehageansattes kompetanse på utforming av fysisk miljø, kunnskap om miljø og bærekraft og materialenes betydning for barns medvirkning, utforskning, selvstendighet, kreativitet, vekst og utvikling.

Tilbudene tilpasses barnehagene, deres prosjekter og utviklingsområder, og kan være;

  • Fagtema og kreative verksted på personalmøter
  • Hel- eller halvdagskurs på planleggingsdager
  • Delta på leder- og avdelingsmøter
  • Observasjon og refleksjon på avdelingene
  • Refleksjonsgrupper på tema fysisk miljø på tvers av barnehager
  • Nettverket Rommets kraft, se egen presentasjon.

Ta kontakt med oss for tanker om et mulig samarbeid.

Tine Selinger
Telefon
Åse Bakken
Telefon

Kontakt

Vi holder til i Startblokka, bygg 4.

E-post
muv@bfr.oslo.kommune.no
Besøksadresse:
Østre Aker vei 90
0596 OSLO
50 m

En feil oppstod ved lasting av kart. - Failed to fetch