Søk om midlertidig dispensasjon fra utdanningskrav

Her kan du sende inn søknad om midlertidig dispensasjon fra utdanningskravet for pedagogisk leder eller styrer, inkludert nødvendige vedlegg.

Slik søker du

  • Søknaden må sendes inn minst tre uker før den perioden det søkes om dispensasjon for. Søknaden kan ikke ha tilbakevirkende kraft.
  • En dispensasjon er knyttet til den personen det søkes dispensasjon for og til en bestemt stilling i en bestemt barnehage.
  • Søknaden må sendes av barnehageeier eller styrer.

Utdanningskrav og dispensasjon

Styrere og pedagogiske ledere må ha barnehagelærerutdanning eller tilsvarende treårig pedagogisk utdanning. For pedagogiske ledere kreves i tillegg videreutdanning i barnehagepedagogikk dersom utdanningen ikke er barnehagelærerutdanning (barnehageloven §§ 24 og 25).

Kommunen kan gi dispensasjon fra utdanningskravet dersom følgende vilkår er oppfylt:

  • Dispensasjonen gjelder i maks inntil ett år.
  • Barnehageeier søker om dispensasjon.
  • Stillingen har vært offentlig utlyst uten at kvalifiserte søkere har meldt seg.

Forskriften er tydelig på at kommunen kan velge å innvilge en dispensasjon, men at unntaksregelen er snever (forskriftens § 3).

Vedlegg som må legges ved søknaden:

  • Kopi offentlige utlysninger
  • Utvidet søkerliste
  • Kandidatens CV
  • Veiledningsplan (hvis bydelen krever det)
  • Andre relevante vedlegg

Søk om midlertidig dispensasjon (logg inn)

Behandling av søknaden

Søknaden vurderes etter regelverket i barnehagelovens §§ 24 og 25 og forskriftens § 3. Dersom søknaden ikke oppfyller kravene i forskrfiten, kan søknaden avslås

Når skjemaet er sendt inn, registreres det automatisk i bydelens sak- og arkivsystem. Deretter blir det vurdert av en saksbehandler. Når søknaden er ferdig behandlet, sendes vedtaket til barnehagen. Det må regnes med inntil tre ukers saksbehandlingstid.

Klage på vedtak

Dersom saken blir avslått, kan du klage (forvaltningsloven § 28). Fristen for å klage er tre uker fra det tidspunktet meldingen om vedtaket regnes å ha kommet frem til deg. Det er tilstrekkelig at klagen er postlagt innen fristens (forvaltningsloven §§ 29 og 30). Klagen skal sendes til bydelen som har behandlet søknaden din.

Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus er klageinstans for vedtak om midlertidig dispensasjon fra utdanningskravet (§ 4 i Forskrift om pedagogisk bemanning og dispensasjon i barnehager). Selv om Statsforvalteren er klageinstans for kommunale vedtak, skal klagen stiles og sendes til det forvaltningsorgan som har truffet vedtaket (forvaltningsloven § 32).

Har du spørsmål om søknaden?

Har du spørsmål om søknadskjemaet eller trenger informasjon om hvilke dokumenter du trenger, kontakt barnehageadministrasjonen i din bydel.

Kontaktinformasjon til barnehageadministrasjonen

Jeg er usikker på bydel, men vet adressen Jeg har ikke registrert bostedsadresse i Oslo

Barnehagemyndighetens veiledningsplikt og bruk av tilsyn som virkemiddel

Barnehagemyndigheten skal gi veiledning om og påse at barnehagene drives i samsvar med bestemmelsene i denne loven med forskrifter, med unntak av bestemmelsene i kapittel V med forskrifter (barnehageloven §10).

Barnehagemyndigheten vil kontinuerlig vurdere å tilby veiledning til barnehager som har utfordringer over tid, med å skaffe pedagoger med godkjent utdanning, og som har få pedagoger etter pedagognormen. Den totale risikovurderingen, som total bemanning og kompetanse i barnehagen, barnegruppen, antallet faste og ubesatte stillinger, vil tilsi om det er behov for tilsyn (barnehageloven §53). Dette for å sikre at barn i bydelen får et godt og likeverdig tilbud, uavhengig av hvilken barnehage eller hvor i bydelen de bor i.

Barnehagemyndigheten kan gi nærmere opplysninger og veiledning som gjelder søknad og utfylling av skjemaet. Ta kontakt ved behov.